Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΟΪΓΚΟΥ
14.12.2011.
 Ο Ρώσος υπουργός υπεύθυνος για αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων, κ. Sergej Šojgu, δήλωσε ότι η εφοδιοπομπή με ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου κρατήθηκε στη διοικητική διάβαση Jarinje χωρίς κανένα αιτιολογικό, ενώ ο πρέσβης της Ρωσίας στο NATO, κ. Dimitrij Rogozin, δήλωσε ότι εδώ πρόκειται για ανθρωπιστικό έγκλημα. «Εμείς συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στέλνουμε αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, το φορτίο της οποίας μπορεί να ελεγχθεί εύκολα»,- δήλωσε ο κ. Šojgu για την Τηλεόραση «Ρωσία 24». Επιπλέον, ο κ. Rogozin δήλωσε πως είναι αδύνατον να διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις Αρχές της Πρίστινας για να μπορέσει να περάσει η εν λόγω εφοδιοπομπή. «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις Αρχές, δεν τις αναγνωρίζουμε σαν Αρχές κάποιου ανεξάρτητου κράτους, και πρόκειται να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά και μόνο με διεθνείς εκπροσώπους»,- είπε ο κ.Rogozin και ανάγγειλε ότι η παρακράτηση της εφοδιοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα θέματα της συζήτησης στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία. Σημειώνεται ότι η εφοδιοπομπή με 280 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένει, από χτες, Τρίτη, να περάσει τη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje μεταξύ της Κεντρικής Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Οι εκπρόσωποι της αποστολής Euleks δεν αφήνουν τα ρωσικά φορτηγά να περάσουν, επειδή οι οδηγοί απέρριψαν την πρόταση της αποστολής ΕΟΥΛΕΞ να τους συνοδεύουν άνδρες αυτής της αποστολής, και, επίσης, η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί να δεχτεί την πρόταση να περάσει η ίδια εφοδιοπομπή από τη συνοριακή διάβαση Merdare, επειδή σ’αυτήν τη διοικητική διάβαση τον έλεγχο κάνουν άνδρες της αστυνομίας του ψευδοκράτους του Κοσόβου.

"Τα διαγράμματα Voronoi ως υπόβαθρο της ΑΟΖ".

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού

                                                          Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
                                                στην εκπομπή του Δημοσθένη Δούκα "D.N.A"
                                                                        στο Δέλτα T.V
                                                                           13/12/2011

Αγορά Εργασίας: Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά

Του Θεοδώρου Κουτρούκη
 Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το καθεστώς που τείνει να εγκαθιδρυθεί στην ελληνική αγορά εργασίας τείνει να οδηγήσει σε ένα άκρως απορυθμισμένο τοπίο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματα τους να καταστρατηγούνται συστηματικά στη χοάνη μια αγοράς που χαρακτηρίζεται από δυσθεώρητη ανεργία και επιδημικής έκτασης αδήλωτη εργασία. Τα παραδείγματα είναι εύγλωττα: μισθωτοί που ταυτόχρονα με τη σύμβαση πρόσληψης υπογράφουν και την απόλυση ή λαμβάνουν αμοιβή χαμηλότερη από τα οριζόμενα στις ΣΣΕ, αμοιβές που καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις, συστηματική υπέρβαση του οκταώρου, δραστική αμφισβήτηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και άλλα πολλά.
Η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας συνοδεύεται από δύο αξιοσημείωτα επιχειρήματα: α) θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους εργασίας και β) θα αυξήσει την απασχόλησης.
Μολαταύτα, η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε αυτό το καθεστώς εργασιακών σχέσεων συνήθως δεν είναι υψηλή. Οι σχέσεις απασχόλησης επιμερίζονται σε πολλαπλού τύπου συμβάσεις, ενώ η ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνεται.

Αποκάλεσε "Μακεδονία" τα Σκόπια στη Βουλή!!!

  
Η αναφορά του Αμερικανού συμβούλου της παγκόσμιας τράπεζας Γκάρι Ριντ στα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας διοίκησης του ελληνικού κοινοβουλίου.
Έχοντας κληθεί από τα μέλη της επιτροπής να μιλήσει για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, ο Γκάρι Ριντ υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο λάθος, με τον Θανάση Πλεύρη και τον Ηλία Πολλατίδη να κάνουν λόγο για πρόκληση άνευ προηγουμένου.
"Οφείλατε να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει με το όνομα αυτό τη συγκεκριμένη χώρα", είπε σε αυστηρό ύφος ο Γρηγόρης Αποστολάκος, απευθυνόμενος στον Γκάρι Ριντ και ενώ είναι "φρέσκια" η καταδίκη της Ελλάδας για το βέτο στα Σκόπια.

Με παραίτηση απειλεί ο Βορίδης

Διατεθειμένος να φτάσει μέχρι και την παραίτηση για το θέμα των ταξί εμφανίζεται ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.
Μετά από τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση σε ότι αφορά το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο έβαλε έναν αστερίσκο.
"Για όσους σπεύδουν να υπομνήσουν ποια είναι η υποχρέωση της χώρας, θα τους έλεγα να μην προτρέχουν".

