Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πως γιορτάζονταν τα Χριστούγεννα στο Βυζάντιο..

«Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επί γης υψωθείτε», με αυτά τα λόγια ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (γ. 329) ξεκίνησε το διάσημο κήρυγμά του για τη γέννηση του Χριστού. Στην ίδια πηγή, μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου χαιρετισμού: «Χριστός γεννάται, δοξάσατε». Τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου και του Αγίου Βασιλείου αποτελούν μαρτυρία ότι, ήδη στα τέλη του 4ου αιώνα, η βυζαντινή Εκκλησία γιόρταζε τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

Τους πρώτους τρεις αιώνες δεν υπήρχε αυτοτελής γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά η γέννηση του Χριστού γιορταζόταν συγχρόνως με τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου.

Νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων – Πύραυλοι S-300 & δολοφόνοι Ισαάκ-Σολωμού

Φανούλλα Αργυρού – ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Αποδεσμεύθηκαν σήμερα (30.12.2020) στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο σωρεία νέων βρετανικών πρωθυπουργικών και υπουργικών εγγράφων. Από τον ένα πρωθυπουργικό φάκελο που αποδέσμευσαν για το Κυπριακό μετά από μόνο 24 και όχι 30 χρόνια και που αναφέρεται στη περίοδο 1995-97, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο πρωταρχικός ρόλος των Βρετανών. Τα κυριότερα θέματα που καλύπτει είναι οι πύραυλοι S-300, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο διορισμός του Sir David Hannay και ο ρόλος που ανέλαβε για προετοιμασία λύσης (βλέπε «Σχεδίο Ανάν»), η «πρωτοβουλία» Richard Holbrooke που ναυάγησε πριν ξεκινήσει, η κατηγορηματική δήλωση του βρετ. Υπ, Εξωτερικών Malcolm Rifkind ότι οι δολοφόνοι των Ισαάκ και Σολωμού είναι εγκληματίες που πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, οι βρετανικές βάσεις και άλλα.

Ι. Μάζης: Διερευνητικές μόνο με τον όρο για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ(Βίντεο)

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο ράδιο 98.4 υποστήριξε ότι μετά το δημόσιο πακέτο του συμβούλου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα, είναι προφανές ότι αν μπούμε σε διερευνητικές χωρίς την δημόσια αναφορά ως όρου με απόλυτα επίσημο τρόπο, ότι εμείς προσερχόμαστε μόνο για την διαφορά οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, τότε απλά έχουμε αποδεχτεί , όπως και σοβαρές γραφίδες στην Αθήνα καλλιεργούν, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάτι από τα δικαιώματα μας.