Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ο Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος του 1925

Προκλήθηκε με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο. Είχε διάρκεια μιας εβδομάδας και μικρές απώλειες (50 άνδρες).
Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο γνώρισαν ελάχιστα διαλείμματα βελτίωσης, είχαν ενταθεί λόγω της δράσης των κομιτατζήδων σε ελληνικά εδάφη, με την ενθάρρυνση της βουλγαρικής κυβέρνησης και απώτερο σκοπό την αυτονόμηση της ελληνικής Μακεδονίας.
Στις 18 Οκτωβρίου 1925 ένας έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε σε συνοριακό φυλάκιο στη θέση Δεμίρ Καπού, κοντά στο Μπέλες, κυνηγώντας τον σκύλο του πέρασε τη συνοριακή γραμμή και σκοτώθηκε από τα πυρά ενός βούλγαρου σκοπού. Στη συνέχεια, από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανδρών των δύο φυλακίων, έχασαν τη ζωή τους δύο έλληνες στρατιώτες και ο λοχαγός - διοικητής τους.

Δημοσιοποιήθηκαν ο αποφάσεις του ΣτΕ – Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσιοποιήθηκαν τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ανοίγοντας το δρόμο για το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Κι αυτό, γιατί κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείτο να τοποθετηθεί επισήμως για το χρόνο και κυρίως το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν, παρέπεμπε στα κείμενα των αποφάσεων στου ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν.

Συρία: Άμαχοι νεκροί από τουρκικές βόμβες εν μέσω εκεχειρίας

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο ένα χωριό κοντά στη μεθοριακή κωμόπολη Ρας αλ-Άιν, όπου κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επίθεση της Άγκυρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα της Τουρκίας στο χωριό Μπαμπ αλ-Χέιρ», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, παρά την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ η Άγκυρα.

Ψήφος αποδήμων: Ολοταχώς για συναίνεση με... 300 ψήφους - «Στροφή» ΣΥΡΙΖΑ, δεκτές οι προϋποθέσεις του ΚΚΕ

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να συγκεντρώσει όχι απλώς ευρύτατη πλειοψηφία αλλά… απόλυτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε το κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν στη διακομματική επιτροπή και η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στις 12.

Οπως φαίνεται ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΚΚΕ να οριστεί συγκεκριμένο όριο ετών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (30 έτη) και να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Ετσι, κάνει πράξει τη ρήση του ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να περάσει η ψήφος των αποδήμων με 300 ψήφους».

«Προδοσία» για τους Σέρβους η αναγνώριση του Κοσόβου - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ως εθνική προδοσία θα εκλάμβανε η πλειοψηφία των Σέρβων την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου».
Το 75% του δείγματος χαρακτήρισε πράξη προδοσίας ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου. Από αυτούς το 48% θα επέρριπτε ευθύνες για μία τέτοια εξέλιξη στο πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Το 60% των ερωτηθέντων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι δεν έχει καταλάβει ποια είναι η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Από την έρευνα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, πιστεύει ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της