Παγώνει την «ασφάλεια» με την ΕΕ η Τουρκία

Νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία συνεχίζοντας την πολιτική του αδιεξόδου, προχωρεί σε πάγωμα των σχέσεων της με τον τομέα άμυνας και ασφάλειας την Ε.Ε., λόγω της ανάληψής του από την Κυπριακή Προεδρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘VATAN’,  από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Δανία, που  όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων της, δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για θέματα άμυνας και ασφάλειας.  Έτσι, η ευθύνη για τα θέματα αυτά μεταφέρεται στην επόμενη προεδρία την οποία ως γνωστόν θα ασκήσει η Κύπρος.

Μας στήνει στον τοίχο το ΔΝΤ



Στην πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία και την εκταμίευση της 6ης δόσης, η Αθήνα και το Δ.Ν.Τ. κατέληξαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο σε πακέτο μέτρων που θα ληφθούν και θα περιλαμβάνουν νέες φορολογικές ρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Τα νέα αυτά μέτρα συνιστούν τον πυρήνα του νέου Μνημονίου που θα υπογράψει η Αθήνα με τους δανειστές της.

Η αποστολή του Δ.Ν.Τ., με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, αναφέρει στην έκθεσή της πως η τρόικα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το Α.Ε.Π., λόγω της λιγότερο ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης, της συρρίκνωσης των τραπεζικών πιστώσεων και της αργής προόδου των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Πάντα πρώτος στις διαδηλώσεις Λουκάνικος: Ο σκύλος της χρονιάς απο το Time(Βίντεο)

Τι κι αν οι Τούρκοι πανηγυρίζουν επειδή κατάφεραν με τις ψήφους να ανακηρύξουν τον Ερντογάν "πρόσωπο της χρονιάς" στο ιντερνετικό δημοψήφισμα του αμερικανικού περιοδικού Time;
Εμείς μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τον συμπαθέστατο Λουκάνικο, τον γνωστό σκύλο των αθηναϊκών διαδηλώσεων που το ίδιο περιοδικό χαρακτήρισε ως σκύλο της χρονιάς αφιερώνοντας του ένα πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ με χαρακτηριστικές εικόνες του παγκοσμίως γνωστού πλέον ημίαιμου που τα τελευταία χρόνια δεν χάνει διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: "Wanted" για καθηγητές

Στο στόχαστρο μερίδας συναδέλφων τους βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί που έχουν αναλάβει την εφαρμογή του νέου νόμου για τα Α.Ε.Ι. στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας δέχθηκαν απειλές, ενώ σε τοιχοκολλημένες αφίσες στο πανεπιστήμιο εμφανίζονται ως καταζητούμενοι και χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι για το Δημόσιο, Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο» ο πρώην πρύτανης Χρ. Χατζηθεοδώρου, πρόεδρος της επιτροπής, και οι πρώην αντιπρυτάνεις Παναγ. Γκούμας, Γεώργιος Σταυρόπουλος, Κων/νος Βαγενάς και Διονύσιος Μπονίκος, που έστειλαν επιστολή σε όλους τους συναδέλφους τους, ζητώντας την άποψή τους εάν πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

ΧΑ: Διευρύνθηκε για πέμπτη ημέρα το πτωτικό σερί για τις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 16,65%, συμπλήρωσε την Τετάρτη ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α, «γράφοντας» νέα χαμηλά 22 ετών.

Με μικρή άνοδο ολοκληρώθηκαν ωστόσο οι συναλλαγές για τον Γενικό Δείκτη, μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ο οποίος βρήκε στήριξη στα κέρδη των Coca-Cola 3E και ΔΕΗ. Στην έναρξη της συνεδρίασης ωστόσο, «έγραψε» νέα χαμηλά και ο ΓΔ, υποχωρώντας έως και 0,76% στις 651,73 μονάδες.

«Οι φόβοι περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα στοιχειώνουν για καιρό την ελληνική αγορά και είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για μια ανοδική αντίδραση» σχολιάζει σε σημερινό της report η Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Και σημειώνει ότι «προς το παρόν η στήριξη τοποθετείται στις 650 μονάδες». 

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη.

Στις 12:50 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 236 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 0,60%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 84,13 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,79%. Η αξία των συναλλαγών περιορίζεται μέχρι στιγμής στις 333.950 ευρώ.

Αρνητική εικόνα παρουσιάζουν οι περισσότεροι από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς Δείκτες. Πτωτικά κινούνται ο Δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,65%, οι Τράπεζες σε ποσοστό 0,65%, τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 0,81%, και οι Επενδυτικές σε ποσοστό 4,57%. Ανοδο παρουσιάζει ο Δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,09%, ενώ χωρίς μεταβολή παραμένει ο Δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.