Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Απόφαση-ντροπή: Μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία(Βίντεο)

Παράνομη κήρυξε την απόφαση της 24ης Νοεμβρίου 1934 (της κυβέρνησης Κεμάλ Ατατούρκ) για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για μετατροπή της ιστορικής αυτής χριστιανικής εκκλησίας σε τζαμί.

Ως εκ τούτου, με τις ευλογίες του καθεστώτος Ερντογάν, η Τουρκία αγνόησε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας καθώς και την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά για σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες.


O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής (10/7), το διάταγμα που αναφέρεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μάλιστα ανέβασε και το σχετικό έγγραφο στον λογαριασμό του στο Twitter. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet.

Ενστάσεις για τη μετατροπή σε τζαμί εξέφρασε η UNESCO, με τον οργανισμό να τονίζει στο Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

 
Έξω από τον ιερό ναό, συγκεντρώθηκαν φανατικοί Τούρκοι, οι οποίοι με σημαίες και συνθήματα, πανηγύρισαν για την απόφαση.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα απευθυνθεί με διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό το βράδυ της Παρασκευής.

Έξω από την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη:
                ΠΗΓΗ Philenews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου