Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Νέαρχος

Αξιωματούχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από του 326 π.Χ. ναύαρχος του στόλου του. Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμφίπολης. Εκφράστηκε η άποψη ότι το ταφικό μνημείο, που ανέσκαπτε τότε η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη στο λόφο Καστά, ανήκε στο Νέαρχο.
Ο Νέαρχος, γιος του Ανδροτίμου, γεννήθηκε γύρω στο 360 π.Χ. και καταγόταν από την Κρήτη. Μεγάλωσε στην Αμφίπολη, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του κι έγινε ένας από τις πιο στενούς φίλους του νεαρού Αλέξανδρου.
Ο Φίλιππος Β' τον εξόρισε, επειδή εναντιώθηκε στο γάμο του με τη νεαρή Κλεοπάτρα, όπως και άλλους φίλους του Αλέξανδρου, που πήραν το μέρος του στη διένεξη με τον πατέρα του.

Η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια – Στο -0,02% η απόδοση στα 3μηνα γραμμάτια


Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

H εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετους ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό

Τα δεδομένα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία (χάρτης)

Η Τουρκία εξαπέλυσε την Τετάρτη το απόγευμα επίθεση εναντίον των κουρδικών θέσεων στα βόρεια της Συρίας. Δεδηλωμένος στόχος είναι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των τουρκικών συνόρων και της Τουρκίας. Ποια είναι τα δεδομένα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».
 
Τι θέλει η Τουρκία;
 
Η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους. Πρώτον να εκδιώξει τις μονάδες του κουρδικού YPG που χαρακτηρίζει απειλή για την εθνική της ασφάλεια και δεύτερον να δημιουργήσει μία περιοχή εντός της Συρίας όπου θα εγκατασταθούν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.

Τουρκία - Συρία: Όλες οι εξελίξεις από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» - (Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας.

Πληροφορίες για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής: Ο Ερντογάν θα το πληρώσει -Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση στη Συρία - ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Η διεθνής κοινότητα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στη βόρεια Συρία, αλλά η πιο σφοδρή αντίδραση ήρθε από τις ΗΠΑ, καθώς Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής προειδοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πληρώσει ακριβά αυτή την απόφασή του.

«Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ. Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», έγραψε στο Twitter ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 64χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έχει μεγάλη επιρροή και έως πρότινος ήταν στενός υποστηρικτής του Τραμπ.

Σοβαρό επεισόδιο με τη γυναίκα του Ερντογάν στο Βελιγράδι: Χαμός σε καφετέρια

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σερβία είχε και απρόοπτα.
Συγκεκριμένα, η επίσκεψη εχθές της πρώτης κυρίας της Τουρκίας, της Εμινέ Ερντογάν, στην πρεσβεία της χώρας της στο Βελιγράδι ήταν επεισοδιακή.
Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της Εμινέ Ερντογάν στο κτήριο της τουρκικής πρεσβείας, άνδρες της προσωπικής της ασφάλειας οπλισμένοι με μακρύκαννα πυροβόλα όπλα, είχαν αναπτυχθεί στην γύρω περιοχή.
Κάποιοι απ' αυτούς εισήλθαν σε παρακείμενη καφετερία και άρχισαν να ελέγχουν τον χώρο προκαλώντας την αντίδραση θαμώνων, αλλά και του προσωπικού.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος και αφοσιωμένος στην Κύπρο - Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Είμαι Κύπριος» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «και αφοσιωμένος στην Κύπρο», όταν τοποθετήθηκε για το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στο πού βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αυτή την στιγμή τις περιέγραψε ως τις πλέον «περίπλοκες» και πλέον «σημαντικές», αλλά τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ένας κομβικός εταίρος των Ευρωπαίων.