Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Η Ναυμαχία του Γέροντα

Μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, που τελείωσε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα. Διεξήχθη στις 29 Αυγούστου 1824 στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.
Μετά την καταστροφή της Κάσου (30 Μαΐου 1824) και των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), το ηθικό του ελληνικού ναυτικού είχε καταπέσει.

Αρχαιολογική έρευνα στα Φαλάσαρνα – Σπουδαία ευρήματα - Η έρευνα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίας Φαλάσαρνας – Νίκος Κακαουνάκης, τελεί υπό την Διεύθυνση της Αρχαιολόγου Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και ξεκίνησε το 1986 από την Διευθύνουσα φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, τα οποία πιστοποιούν τον σπουδαίο ιστορικό και πολιτικό ρόλο της Φαλάσαρνας στον αρχαίο κόσμο κυρίως από το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Ιδού πως μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας και κάναμε τους Τούρκους κράτος…

Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Παλαιολόγου και την ανάρρηση στον θρόνο του γιου του, Ανδρόνικου Β’ η αυτοκρατορία μπήκε πλέον στην οριστική πορεία προς το τέλος της. Ο Ανδρόνικος δεν είχε σχέση με τα στρατιωτικά και δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στον στρατό. Ωστόσο, μέχρι το 1300 περίπου ο Βυζαντινός Στρατός χάρη σε άξιους στρατηγούς, όπως ο Αλέξιος Φιλανθρωπινός είχε καταστήσει αισθητή την παρουσία του στη Βαλκανική και στη Μικρά Ασία.

Ο στρατηγός Αλέξιος Φιλανθρωπινός στην εκστρατεία που πραγματοποίησε το 1293-95 στη Μικρά Ασία διέλυσε σχεδόν τους Οθωμανούς. Το οθωμανικό πρόβλημα θα μπορούσε να έχει τελειώσει τότε για τον Ελληνισμό, αν ο απόλεμος Ανδρόνικος δεν φοβόταν τη δόξα του στρατηγού του και δεν τον εξανάγκαζε να επαναστατήσει. Μετά την σύλληψη και τύφλωση του Φιλανθρωπινού οι Τούρκοι απλώς επανήλθαν.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

Του Κωνσταντίνου Χολέβα
Από το konstantinosholevas


Τα μάτια μας δεκατέσσερα! Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου θα δεχθεί διπλή πίεση κατά τους αμέσως επόμενους μήνες. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν με κίνδυνο αλλοιώσεως των πληθυσμιακών δεδομένων στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας. Και από την άλλη πλευρά η Ρουμανία εφαρμόζει την απόφαση που έλαβε η Γερουσία της τον Νοέμβριο του 2020: Ιδρύει ρουμανικά σχολεία για να προσηλυτίσει τους πολυάριθμους Βλαχόφωνους Έλληνες που ζουν στην αλβανική επικράτεια.

Οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας εξωμότες και δωσίλογοι

Οι Αλβανοί ένα από τα πρώτα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής αναγόρευσαν το θέμα των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας. Προφανής ο λόγος.

Προβάλλουν συνεχώς ένα ανύπαρκτο θέμα ως αντίβαρο της ελληνικής Εθνικής μειονότητας που ζει στη χώρα τους. Όμως, η αλήθεια για τους Τσάμηδες και την Τσαμουριά όπως δημιουργήθηκε στο πέρασμα των αιώνων και όπως διαγράφεται από ιστορικές πηγές, είναι πολύ διαφορετική!

Ξένες Δυνάμεις προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χρησιμοποίησαν το αλβανικό κρατίδιο και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν, λόγω της σύγχυσης που επικράτησε στη χώρα μετά την κατάρρευση του κουμμουνιστικού καθεστώτος και στις προσπάθειες που καταβάλλει να βρει ερείσματα, για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που της κληροδότησε ο «υπαρκτός Σοσιαλισμός».

TF 2000: Μεγαλύτερου εκτοπίσματος τα μελλοντικά τουρκικά Αντιτορπιλικά Αντιαεροπορικής Αμύνης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Ακόμη μεγαλύτερου εκτοπίσματος τελικώς, θα είναι τα αντιτορπιλικά που προορίζονται για το Τουρκικό Ναυτικό βάσει του προγράμματος TF 2000, όπως αποκαλύφθηκε στην διάρκεια της εκθέσεως αμυντικού υλικού IDEF 2021. Τα μήκους 166 μέτρων, μέγιστου πλάτους 21,5 μέτρων και βυθίσματος 5,4 μέτρων αντιτορπιλικά, θα έχουν εκτόπισμα 8.500 τόννων, αντί των 7.000 τόννων και του βυθίσματος 4,96 μέτρων που μέχρι τώρα αναφερόταν. Ενδεικτικό μέγεθος πληρώματος 130-150 ατόμων για πλοίο τέτοιου μεγέθους, αναδεικνύει τα υψηλά επίπεδα αυτοματισμών που επιδιώκεται να επιτευχθούν.

Έλεγχος και πρωτοφανείς ποινές σε βάρος της Ziraat στην Γερμανία !

Απόφαση που θα προκαλέσει κρίση : Πρωτοφανείς ποινές από τη Γερμανία στην τράπεζα Ζιραατ !

Το Γερμανικό Εποπτικό σλΣυμβούλιο τραπεζών επέβαλε πρωτοφανή μεγάλα πρόστιμα στην τράπεζα Ζιραατ. Περιορίστηκαν οι δυνατότητες δανειοδότησης και συλλογής καταθέσεων της τράπεζας. Επίσης απορρίφθηκαν τέσσερις υποψήφιοι γενικοί διευθυντές της Άγκυρας.

Πρωτοφανή πρόστιμα και βαρύτατοι περιορισμοί που δεν έχουν συμβεί στην ιστορία της γερμανικής τραπεζικής, επιβλήθηκαν στην Ζiraat Bank international που έχει έδρα την Φρανκφούρτη. Η δικαιολογία για τον περιορισμό των καταθέσεων και την απαγόρευση των μεγάλων δανείων που ισοδυναμεί με κλείσιμο της τράπεζας, είναι η μη συμμόρφωση σε δανειοδοτήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως και οι υποψίες για την συγκέντρωση των καταθέσεων…