Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

17 Οκτωβρίου 1912 – Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα..

Το 1822 η Νάουσα εξεγέρθηκε κατά των Οθωμανών, αλλά η εξέγερση κατεστάλη τον Απρίλιο του ίδιου έτους με βαρύ φόρο αίματος. Προεστοί και αρκετοί χωρικοί της Βέροιας εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με αναφορά του Γάλλου πρόξενου, στη Θεσσαλονίκη εστάλησαν μερικοί σάκκοι με κεφάλια και αυτιά των φερόμενων ως επαναστατών. Αρκετές γυναίκες αυτοκτόνησαν για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους, πέφτοντας στον γκρεμό του ποταμού της Αράπιτσας. Άλλες απήχθησαν από τους Τούρκους. Σύμφωνα με ενθυμίσεις κατοίκου της Νάουσας, τον 19ο αιώνα αρκετοί Ναουσαίοι είχαν συγγενείς Τούρκους, καταγόμενους από τις γυναίκες που είχαν αρπαχτεί από τους Τούρκους το 1822 Λόγω του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, όπως έγινε γνωστή η αιματηρή κατάπνιξη της επανάστασης τον Απρίλιο του 1822, το Ελληνικό κράτος απέδωσε στη πόλη τον τίτλο της "ηρωϊκής πόλης".

Το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων (Οκτώβριος 1941) : Μια από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην Ελλάδα

Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια ή Σφαγή των Κερδυλίων, όπως είναι γνωστότερη σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων των εν λόγω χωριών προς τους αντάρτες.

Παγκόσμια Εβραϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να αναγνωρίσει γενοκτονία των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων

Η Παγκόσμια Ένωση Εβραίων Φοιτητών κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις προμήθειες όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνεχίζει να διεξάγει εχθροπραξίες στη ζώνη σύγκρουσης του Καραμπάχ, ανέφεραν τα αρμενικά ΜΜΕ σήμερα, 16 Οκτωβρίου.

Η ένωση πρότεινε στην ισραηλινή ηγεσία αντ 'αυτού να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή στην εδραίωση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Η οργάνωση κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του εβραϊκού κράτους να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου.

“Πληρωμένη” προπαγάνδα από διεθνή ΜΜΕ υπέρ των Τούρκων για το Καστελόριζο

Προπαγάνδα για το Καστελόριζο από ξένα ΜΜΕ "κουμπώνει" με την απαίτηση αποστρατικοποίησης των νησιών μας

Οι εξοργιστικές θέσεις κατά της Ελλάδος από γνωστούς δημοσιογράφους που στηρίζουν σθεναρά τις τουρκικές παρανομες διεκδικήσεις στο ζήτημα του Καστελόριζου, θα πρέπει να αποτελέσουν καμπανάκι για την ελληνική κυβέρνηση, για το κλίμα που προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να καλλιεργήσουν στην Α.Μεσόγειο .

Ειδικά το επιχείρημα τους αναφέρει ότι “το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών διενέξεων για τα νησιά”, και το οποίο προβάλει ο Α. Κλουθ, αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, και πρώην αρχισυντάκτης της γνωστής ιστοσελίδας Handelsblatt Global, καθώς αρθρογράφος του Economist.

Ερντογάν: Η ΕΕ θα διαλυθεί εάν δεν κάνει το χατίρι της Τουρκίας!

Από το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζονγκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με κάσκα και φόρμα εργασίας, πέραν του ότι ανακοίνωσε την ανεύρεση νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου, έσπευσε να τονίσει πως θα συνεχιστούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, θέλοντας να απαντήσει στη διεθνή κατακραυγή και το μόνο που είπε ήταν ο ψευδής και προκλητικός ισχυρισμός ότι “η Αμμόχωστος ανήκει στους Τούρκους της Βόρειας Κύπρου” κι αυτό όπως ανερυθρίαστα τόνισε “πρέπει να το γνωρίζουν όλοι”.

Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από το pontos-news

Η Τουρκία την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, και στρατηγικό στόχο, να αποτρέψει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.

Η πιο μεγάλη πίεση ασκήθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1994, όταν τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τότε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ ενισχύθηκε, αφού αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα και σαφώς από την προαναφερθείσα συνθήκη.

Ανάλυση: Το τουρκικό «non paper» του παραλογισμού

Του Χρήστου Μαζανίτη
Από το enikos

Η αποθράσυνση της Τουρκίας με την εκ νέου αποστολή του ORUC REIS στην νοτιοανατολική Μεσόγειο πλησίον των χωρικών υδάτων του Καστελλόριζου αποτελεί μια de factο προκλητική ενέργεια ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας, πολλώ δε μάλλον σε μια χρονική περίοδο στην οποία έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την έναρξη διερευνητικών επαφών και συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ενώ λοιπόν διεξάγονται συζητήσεις για την εξομάλυνση της γεωπολιτικής κατάστασης στη Ανατολική Μεσόγειο, και παρά τις εκκλήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι δρώντας ενάντια σε όλους και σε όλα, κλιμακώνουν ξανά την ένταση. Αυτό όμως που ξεπερνάει πλέον και τα όρια του παραλογισμού είναι η δικαιολόγηση της ενέργειας της γείτονος, σύμφωνα με το non paper που δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Washington Post: Οι κατηγορίες Ερντογάν κατά ενός ακίνδυνου ακτιβιστή δείχνουν τον ξεπεσμό της Τουρκίας

Άρθρο της Washington Post, ανασύρει την υπόθεση της φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά, και καταλήγει αναφέροντας ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να φυλακίσει οποιονδήποτε χωρίς λόγο ακόμη και για αυταπόδεικτες ανοησίες».

Συγκεκριμένα το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Οι τρελές κατηγορίες του Ερντογάν εναντίον ενός ακίνδυνου ακτιβιστή δείχνουν πόσο χαμηλά έχει πέσει η Τουρκία».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία ως ένας ηγέτης μίας μουσουλμανικής δημοκρατίας, της οποίας η μεγαλύτερη προτεραιότητα ήταν να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.