Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Απαισιόδοξος για το Greentree ο Χριστόφιας.


Ο ΓΓ αναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος των δύο ημερών μαζί με τους δύο ηγέτες, προσπαθώντας να επιτύχει πρόοδο σε συγκεκριμένα κεφάλαια.

Λευκωσία: Την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές επιτυχούς έκβασης της συνάντησης στο Greentree, εξέφρασε την Πέμπτη το βράδυ από το Λονδίνο, όπου διανυκτέρευσε καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να μοιράσουν παιχνίδι, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση στο Greentree, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι δέον γενέσθαι με το Κυπριακό...

Μιλώντας σε συγκέντρωση Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου, που διοργάνωσε ο Τουρκοκυπριακός Δημοκρατικός Σύνδεσμος, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ουσιαστικά δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Ντερβίς έρογλου, ο οποίος, όπως τόνισε ο Δ.Χριστόφιας, στην πρώτη συνάντηση στο Greentree ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποδέχθηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν από το σημείο που είχαν διακοπεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι βάση της λύσης θα ήταν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αλλά υπαναχώρησε.


«Έχω υπομονή», είπε, «γιατί αν δεν είχα, θα είχα εγκαταλείψει έως τώρα τις συνομιλίες».

Κατήγγειλε, επίσης, την αδιάλλακτη στάση του Ντερβίς Έρογλου στα θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων.

«Μέχρι το τέλος τής θητείας μου θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το καλό τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να φθάσει απόψε (ώρα Κύπρου) στην Νέα Υόρκη και στο Greentree θα μεταβεί το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τη σύζυγό του και τη διαπραγματευτική ομάδα. Θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στις δυο διαπραγματευτικές ομάδες ο Γενικός Γραμματέας.

Τοπίο στην ομίχλη ενόψει της τριμερούς

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η ομάδα Πάσκο-Ντάουνερ, δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της και όπως δήλωσε στον «Φ» ξένη διπλωματική πηγή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις στο Greentree. Να υπάρξει, δηλαδή, μια κίνηση «ματ» από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Πάντως την Πέμπτη, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών ενόψει της τριμερούς συνάντησης. Τα μέλη της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, Νικόλας Αιμιλίου και Τουμάζος Τσελεπής, μαζί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Μηνά Χατζήμιχαηλ, συνάντησαν τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκο και συζήτησαν λεπτομέρειες που αφορούν στη συνάντηση στο Greentree.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις και με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Γαλλίας, ενώ θα συνεχίσουν τις επαφές τους και σήμερα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταφέρει τη θέση ότι δεν θα αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο, ανέφερε ότι με τον κ. Πάσκο συζήτησαν τις σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της συνάντησης στο Greentree.

«Δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών. Όμως αναμένεται ότι ο Γενικός Γραμματέας θα περάσει μεγάλο μέρος των δύο ημερών μαζί με τους δύο ηγέτες, προσπαθώντας να επιτύχει πρόοδο σε συγκεκριμένα κεφάλαια», είπε ο κ. Αιμιλίου.

Με «προσχέδιο» μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Έρογλου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, αναχώρησε την Πέμπτη από τα κατεχόμενα για την Κωνσταντινούπολη απ’ όπου σήμερα θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην συνάντηση στο Greentree.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις πριν από την αναχώρηση του, ο κ. Έρογλου είπε πως επιθυμεί λύση στην βάση δύο ισότιμων κρατών με εγγυήσεις από την Τουρκία.

Σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάει στο Greentree ώστε να επιτευχθεί συμφιλίωση στις διαπραγματεύσεις ενώ «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην συνάντηση με τα 'όχι' του Εθνικού Συμβουλίου δηλαδή όχι στην επιδιαιτησία, όχι στα χρονοδιαγράμματα και όχι στην διεθνή διάσκεψη πριν τη συμφωνία σε όλα τα θέματα».

Σημείωσε ότι αυτά τα «όχι» πρέπει να γίνουν «ναι» αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επίτευξη λύσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου περιορίζουν τον πρόεδρο Χριστόφια.

Ο Έρογλου είπε πως επιθυμεί λύση αυτόν το χρόνο, τονίζοντας ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά πάει προετοιμασμένη στο Greentree με φακέλους».

Δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε ένα προσχέδιο που είχε ζητηθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και το οποίο επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη αλλά όπως σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προέβη στην κατάλληλη προετοιμασία.

Ισχυρίστηκε πως αν τα προσχέδια ετοιμάζονταν και από τις δύο πλευρές τότε θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση και να δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, αναμένεται ότι θα έχει επαφές στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού και ο σύμβουλος του Έρογλου, Κουντρέκ Οζερσάι, ο οποίος αναχώρησε την Πέμπτη για τη Νέα Υόρκη. Ο Οζερσάι δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στο Greentree έχοντας ήδη προετοιμαστεί καλά. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για το Κυπριακό.

Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου