Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Νίκος Λυγερός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

 Με αφορμή τις δύο διαλέξεις που είχε στην Κρύα Βρύση ο κύριος Νίκος Λυγερός αλλά και στα Γιαννιτσά, επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στα μέσα του 2010. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου είχαν αναθέσει σε έναν έμπειρο αρχαιολόγο την ειδική ξενάγηση του κυρίου Λυγερού με την ομάδα του. Όπως ο ίδιος ο κύριος Λυγερός επισημαίνει:
"Η αρχιτεκτονική και η μουσειολογία του Μουσείου  της Πέλλας είναι αποτελεσματικές και αισθητικές. Έτσι αναδεικνύουν την ομορφιά και την σπανιότητα των εκθεμάτων του αρχαιολογικού χώρου. Εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά με φυσικές  πέτρες που αξίζουν από μόνα τους την επίσκεψη. Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί όλο το αρχαιολογικό περιβάλλον για να μετατραπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας σε ένα από τα πιο σημαντικά της Ελλάδας".

"Μάγεψε" το κοινό της Πέλλας ο Νίκος Λυγερός

Απόλυτα πετυχημένες ήταν οι δύο εκδηλώσεις – διαλέξεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας χθες Τετάρτη, στην Κρύα Βρύση και στα Γιαννιτσά, με ομιλητή τον δρ. Νίκο Λυγερό, καθηγητή, στρατηγικό σύμβουλο.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κρύας Βρύσης και στη συνέχεια του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, ο κ. Νίκος Λυγερός μίλησε με θέματα: «Νοημοσύνη και άνθρωπος» και «Η ΑΟΖ ως οικονομική λύση» αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την οποία οι πολιτικοί μας διαχρονικά δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στην τηλεοπτική εκπομπή "Πρωινό με θέα"
στην TV-100
19/01/2012

"Κάνε την Ακρόπολη δική σου με 1.600 ευρώ" Διαβάστε τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού να νοικιάσει την Ακρόπολη για διαφημίσεις

Πρώτο θέμα αποτελεί στα τουρκικά μέσα, η απόφαση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού να θεσπίσει τιμολόγιο για τους κινηματογραφικούς παραγωγούς που θέλουν να γυρίσουν ταινίες στην Ακρόπολη.
Τούρκοι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν την ενοικίαση του Παρθενώνα με άκρως χιουμοριστική και καυστική διάθεση, με τίτλους σε πρωτοσέλιδα, όπως "δική σου η Ακρόπολη έναντι 1.600 ευρώ".
Σε άλλα τουρκικά έντυπα μέσα, η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου αντιμετωπίστηκε με "χτυπήματα" στα πρωτοσέλιδα, όπως "ακόμα και η Ακρόπολη προς ενοικίαση" ή "η Ακρόπολη προς ενοικίαση έναντι 2.000 δολαρίων ημερησίως".
Στα αναλυτικά αφιερώματα,  οι Τούρκοι δημοσιογράφοι εκφράζουν την σφοδρή αντίδρασή τους στη δημοσιοποίηση του τιμολογίου για την φωτογράφηση ή και την κινηματογράφηση σε ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους και κατακρίνουν την πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να μαζευτούν έσοδα στα ταμεία του δημοσίου.

«Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος»

Αποσπάσματα από τη ομιλία του Κ. Σημίτη σε συνέδριο που οργανώνουν, στις 23 Ιανουαρίου 2012 το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freïe Universität του Βερολίνου, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Διερεύνηση ευθυνών του Παπανδρέου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στη Βουλή ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009. Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα. Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

Δήμαρχος Πατρέων: Με συνέλαβαν αυτοί που έχουν εγκαταλείψει το σύμβολο της πόλης ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων προέβη σε σκληρή δήλωση για τη σύλληψή του κατηγορώντας ευθέως το Υπουργείο οικονομικών:
Αντί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, να δώσει στην Πάτρα αυτό που υποσχέθηκε ενώπιον του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την άμεση παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης, έστειλε σήμερα τον Εισαγγελέα για να μας συλλάβει.
Στον Εισαγγελέα κατέληξαν οι δεσμεύσεις ενός Πρωθυπουργού και δύο Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, στον Εισαγγελέα κατέληξε και η δέσμευση Βενιζέλου ότι η παραχώρηση μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.

