Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τεράστιο τείχος θα ασφαλίζει τη Σαουδική Αραβία από τους τζιχαντιστές

Ξεκινά από τα σύνορα της χώρας με το Κουβέιτ και εκτείνεται ανατολικά

Τείχος 1.000 χιλιομέτρων και πλέον κτίζει η Σαουδική Αραβία στα σύνορα της προς το Ιράκ για «προστασία από πιθανολογούμενη εισβολή» τζιχαντιστών, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Βαγδάτης.
«Όπως το  Σινικό Τείχος, το οποίο κτίστηκε μεταξύ 220 και 206 π.Χ., και το σαουδαραβικό τείχος στοχεύει στην παρεμπόδιση ξένων εισβολέων», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Ριάντ, προσθέτοντας ότι οι σχετικές εργασίες «προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό».

Την περασμένη εβδομάδα ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν εναντίον σαουδικής φρουράς στα νότια σύνορα της χώρας και σκότωσαν όλη τη φρουρά και τους αξιωματικούς της περιλαμβανομένου του στρατηγού Ουτάχ αλ-Μπελαουί. Το σαουδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές ήταν Σαουδάραβες.
Οι τζιχαντιστες θεωρούν τη Σαουδική Αραβία «ύψιστο ιερό στόχο» επειδή βρίσκονται εκεί οι δυο πλέον ιερές πόλεις των Μουσουλμάνων, η Μέκκα και η Μεντίνα.
Το φράγμα αποτελείται από 40 πύργους-σκοπιές, πέντε σειρές συρματοπλέγματα, ορύγματα βάθους 3 μέτρων και εγκατάσταση ραντάρ καθώς και συστήματος νυκτερινού οπτικού έλεγχου. Το κόστος του έργου υπολογίζεται 28 ως 30 εκατ. δολάρια. Το τείχος ξεκινά από τα σύνορα με το Κουβέιτ και εκτείνεται στα ανατολικά.
Η ιδέα για το τείχος διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2006, στην  αρχή του ιρακινού εμφύλιου πολέμου, όμως  κρίθηκε αργότερα περιττό επειδή «η στρατιωτική αμερικανική παρουσία» στο Ιράκ κρίθηκε ότι ήταν αρκετή. Με  την εμφάνιση και εξάπλωση των τζιχαντιστων στο Ιράκ-Συρία και στην Υεμένη το τείχος αναγνωρίστηκε ως  το ασφαλέστερο μέσο απόκρουσης εισβολέων. Τον περασμένο Ιούλιο άρχισε η κατασκευή του.

ΠΗΓΗ tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου