Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα...


Του Νικόλαου Μενελάου 

Κατέκτησες την Κωνσταντινούπολη σφάζοντας, βιάζοντας και λεηλατώντας.

Ισοπέδωσες σχολεία, εκκλησίες, μοναστήρια ακόμα και νεκροταφεία.

Την Αγία Σοφία δεν την γκρέμισες γιατί τέτοιου μεγαλείου τζαμί δεν είχες και ούτε θα αποκτήσεις ποτέ.

Ασβέστωσες τοιχογραφίας αμυθήτου αξίας γιατί δεν ήξερες ούτε και καταλάβαινες την αξία τους.

ΗΠΑ: «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Τι ανέφερε ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Μάλιστα, Αμερικανός βουλευτής ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για την απόφαση της Τουρκίας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

Αγία Σοφία: Της οικουμένης απάσης το κλέισμα και τοις υπ’ ουρανόν το καύχημα…

Από το ethnos
 
Σ’ αυτόν τον μάρτυρα του Γένους και της πίστεώς μας, τον εσταυρωμένο ταμιευτήρα της απαντοχής των Ρωμηών, οφείλουμε μιαν έγνοια. Να είμαστε εκεί καρδιακά, εκκλησιαζόμενοι νοερά και να στηρίζουμε τη Μητέρα Εκκλησία
Η Αγία Σοφία κείται στον αυχένα της χερσονήσου, εκεί που ήταν το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης από τα χρόνια ακόμη του αρχαίου Βυζαντίου, στην πλαγιά του πρώτου λόφου προς την Προποντίδα.
Στα χρόνια του Βυζαντίου –όπως και σήμερα- γειτνίαζε προς βορρά με την Αγία Ειρήνη, με την οποία σε κοινό περίβολο συναποτελούσαν τη Μεγάλη Εκκλησία. Μόνο ο ξενώνας του Σαμψών τις χώριζε.

Αγία Σοφία: Σύμβολο της Ορθοδοξίας κι αρχιτεκτονικό κόσμημα στο πέρασμα αιώνων(Φωτο)

Από το ethnos
 
Η νεότερη ιστορία έδειξε ότι κάθε φορά που θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης, το μνημείο θα ξεδιπλώνει μπροστά μας μέρος της ιστορίας του και της τόσο ανεπανάληπτα γοητευτικής τέχνης του
Η Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, ήταν το κέντρο της υπ’ ουρανόν Εκκλησίας. Πριν περιβληθεί τον ιουστινιάνειο μανδύα της, ήταν ένας προβεβλημένος ναός, πρώτος τη τάξη στα δίπτυχα της Βυζαντίδος Εκκλησίας.

Μενδώνη για Αγία Σοφία: Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του έξι αιώνες πίσω

«Ανοιχτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο» χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι αποτελεί «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο».

Όπως υπογραμμίζει η κα Μενδώνη, μία μέρα μετά τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αγία Σοφία: Αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν να αλλάξει πορεία - Κάλεσμα στην Τουρκία «να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά»

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά προκαλεί αντιδράσεις και στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από την πρώτη αμερικανική αντίδραση πάνω στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, σε καταδίκη της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να

Απόφαση-ντροπή: Μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία(Βίντεο)

Παράνομη κήρυξε την απόφαση της 24ης Νοεμβρίου 1934 (της κυβέρνησης Κεμάλ Ατατούρκ) για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για μετατροπή της ιστορικής αυτής χριστιανικής εκκλησίας σε τζαμί.

Ως εκ τούτου, με τις ευλογίες του καθεστώτος Ερντογάν, η Τουρκία αγνόησε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας καθώς και την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά για σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες.

''Φορτώνονται'' με SCALP Naval & σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM οι Belh@rra

Aλλάζουν όλα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Όπως σας έχει ενημερώσει το Πενταπόσταγμα, το ζήτημα με τις Belh@rra βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, με το ''deal'' να έχει ''κλειδώσει''.
Έτσι η χώρα μας θε έχει την απόλυτη υπέροχη έναντι της Τουρκίας, καθώς μιλάμε για το όπλο που δίνει απίστευτη ισχύ στο ΠΝ. 
Η χώρα μας μετά από πολλά χρόνια επιτέλους αγοράζει και πλέον έχει την δυνατότητα να αναπτύξει και τα δικά της οπλικά συστήματα, κάνοντας την αρχή με τα UAV.    
Το Παρίσι είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει έμπρακτα την χώρα μας, καθώς οι υπόλοιποι ''σύμμαχοι'', απλά παρακολουθούν τις κινήσεις της Τoυρκίας.