Πάτρα:«Ναυμαχία» για το θαλάσσιο μέτωπο –Ελεύθεροι Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και εργαζόμενος(Βίντεο)

Αγανάκτηση προκαλεί στους τοπικούς φορείς η στάση του Υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου στο ζήτημα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου της πόλης. Και αυτό διότι ναι μεν, ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι ο χώρος παραχωρείται στο Δήμο Πατρέων, από την άλλη όμως, το Υπουργείο δίνει εντολή στον Εισαγγελέα να προχωρήσει σε συλλήψεις όσων προκαλούν φθορές στο λιμάνι!
Στην εντολή αυτή στηρίχθηκαν οι λιμενικοί, οι οποίο σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 8, συνέλαβαν τον υπάλληλο του Δήμου, που προχωρούσε στην αποξήλωση του σιδερένιου φράκτη της λιμενικής ζώνης.
Μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από προχθές παρουσία του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά και τοπικών φορέων.
Αμέσως μόλις έμαθε για τη σύλληψη του εργαζομένου, κατέφθασε στο σημείο και ο αντιδήμαρχος κ. Σιγαλός, εξηγώντας στους λιμενικούς ότι ο εργαζόμενος ενεργούσε κατ’ εντολή του, στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαισιόδοξος για το Greentree ο Χριστόφιας.


Ο ΓΓ αναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος των δύο ημερών μαζί με τους δύο ηγέτες, προσπαθώντας να επιτύχει πρόοδο σε συγκεκριμένα κεφάλαια.

Λευκωσία: Την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές επιτυχούς έκβασης της συνάντησης στο Greentree, εξέφρασε την Πέμπτη το βράδυ από το Λονδίνο, όπου διανυκτέρευσε καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να μοιράσουν παιχνίδι, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση στο Greentree, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι δέον γενέσθαι με το Κυπριακό...

Μιλώντας σε συγκέντρωση Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου, που διοργάνωσε ο Τουρκοκυπριακός Δημοκρατικός Σύνδεσμος, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ουσιαστικά δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Ντερβίς έρογλου, ο οποίος, όπως τόνισε ο Δ.Χριστόφιας, στην πρώτη συνάντηση στο Greentree ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποδέχθηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν από το σημείο που είχαν διακοπεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι βάση της λύσης θα ήταν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αλλά υπαναχώρησε.

Επιστροφή στις ζημιές για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο έπειτα από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Ωθούμενος από τις ρευστοποιήσεις κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης (στις 12:58) υποχωρούσε στις 277,13 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 2,22%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 98,35 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση σε ποσοστό 1,09%. Την ίδια ώρα ο ημερήσιος τζίρος ανερχόταν στο 0,49 εκατομμύριο ευρώ.

Πτωτικά κινούνται ο δείκτης των Τραπεζών με 2,48% και της Κύριας Αγοράς με 2,42%. Αντίθετα ανοδικά κινούνται οι Επενδυτικές με 3,45%, η Παράλληλη Αγορά με 1,01% και η Εναλλακτική Αγορά με κέρδη σε ποσοστό 0,06%. Ο δείκτης των Ξενοδοχείων δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή

Υψηλά δύο μηνών στο ΧΑ – Ανοδικό σερί 37% στις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με τζίρο που άγγιξε μετά από καιρό τα 100 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων τα 51,45 εκατ. αφορούν πακέτο στην Coca-Cola 3E) ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε την Παρασκευή, για πρώτη από τα μέσα Νοεμβρίου, πάνω από τις 700 μονάδες.

Οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις «μετρά» η ελληνική αγορά, έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, με συνολικά κέρδη που για τον τραπεζικό δείκτη διαμορφώνονται σε 36,66%. Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται συνολικά σε ποσοστό 13,25%.

Την ανοδική δυναμική των τραπεζών, πέραν όσων συνεχίζουν να γίνονται γνωστά για το PSI, υποβοήθησαν σήμερα και οι πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι «απολύτως διαχειρίσιμα».

Έκθεση ζωγραφικής και ομιλία του Ν. Λυγερού στη Θράκη