Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Αμμόχωστος: Φωτογραφίες της περίκλειστης πόλης μετά από δεκαετίες - «Παραστάσεις που κάθονται σαν κόμπος στο λαιμό μου»

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι το τι ένιωσε κατά την επίσκεψή του στα Βαρώσια της περίκλειστης Αμμοχώστου.
«Παραστάσεις που κάθονται σαν κόμπος στο λαιμό μου, με πόνο, με ξεσηκωμό, με ντροπή, αναζητώ αυτή τη λέξη. Μια μόνο λέξη μπόρεσα να βρω: “λυπάμαι”», αναφέρει ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, που, σύμφωνα με το politis.com.cy, πήγε με την ομάδα των δημοσιογράφων στην επίσκεψη που διοργάνωσε ο Τουρκοκύπριος  «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, 25 χρόνια μετά την πρώτη φορά που είχε βρεθεί σε δημοσιογραφική αποστολή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η μεγαλύτερη παραλία με άμμο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Το Μονολίθι είναι μία εξωτική παραλία στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας με μήκος περίπου 25 km. Θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία μετά από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10 μέτρα περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν.

«Αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής του ΓΓ»

Το αν μπορούμε πράγματι να προχωρήσουμε με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από το τι άκουσε ή τι θα ακούσει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ από την Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, ενόψει των συναντήσεων της κ. Λουτ, στη Λευκωσία, την Κυριακή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Υπογράμμισε παράλληλα πως με βάση την πολιτική βούληση και τη θετική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας «έχουμε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει βήμα προόδου μέσω των διαβουλεύσεων με την κ. Λουτ. Αυτό όμως εξαρτάται από την πραγματική βούληση της τουρκικής πλευράς που πρέπει να φανεί στην πράξη», ανέφερε. 

SZ: Για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων - «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ»

Για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης επανορθώσεων από τη Γερμανία, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

«Σε αντίθεση με την Πολωνία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της που επιγράφει «Χαιρετίσματα από τη Χάγη»: H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά

Άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο του Καπετάν Χάψα στη Χαλκιδική (Φωτο)

Στο στόχαστρο της αποκαλούμενης «μαφίας του χαλκού», των συμμοριών δηλαδή που κλέβουν μέταλλα και τα πωλούν σε μάντρες ή στην «μαύρη» αγορά, φαίνεται ότι μπήκε τα προηγούμενα 24ωρα το μνημείο του καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών του 1821. 

Άγνωστοι αφαίρεσαν την μήκους οκτώ μέτρων μπρούτζινη αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης, αφήνοντας μόνο την μαρμάρινη πλάκα.