Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ… Πολιτική Μυθολογία


Η ιστορική μυθοπλασία ήταν δημοφιλής στους Έλληνες: προκειμένου να αποκτήσει κύρος το έργο τους ή μια πόλη, τα απέδιδαν σε μορφές ή ρίζες του παρελθόντος. Αρχαίες πόλεις συγκροτούσαν τις γενεαλογίες τους μέχρι τον πρώτο ιδρυτή τους, που συνήθως απέδιδαν και αφιέρωναν σε κάποιο θεό, ήρωα ή απόγονο ενός μεικτού γάμου θεού με θνητή. Οι αιτιολογικοί αυτοί μύθοι ανίχνευαν και αφηγούνταν την αρχή (ίδρυση) της πόλης, εξυπηρετούσαν την ανάγκη της κοινότητας για μια συγκεκριμένη και διακριτή πολιτική ταυτότητα, χάρη στην οποία η κάθε πόλη θα είχε την προσωπικότητά της, θα ήταν ηθικό πρόσωπο, μέλος με πλήρη δικαιώματα στην κοινωνία των πόλεων. Με αυτή την έννοια, ο αιτιολογικός μύθος γίνεται πολιτική ιδεολογία, ενώ οι μυθικοί τίτλοι της πόλης χρησίμευαν στον καθορισμό των δυναμικών σχέσεων· μαζί με τις μυθικές συγγένειες μεταξύ των πολιτειών, συνιστούσαν διπλωματικό επιχείρημα, το οποίο ακυρωνόταν, όταν μια συμμαχία ή η ανατροπή της στηριζόταν σε επίκαιρα συμφέροντα.

Η δύναμη της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Η δύναμη της ΑΟΖ δεν είναι μόνο την οικονομία που αλλάζει, αλλά την στρατηγική που σου επιτρέπει να απαντάς ορθολογικά, και μάλιστα ντόμπρα και σταράτα, σε όσους είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη μιζέρια τους και φοβούνται, υποτίθεται, για τα εθνικά θέματα. Στην πραγματικότητα χωρίς τα δεδομένα της ΑΟΖ, πολλοί λένε ότι θα μας κανονίσουν οι ξένοι, θα μας τουρκέψουν οι άλλοι, θα μας τα πάρουν όλα και αναμασούν τα ίδια και τα ίδια δίχως καμία προοπτική ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Κύπρο.

Διάλεξη Ν.Λυγερού: "Αρώματα και γεύσεις"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Αρώματα και γεύσεις". 
Κανάκης Restaurant - τεχνοχώρος. Δεκελείας 80, 
Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα. 
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015.

Η ΑΟΖ δεν είναι για τα κόμματα

Του Ν. Λυγερού

Μπορεί να βάλει κάθε κόμμα την ΑΟΖ στο πρόγραμμά του, ακόμα κι αν είναι παντελώς άσχετο με το θέμα. Αυτό δεν μας πειράζει αφού σε κάθε περίπτωση δεν ποντάρουμε στα κόμματα για να γίνει η ελληνική ΑΟΖ. Επί της ουσίας είναι ο ίδιος ο λαός που θα την αποκτήσει με τη θέλησή του. Και την κατάλληλη στιγμή, οι εκπρόσωποί του θα συμφωνήσουν. Απλώς δεν είναι ανάγκη να εκτεθείς όταν δεν ξέρεις καθόλου το θέμα. Διότι δεν είναι μια μικρή και τυπική ενημέρωση που επαρκεί για ν' αλλάξει η ηττοπάθεια και το πάθος σου για το μίζερο. Έτσι μιλήσουν δεν μιλήσουν τα κόμματα για την ΑΟΖ μας, οι επίμονοι Έλληνες συνεχίζουν ακάθεκτα τον αγώνα τους κι όσοι θέλουν ας έρθουν μαζί τους, αλλά δεν πρόκειται να περιμένουν κανέναν.

Ο ζεόλιθος και το μέλλον των αγροτών

Του Ν. Λυγερού

Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε και την περίοδο που διανύουμε όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν μ’ έναν τρόπο ή μ’ έναν άλλο τους αγρότες για να πιάσουν τις ψήφους τους. Και νομίζουν, βέβαια, ότι οι αγρότες μας είναι κορόιδα και θα χάψουν το ενδιαφέρον τους για την ύπαρξή τους. Στην πραγματικότητα θα ήταν πιο καλό για όλους μας αν αυτοί οι υποψήφιοι ήταν ενημερωμένοι σοβαρά για τον ζεόλιθο και ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, έτσι ώστε να μιλούν γι’ αυτόν στους αγρότες και αυτοί εφαρμόζοντας να έχουν τα οφέλη.

Οι Ελβετοί πέταξαν την θηλιά του ευρώ!

