Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

                                          Ευχόμαστε σε εσάς και στις οικογένειες σας  

                                                  Υγεία Αγάπη Ευτυχία  «και επί γής  Ειρήνη»

                                                              ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

                                                    http://alexander-hellas.blogspot.com/

  Χριστούγεννα στα Βουρλά της Ερυθραίας – Οι ετοιμασίες, τα κάλαντα

ΦΩΤΟ:Οικογένεια από τα Βουρλά, Στέλιος και Μαργαρίτα Τουρλή με τα παιδιά τους, φωνογραφημένοι στη Σάμο (πηγή: Πάνος Τουρλής)

Απόσπασμα από το βιβλίο της Νίτσας Παραρά-Ευτυχίδου με τίτλο «Χριστουγεννόσχολα»

Στην πατρίδα, τη Μικρασία, δεν συνηθιζόταν τα Χριστούγεννα να ψήνουν γαλοπούλα. Τότε την έλεγαν διάνο, ινδιάνο. Σ’ άλλα μέρη λένε τη γαλοπούλα γάλο, τούρκο ή κούρκο. Να έρθει ξαφνικά μουσαφίρης, θε να σφάξουνε μιαν όρνιθα, μια κότα.

Χριστούγεννα πασχάζανε με βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας που το μαγείρευαν βραστό. Με το ζουμί κάνανε σούπα από ρύζι και αυγολέμονο, «να μαλακώσουν κομμάτι τα μέσα τους», ύστερα από την τρομερή νηστεία.

Η “Χριστουγεννιάτικη” βύθιση 3 ιταλικών πλοίων από το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» το 1940

Ο πλωτάρχης – ήρωας Μιλτιάδης Ιατρίδης που έγινε με το υποβρύχιό του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» φόβος και τρόμος στην Αδριατική,  βυθίζοντας τρία πλοία, σαν σήμερα στις 24 Δεκεμβρίου1940.

Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, επιτίθεται, κοντά στην είσοδο του λιμένα του Αυλώνα, κατά Ιταλικής νηοπομπής δώδεκα εμπορικών πλοίων, προστατευόμενων από έξι Αντιτορπιλικά και είκοσι αεροσκάφη.

Βυθίζει το Ιταλικό οπλιταγωγό «FIRENZE» 3.952 τόνων, που είναι κατάφορτο με πυρομαχικά και Ιταλούς στρατιώτες. Στη συνέχεια καταδιώκεται βαλλόμενο με βόμβες βάθους επί 9ωρο, αλλά καταφέρνει να διαφύγει.

Χριστούγεννα 1942: Η πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

ΦΩΤΟ:
Μη-μουσουλμάνοι πωλούν τα έπιπλά τους ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο.
commons wikimedia
 
Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Ογδόντα χρόνια από τον νόμο 4305 που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα του 1942 για την οικονομική εξόντωση των μειονοτήτων στην Τουρκία.
  
Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

George Santayana, (1863-1952)

Χριστούγεννα 1942.

Η Ελλάδα γονατισμένη κάτω από την ναζιστική κατοχή βιώνει τον χειρότερο λιμό από την εποχή της αρχαιότητας, με χιλιάδες νεκρούς από πείνα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στα σκαριά το άλμα στα μαχητικά 5ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία: Το ερώτημα για τους Meteor των F-35 και το κρίσιμο ραντεβού του Ιανουαρίου

 ΦΩΤΟ:Η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να έχει ρωτήσει για όλη την γκάμα των όπλων που μπορεί να φέρει το F-35 ενώ η ίδια ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα τα οποία είναι ικανά να κάνουν την μεγάλη διαφορά ως επιπλέον εξελικτικό άλμα της αεροπορίας για την ευρύτερη περιοχή. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin 

Του ΓIΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ //HELLAS JOURNAL

Από τον περασμένο Ιούνιο το αεροπορικό Επιτελείο κινείται στον «αστερισμό» της 5ης γενιάς και του F-35, την ώρα που έχει ήδη κάνει το μεγάλο και σημαντικό βήμα στα μαχητικά 4,5 γενιάς, F-16 Viper & Rafale.

Το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στη Λιβύη είναι ...η Αίγυπτος

Αλεξία Τασούλη


H Λιβύη αποτελεί ενα τεράστιο πρόβλημα και η Αθήνα παραδέχεται ότι μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές εκεί , δεν θα έχουμε καμία διπλωματική σχέση με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλει επιτετραμμένος στην ελληνική πρεσβεία εκεί.

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στην Λιβύη
είναι η Αιγυπτος με την οποία υπάρχει σύμπνοια και απόλυτος συντονισμός  στην περιοχή αφού η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχεται από την Τουρκία.

Οι 7 λόγοι αποτυχίας του Πούτιν στην Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος  

Οταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέμενε μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη που θα παγίωνε τη θέση του στη ρωσική ιστορία και θα εξάλειφε την εξέλιξη της σοβιετικής αποσύνθεσης του 1991. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε…

Οι προβλέψεις των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου για κατάρρευση του ουκρανικού στρατού αποδείχθηκαν ανακριβείς. Οι Ουκρανοί αντέδρασαν με απροσδόκητο δυναμισμό, καταφέρνοντας εκτεταμένες ρωσικές απώλειες. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Ρωσία είχε παραδεχτεί την ήττα της στη μάχη του Κιέβου και είχε αποσυρθεί εξ ολοκλήρου από τη βόρεια Ουκρανία.

