Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

6 Απριλίου 1914 – Το Μαύρο Πάσχα των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης

Καταυλισμός προσφύγων από την Ανατολική Θράκη (1914-1918) στη Θεσσαλονίκη
Η σημερινή ημερομηνία, 6 Απριλίου, θυμίζει στους Θράκες –και θα έπρεπε να θυμίζει και σε όλον τον ελληνισμό– τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα, ένα μαύρο Πάσχα για τους Έλληνες που καθιερώθηκε να τιμάται τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο έγινε στο Διδυμότειχο. Οι Θράκες αποφάσισαν να προτείνουν στην πολιτεία την ανακήρυξη της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού ελληνισμού.

5 Απριλίου 1944: η σφαγή στην Κλεισούρα Καστοριάς…άλλο ένα ολοκαύτωμα…

Στην Κλεισούρα του νομού Καστοριάς εκτελούνται από τους Ναζί 280 Έλληνες.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (Από την αφήγηση της Ε. Καλφόγλου, εθελόντριας Ε.Ε.Σ. Φλώρινας, 8-4-1944):

«Στις 4 Απριλίου 1944 το βράδυ, ομάδα ενόπλων ανταρτών, άλλοι είπαν ότι ήταν γύρω στους 150 και άλλοι γύρω στους 300, με αρχηγό τον Υψηλάντη, διανυκτέρευσαν μέσα και γύρω από το χωριό. Την επομένη το πρωί, 5 Απριλίου 1944, οι αντάρτες που βρίσκονταν στα γύρω υψώματα της Κλεισούρας επιτίθενται στη φάλαγγα των Γερμανών, που περνούσε από τον αμαξιτό δρόμο και σκοτώνουν δύο Γερμανούς, καταστρέφοντας 2 μοτοσικλέτες και ένα αυτοκίνητο. Μετά οι αντάρτες διασκορπίστηκαν στο βουνό, όπου και κρύφτηκαν.

Ο Νίκος Λυγερός στη Θράκη

Στην περιοχή της Θράκης θα βρίσκεται ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός για μια σειρά διαλέξεων:

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Αλεξανδρούπολη
«Εμπλουτισμός νοητικών σκακιστικών σχημάτων μέσω σκακιέρων καινοτομίας»Φορέας: Εθνικός Αλεξανδρούπολης
Αίθουσα σκακιστικού τμήματος
Πλατεία Πολυτεχνείου
Παλαιά Δημαρχεία, 1ος όροφος,
Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 ώρα : 18:00΄

Η αξία της ΑΟΖ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού

Η αξία της ΑΟΖ έχει γίνει αντιληπτή μόνο στην Κύπρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολιτικοί και ολόκληρη κυβέρνηση που δεν ξέρει καν να αντιγράψει το κυπριακό μοντέλο. Ενώ δεν χρειάζεται ούτε να το κατανοήσει για να ανακαλύψει τα οφέλη του. Αλλά τώρα φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι για την Ελλάδα χρειάζεται αποκάλυψη. Η ιδεολογία του κενού, ο δογματισμός και η ανικανότητα δεν επιτρέπουν καμία ανακάλυψη εκ των έσω. Όλες οι χώρες που είναι γύρω μας αξιοποιούν και μάλιστα αποτελεσματικά την ΑΟΖ τους.

Νέα έρευνα: Η Γη «βομβαρδίστηκε» από μεγάλη ποσότητα ραδιενεργούς ακτινοβολίας πριν από 1,7 εκατ. χρόνια

Ο άνθρωπος έχει πολλά να μάθει για το Σύμπαν, ξεκινώντας από τον ίδιο τον πλανήτη που ζούμε, με τον οποίο πρέπει να «γνωριστούμε» καλύτερα και να μάθουμε τα μυστικά της εξέλιξής του. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη, πριν από 1,7 εκατ. χρόνια, ο πλανήτης δέχθηκε «βομβαρδισμό» από μεγάλη ποσότητα ραδιενεργούς ακτινοβολίας, η οποία προήλθε από την έκρηξη ενός νεογέννητου άστρου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η κοσμική ραδιενέργεια που έπληξε τον πλανήτη, επηρέασε σαφώς την εξέλιξη των ειδών και δη του ανθρώπινου είδους. Ορισμένα άστρα καταλήγουν σε εντυπωσιακές εκρήξεις, δημιουργώντας μία σούπερ νόβα μετά τη διάλυσή τους. Για πολλά χρόνια, οι αστρονόμοι αναζητούσαν το πώς επηρεάζεται από την εκροή ακτινοβολίας ο πλανήτης που ζούμε.

Goldman Sachs: Η μεγάλη επιστροφή του Grexit - Τι θα συμβεί τον Ιούλιο

«Επιστροφή στις μέρες του 2015» για την ελληνική οικονομία προβλέπει η Goldman Sachs σε σημερινό της report, στο οποίο υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες ενός Grexit δεν έχουν μειωθεί και τόσο πολύ και με δεδομένη την εν εξελίξει κόντρα μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.
Παράλληλα ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος εκτιμά ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 2,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, ποσό το οποίο σαφώς δεν πρόκειται να «εμφανιστεί» στα κρατικά ταμεία, εάν δεν υπάρξει εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος στήριξης.