Tου Θανάση Μαυρίδη
Από το capital


Όταν είναι κανείς δεμένος με κάποιον που πέφτει προς τον γκρεμό, το ζητούμενο είναι να ξεφύγει από τα δεσμά του πριν ο "συνέταιρός" του βουτήξει στο κενό. Αυτό συνέβη με το ελβετικό φράγκο, το οποίο ήταν μέχρι χτες "αλυσοδεμένο" με το ευρώ. Προφανώς το ευρώ έχει κι άλλο δρόμο προς τα κάτω. Ή τουλάχιστον αυτό έκριναν οι Ελβετοί. Άρα, πρέπει να περιμένουμε έναν επιθετικό Ντράγκι. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει πιθανότητες να επωφεληθεί από αυτή την νέα κατάσταση.

Εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα στη σκιά της αρνητικής έκθεσης του ΓΓ - Σε πλήρη κινητοποίηση η Λευκωσία


Λευκωσία: Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ διεξάγονται έντονες παρασκηνικές διαβουλεύσεις ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα στις 26 Ιανουαρίου και του ψηφίσματος που αναμένεται να εκδοθεί.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται στη σκιά της αρνητικής έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν για ανανέωση της θητειας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τεράστιο τείχος θα ασφαλίζει τη Σαουδική Αραβία από τους τζιχαντιστές

Ξεκινά από τα σύνορα της χώρας με το Κουβέιτ και εκτείνεται ανατολικά

Τείχος 1.000 χιλιομέτρων και πλέον κτίζει η Σαουδική Αραβία στα σύνορα της προς το Ιράκ για «προστασία από πιθανολογούμενη εισβολή» τζιχαντιστών, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Βαγδάτης.
«Όπως το  Σινικό Τείχος, το οποίο κτίστηκε μεταξύ 220 και 206 π.Χ., και το σαουδαραβικό τείχος στοχεύει στην παρεμπόδιση ξένων εισβολέων», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Ριάντ, προσθέτοντας ότι οι σχετικές εργασίες «προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό».

Στην Ξάνθη βρήκαν τη λύση: Τύπωσαν πλαστά ευρώ με την ένδειξη “Λεφτά Υπάρχουν”

Ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 500 ευρώ το οποίο έφερε πάνω του την ένδειξη “Λεφτά Υπάρχουν” έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας όταν συνέλαβαν 48χρονο σε χωριό της Ξάνθης για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Το απίστευτο αυτό περιστατικό προκάλεσε τόσο την έκπληξη των Αρχών οι οποίοι φυσικά και έδωσαν στη δημοσιότητα το φωτογραφικό υλικό με τα πειστήρια, όσο και ποικίλα σχόλια στους πολίτες της περιοχής αλλά και ιδιαίτερους συνειρμούς.

Οι μύγες ζουν σε χρόνο... Μάτριξ

Βλέπουν σε αργή κίνηση γι’ αυτό και ξεφεύγουν εύκολα από τους ανθρώπους που θέλουν να τις σκοτώσουν


Πόσες φορές έχετε ξεσηκώσει τον κόσμο χτυπώντας δεξιά και αριστερά, προσπαθώντας να σκοτώσετε μια ενοχλητική μύγα με ένα περιοδικό ή μια τυλιγμένη εφημερίδα; Ή, αν είστε καλά προετοιμασμένοι για τη μάχη, με μια μυγοσκοτώστρα; Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να σκοτώσεις μια μύγα. Εννέα στις 10 φορές, προλαβαίνει και πετά μακριά την ώρα που την πλησιάζετε απειλητικά με το όπλο της επιλογής σας.

Υπάρχουν δύο κρυμμένοι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα!

Νέα μελέτη υποδεικνύει την παρουσία δύο ακόμη κόσμων στη διαστημική μας γειτονιά.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ενδείξεις της παρουσίας δύο ακόμη πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές μιλάνε για ύπαρξη δύο σκοτεινών παγωμένων κόσμων που βρίσκονται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ακόμη πιο μακριά και από τον Πλούτωνα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτοί οι δύο «κρυμμένοι» (όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) κόσμοι έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Πλούτωνα δηλαδή ανήκουν σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της παγκόσμιας αστρονομικής κοινότητας στην κατηγορία  των «πλανητοειδών». Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα τόσο για την ιστορία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος αλλά και γενικότερα στα μοντέλα δημιουργίας πλανητικών συστημάτων.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης Στην Ελλάδα και την Τουρκία αναζητεί η βελγική αστυνομία τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων που αποτράπηκαν

Οι ερευνητές καταζητούν το χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα
Ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος Βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης.



Reuters: Εξάμηνη παράταση του μνημονίου εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Σκοπός να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές για το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης
Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα μέσω εξάμηνης παράτασης του μνημονίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, για το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;

Εκλογές 2015: Τι ισχύει εάν δεν πάω να ψηφίσω;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές , σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.

Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 25η Ιανουαρίου 2015 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Εκλογές 2015: Πού και πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες
Ορισμός ετεροδημότη
Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Εκλογές 2015: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ
Δείτε που ψηφίζετε και τι αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. για την εκλογική διαδικασία των επερχόμενων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.