Πεδίο μάχης το Παρίσι: Ξέσπασμα οργής από τους Κούρδους – «Eίμαι ρατσιστής» δήλωσε ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης

 Ρατσιστής δήλωσε ότι είναι ο 69χρονος που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι.

Ο 69χρονος που είναι ύποπτος για το φόνο τριών ανθρώπων χθες, Παρασκευή, κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι, είπε σε έναν αστυνομικό κατά τη σύλληψή του πως προέβη στην επίθεση επειδή είναι «ρατσιστής», έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στην υπόθεση.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων

«Διανύουμε μία περίοδο ριζικών ανακατατάξεων σε ένα όλο και πιο σύνθετο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», όπου περιγράφει τις προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική για το 2023.

Όπως επισημαίνει, ο «πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -μία πραγματικότητα την οποία θεωρούσαμε αδιανόητη μόλις πριν από μερικούς μήνες - φέρνει στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση την έννοια του αναθεωρητισμού και προκαλεί μία σειρά κρίσεων - ενεργειακή και επισιτιστική - με προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Deutsche Bank για Ελλάδα: Από τις λίγες χώρες που θα τα καταφέρουν το 2023 – Θα αποφύγει την ύφεση

Θετικές προβλέψεις για τη χώρα μας κάνει η κεντρική γερμανική τράπεζα η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Συγκεκριμένα τη συμπεριλαμβάνει στις λίγες οικονομίες της ευρωζώνης που θα τα καταφέρουν. 

Βάσει των εκτιμήσεων της Deutsche Bank, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 6,4% και θα είναι από τις λίγες χώρες στην ευρωζώνη με θετικές επιδόσεις το 2024 (θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο έτος).

Τα μοναδικά κράτη (εκτός από την Ελλάδα) που το 2023 θα καταφέρουν να αποφύγουν την κρίση αναμένεται να είναι οι Ισπανία, Ιρλανδία (+1,5%), Ολλανδία (+0,5%) και Πορτογαλία (+0,1%).

Χουλουσί Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει γίνει αλαζονική, να σταματήσει το ΝΑΤΟ αυτή την κακομαθημένη στάση»

 

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιμένει στη ρητορική της έντασης η Άγκυρα. Σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα για αλαζονική στάση και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει η χώρα του να δίνει απαντήσεις στις άδικες, όπως τις χαρακτηρίζει, πράξεις που διαπράττει η Ελλάδα.

Αναλυτικά είπε: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση. Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας δύο φορές την

Χαφτάρ: «Μία τελευταία ευκαιρία» για την κατάρτιση οδικού εκλογικού χάρτη

Ο διοικητής των του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Ανατολικής Λιβύης στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε σήμερα “μία τελευταία ευκαιρία” για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πραγματοποίηση εκλογών όπως μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση al-Hadath TV.

Ο Χαφτάρ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά φατριών της δυτικής Λιβύης μετά από τον διαμελισμό της χώρας το 2014, συμπεριλαμβανομένης και μιας 14μηνης επιθετικής επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης, που απωθήθηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

Καθώς, το πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης χειροτερεύει, η χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Οι Μ(πίζνες) Κ(αλά) Ο(ργανωμένες) ξηλώνονται & παραπέμπονται για κακουργήματα

 

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Οι Μ(πίζνες) Κ(αλά) Ο(ργανωμένες) ξηλώνονται & παραπέμπονται για κακουργήματα

Μιχάλης Σταυρινός: Τώρα είναι η ώρα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο - Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

 

Μιχάλης Σταυρινός: Τώρα είναι η ώρα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο - Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Άγγελος Συρίγος, γεωπολιτική κίνηση ΜΑΤ η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης. Ήττα για την Τουρκία

 

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργός Παιδείας Κύριος Άγγελος Συρίγος μιλάει για την γεωπολιτική αξία τόσο της Σούδας αλλά και, κυρίως της Αλεξανδρούπολης. Μια Αλεξανδρούπολη που με τα έργα που σχεδιάζονται δίνει τεράστια υπεραξία στην χώρα μας σε σχέση με την Τουρκία.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Νέες φήμες για επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια της Κρήτης

 

Με αφορμή ένα βασικό άρθρο στα ΝΕΑ (https://www.tanea.gr).φαίνεται να ανοίγει ξανά το θέμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με την πάντα έγκυρη εφημερίδα, η Ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για επέκταση των χωρικών μας υδάτων τον Μάρτιο του 2023. Ο Διεθνολόγος και πανεπιστημιακός Κύριος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στην Κυρία Κάτια Μακρή και το Αληθινό δαδιοόφωνο (https://www.real.gr). Ο Κύριος Δεσποτόπουλος μεταξύ άλλων τονίζει.

Σάββας Καλεντερίδης: 118.714 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε ένα βράδυ (23-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: 118.714 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε ένα βράδυ

Εγκολφόπουλος και Σταθακόπουλος για το νέο παραλήρημα Ερντογάν | Τώρα μαζί 24/12/2022 | OPEN TV

 


1. Εγκολφόπουλος και Σταθακόπουλος για το νέο παραλήρημα Ερντογάν
2. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιορτάζουν τα Χριστούγεννα
3. Δυστύχημα με λεωφορείο με Έλληνες στο Βουκουρέστι