Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η δεύτερη πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ

Του Ν. Λυγερού

Αντί να αναρωτιόμαστε συνεχώς ποια θα είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Βρετανία και τις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνει για να βγει από ένα λανθασμένο πλαίσιο, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ χωρίς ενδιάμεσο, έτσι ώστε να ενισχυθούν και να υποστηρίξουν την ύπαρξη ενός δεσμού λόγω διαχρονικότητας. Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έδειξε τα όρια της απομόνωσης και της Ευρώπης και της Αμερικής και ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τις προοπτικές της συμμαχίας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η ενέργεια ενάντια στη βαρβαρότητα

Του Ν. Λυγερού

Οι συμφωνίες που έγιναν για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και για τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 θωρακίζουν την Κύπρο μέσω της ΑΟΖ της και όσοι δεν το βλέπουν ακόμα και τώρα, πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι έχουν πολιτική νοητική υστέρηση. Βέβαια, αυτά τα νέα δεδομένα ενοχλούν όσους ξέρουν να αναλύουν κάθε κατάσταση της Κύπρου μέσω των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μόνο, διότι δεν είναι πια αξιόπιστοι, αφού η γεωπολιτική τους έχει αφήσει πίσω και δεν μπορούν να προσαρμοστούν δίχως να ανατρέψουν όλα όσα έλεγαν τόσα χρόνια. Διότι πολύ απλά δεν είχαν καν προβλέψει ότι σε κάποια φάση η Κύπρος θα κατάφερνε να έχει εταιρείες υψηλού επιπέδου στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12.

Σόιμπλε «αδειάζει» Τσίπρα: Πρώτα εφαρμόστε τα μέτρα, μετά βλέπουμε για το χρέος

Το Βερολίνο «δείχνει» τα δόντια του – Καταρρέει η ρητορική της κυβέρνησης για εφαρμογή των μέτρων με προϋπόθεση την απομείωση του χρέους – Τελικά ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός;
«Βόμβα» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Η λογική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «αποδομεί» δε πλήρως το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάζει ως προϋπόθεση εφαρμογής των σκληρών μέτρων, την απομείωση του χρέους.

Ελλάς το μεγαλείο σου: Το απίστευτο αλαλούμ με την επιγραφή των Φιλίππων - Μία απίθανη γκάφα(Βίντεο)

Τι world, τι word... Το γράμμα που χάθηκε, η διόρθωση και η τοποθέτηση της λάθος επιγραφής
Ο δαίμων του... επιγραφοποιείου είναι, μάλλον, ο ένοχος της απίθανης γκάφας που συνέβη κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων ενημερωτικής πινακίδας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στον νομό Καβάλας. Όπως φαίνεται, το ήδη διαβόητο «word» αντί του ορθού «world» στη φράση «world heritage site» («Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς»), είναι ένα λάθος που δεν διέλαθε μία, αλλά δύο φορές της διόρθωσης.

Αλβανός δημοσιογράφος γύρισε στην Πρέβεζα προπαγανδιστικό «ντοκιμαντέρ» - Εφτασε ανενόχλητος

Αν και θεωρείται από το 2012 «Persona non grata», πέρασε τα σύνορα και έκανε γυρίσματα - Είναι ο δημοσιογράφος Μαρίν Μέμα που τον Αύγουστο του 2012, εντοπίστηκε στον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου στη Θεσπρωτία και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος
Όχι μόνο κατάφερε να εισέλθει στην Ελλάδα, παρότι είχε κηρυχθεί πρόσωπο ανεπιθύμητο, αλλά επί αρκετές ημέρες έκανε τηλεοπτικά γυρίσματα στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Πρέβεζας για να παρουσιάσει την δήθεν αλβανική ιστορία της περιοχής και τις αλβανικές ρίζες των κατοίκων!