Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'.
Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Γεώργιος Σισίνης (1769 – 1831)

Πρόκριτος της Γαστούνης, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Διετέλεσε πρόεδρος δύο Εθνοσυνελεύσεων και της Γερουσίας.

Ο Γεώργιος Σισίνης ήταν πρόκριτος της Γαστούνης, από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Βοήθησε και οικονομικά τον Αγώνα, ενώ παρέμεινε ο αδιαμφισβήτητος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης στην περιοχή της Ήλιδας καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.

Ο Γεώργιος Σισίνης γεννήθηκε στη Γαστούνη το 1769 και ήταν γιος του γιατρού και εμπόρου Χρύσανθου Σισίνη (1728-1774), γενάρχη της οικογένειας των Σισίνηδων. Ο πατέρας του σπούδασε ιατρική στην Ιταλία, όπου νυμφεύτηκε με τη γαλλικής καταγωγής Βικτωρία.

Σε εξέλιξη το γεύμα Ν. Υόρκης - «Όχι» ΠτΔ σε λύση 2 κρατών

philenews   

Με ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης θα κλείσουν το γεύμα στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιείται μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη, Ερσίν Τατάρ και Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παρά το αρνητικό κλίμα, μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση, εντούτοις αναμένονται κάποιες ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

«Όχι» Προέδρου σε λύση 2 κρατών»

Στο μεταξύ, προσερχόμενος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου παρακάθεται σε άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, απέρριψε το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών και έκανε αναφορά στη ΔΔΟ, δηλώνοντας ότι

Το επιχειρησιακό “αποτύπωμα” της επιλογής των Belh@rra και Gowind για το Πολεμικό Ναυτικό

Εν αναμονή εξελίξεων αυτή την εβδομάδα που ξεκινά. Εξελίξεων κρίσιμων για το μέλλον όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της ελληνικής άμυνας γενικότερα. Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έχει σαφές «γεωπολιτικό αποτύπωμα». Από τη στιγμή μάλιστα που επιχειρησιακά η λύση που επιλέγεται θεωρείται ως επαρκής, υποχωρούν εκ των πραγμάτων οι ενστάσεις που αφορούσαν τον υπερτονισμό της γεωπολιτική παράμετρο ως κριτήριο της επιλογής. Παρότι η ουσία της κριτικής από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία παραμένει και οφείλει να προβληματίσει σοβαρά.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point


Το DP σταθερά επισήμαινε την πολύ μεγάλη σημασία των όπλων και των αισθητήρων της νέας φρεγάτας που θα επιλεγεί για το ΠΝ. Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή,

Μητσοτάκης – Μακρόν: Προς ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια φρεγατών Belhara και κορβετών - Τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι(Βίντεο)

Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες για σύσφιξη των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας που πληθαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN αναμένεται να υπογραφεί μια «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας – Γαλλίας, που θα περιλαμβάνει εκτός από φρεγάτες και αμυντική συνεργασία.

Ο Πρ. Εμφιετζόγλου υπενθυμίζει στον Ερντογάν το παρελθόν και το παρόν της Τουρκίας

Γράφει ο Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΕΕΕ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

«ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ»

Ξεκίνησες φτωχόπαιδο από την φτωχογειτονιά της Πόλης, το Κασίμπασα, που βρωμούσε από τα βυρσοδεψεία… και με την ικανότητά σου κατάφερες να κυβερνάς την Τουρκία, εδώ και είκοσι χρόνια. Βέβαια, σου έμαθε πολλά ο Έλληνας εμποράκος που δούλεψες σαν μπακαλόπαιδο, αλλά αγωνίστηκες με πείσμα και κατάφερες πολλά.

Σουκρού Ιλιτζάκ – «Ο μέσος Τούρκος δεν γνωρίζει ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας»

Μαίρη Αδαμοπούλου
Από το in.gr 

Ο ιστορικός πίσω από την έκδοση «“Αυτοί οι Απιστοι Ελληνες”: Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία» μιλάει για τα κενά της ιστοριογραφίας στις δύο γείτονες χώρες

Aν δεν είχα αναζητήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του ώστε να τον αναγνωρίσω, δεν θα πίστευα ότι ο άνδρας με όψη Βορειοευρωπαίου – ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και γαλανά μάτια – που μόλις είχε περάσει την πόρτα του κήπου του Νομισματικού Μουσείου ήταν ο τούρκος ιστορικός Σουκρού Ιλιτζάκ. «Δεν είμαι τουρκόφατσα, ε;», μου είπε γελώντας με βαριά μεν προφορά αλλά σε άπταιστα ελληνικά, ενώ παρήγγελλε έναν διπλό ελληνικό. Η απάντηση στο έκπληκτο βλέμμα μου ήρθε με χιούμορ. «Μη δημιουργήσουμε τώρα και διπλωματικό επεισόδιο για έναν καφέ…».

Στη Space Hellas το Σύστημα Ελέγχου και Επιτήρησης εξωτερικών συνόρων της χώρας - Στα €29,3 εκατ.η σύμβαση

Η Space Hellas μετά από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανέλαβε το έργο "Ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων" του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η συνολική αξία της σύμβασης είναι 29.313.169,72€ συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων, δαπανών και Φ.Π.Α.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που στόχο έχει, την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων και κατ'επέκταση της ασφάλειας της χώρας μας.

Τιμώρησαν σπουδαστές της Σχολής Λιμενοφυλάκων επειδή τραγούδησαν το… «Μακεδονία ξακουστή»!

«Η σχολή έχει τους δικούς της κανονισμούς και λειτουργεί σύμφωνα με αυτούς», ήταν η δικαιολογία των υπευθύνων

Τις επώδυνες για τη χώρα ημέρες που υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών θυμίζει η απόφαση της διοίκησης της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων να τιμωρήσει μια ολόκληρη τάξη σπουδαστών της, επειδή είχε το… θράσος να τραγουδήσει το «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο χαρακτηρίστηκε… εθνικιστικό εμβατήριο!

Η απόφαση να τιμωρηθούν αυτοί που θα κληθούν να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, επειδή απέδειξαν ότι διαθέτουν εθνικό