Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η δεύτερη απελευθέρωση της Κορυτσάς, 22 Νοεμβρίου 1940

Η Κορυτσά (το «Παρίσι των Βαλκανίων» όπως προσφυώς ονομάστηκε) και η ύπαιθρος χώρα που την περιβάλλει, για αιώνες παραμένει σιωπηλή στην ατελεύτητη ροή των χρόνων.

Οι Κορυτσαίοι, και συνολικά η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα» στην Αλβανία, έχουν σαφή συναίσθηση της ύπαρξής τους και εκπεφρασμένη αντίληψη της διαφοράς από το υπόλοιπο αλβανικό στρώμα. Κριτήριο της εθνικό τητας δεν αποτελεί μόνο η γλώσσα, αλλά το εθνικό φρόνημα, η εθνική συνείδηση. Η συσκότιση αυτής της αλήθειας δημιουργεί παραπλανήσεις και αλλοιωμένες εντυπώσεις.

Slate: Η Ανγκελα Μέρκελ δύει - ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε μια τελευταία ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Η προσπάθεια, ωστόσο, απέτυχε, και η Μέρκελ ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει παρά το γεγονός ότι ως πρόσφατα όλοι προέβλεπαν ότι θα κάνει μια τέταρτη θητεία, γράφει το έγκριτο σάιτ Slate.
Και συνεχίζει την διεισδυτική και δυσοίωνη ανάλυσή του:

Ελληνες αστυνομικοί θα μεταβούν σε γερμανικά αεροδρόμια -Τι θα γίνει με την καραντίνα - ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Αθήνας-Βερολίνου για τους Ελληνες στα γερμανικά αεροδρόμια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μεταβούν στην Γερμανία Ελληνες αστυνομικοί.
Συνεχίζεται το αλαλούμ και η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί Ελληνες που ταξιδεύουν προς τη Γερμανία εξαιτίας της καραντίνας που μπαίνουν, αφού το Βερολίνο αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν για ακόμα ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή Ελλήνων αστυνομικών θα γίνει προκειμένου να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των ελέγχων των επιβατών. Ωστόσο τονίζεται πως έλεγχο στα αεροδρόμια κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι τοπικές αρχές. 

EuroAfrica: Ρεύμα από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου

Πέτρος Θεοχαρίδης
Από το philenews
 
Προτεραιότητα μέσω του ιδιαίτερου και έντονου ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αποκτά πέραν του αγωγού φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό καλώδιο που προβλέπεται να συνδέσει Αίγυπτο με Κύπρο και Ελλάδα με την ονομασία EuroAfrica Interconnector.

Πρόκειται ουσιαστικά για «αδελφό» έργο του EuroAsia Interconector που προχωρά, για την ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που ενισχύει σημαντικά τον κομβικό ρόλο της Κύπρου στα νέα δίκτυα ηλεκτρισμού που θα συνδέσουν τρεις ηπείρους -την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική- αλλάζοντας άρδην και τα δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού μας.

Κοινωνικό Μέρισμα 2017: Η αίτηση, τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κοινωνικό μέρισμα 2017:Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο νοικοκυριά - Οι «παγίδες» για τους φιλοξενούμενους - Πώς και πού θα κάνετε την αίτηση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αντίστροφα μετρούν πλέον οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ανέρχονται σε 1.459.834, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Υπογραφές για το EuroAfrica(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού

Τώρα που άρχισε η τελική διαδικασία για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, έρχονται οι υπογραφές του EuroAfrica Interconnector να ενισχύσουν το όλο πλαίσιο. Έτσι βλέπουμε την Κύπρο να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ενεργειακό κόμβο χάρη στα δύο ηλεκτρικά καλώδια. Δεν είναι πια μόνο ένα όραμα αλλά μια αποτελεσματική διασύνδεση Ηπείρων στην οποία ο Ελληνισμός παίζει ένα ρόλο κυρίαρχο χάρη στην Κύπρο.