Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΟΪΓΚΟΥ
14.12.2011.
 Ο Ρώσος υπουργός υπεύθυνος για αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων, κ. Sergej Šojgu, δήλωσε ότι η εφοδιοπομπή με ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου κρατήθηκε στη διοικητική διάβαση Jarinje χωρίς κανένα αιτιολογικό, ενώ ο πρέσβης της Ρωσίας στο NATO, κ. Dimitrij Rogozin, δήλωσε ότι εδώ πρόκειται για ανθρωπιστικό έγκλημα. «Εμείς συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στέλνουμε αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, το φορτίο της οποίας μπορεί να ελεγχθεί εύκολα»,- δήλωσε ο κ. Šojgu για την Τηλεόραση «Ρωσία 24». Επιπλέον, ο κ. Rogozin δήλωσε πως είναι αδύνατον να διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις Αρχές της Πρίστινας για να μπορέσει να περάσει η εν λόγω εφοδιοπομπή. «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις Αρχές, δεν τις αναγνωρίζουμε σαν Αρχές κάποιου ανεξάρτητου κράτους, και πρόκειται να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά και μόνο με διεθνείς εκπροσώπους»,- είπε ο κ.Rogozin και ανάγγειλε ότι η παρακράτηση της εφοδιοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα θέματα της συζήτησης στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία. Σημειώνεται ότι η εφοδιοπομπή με 280 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένει, από χτες, Τρίτη, να περάσει τη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje μεταξύ της Κεντρικής Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Οι εκπρόσωποι της αποστολής Euleks δεν αφήνουν τα ρωσικά φορτηγά να περάσουν, επειδή οι οδηγοί απέρριψαν την πρόταση της αποστολής ΕΟΥΛΕΞ να τους συνοδεύουν άνδρες αυτής της αποστολής, και, επίσης, η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί να δεχτεί την πρόταση να περάσει η ίδια εφοδιοπομπή από τη συνοριακή διάβαση Merdare, επειδή σ’αυτήν τη διοικητική διάβαση τον έλεγχο κάνουν άνδρες της αστυνομίας του ψευδοκράτους του Κοσόβου.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
14.12.2011.
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι η σερβική αστυνομία πρόκειται να εντείνει ακόμα περισσότερο τα μέτρα ελέγχου στις συνοριακές διαβάσεις, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο από τη Σερβία, που πηγαίνουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρόκειται να εντατικοποιήσουμε τον έλεγχο στα σύνορα, για να μειώσουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, τον αριθμό των λαθρομεταναστών που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, και, επίσης, να μειώσουμε την παραπέρα απειλή των συμφερόντων του κράτους της Σερβίας, επειδή αυτοί οι λαθρομετανάστες μόνο μπορούν να βλάψουν το κύρος της χώρας μας»,- δήλωσε ο κ. Dačić σήμερα στο Βελιγράδι, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εθνικής μειονότητας των Ρομά. Ο ίδιος υπέδειξε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών, που πηγαίνουν από τη Σερβία προς κάποια από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν εκεί άσυλο, προέρχεται από τις τάξεις των Ρομά, και πρόσθεσε λέγοντας ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να βοηθήσουν, μέσω των Ταμείων τους, τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού στη Σερβία, και ιδίως τους Ρομά, για να σταματήσουν έτσι το κύμα λαθρομεταναστών. Στη συνέχεια, ο κ. Dačić τόνισε ότι η Σερβία θα σέβεται, τακτικά, και στο μέλλον όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα , και απηύθυνε έκκληση προς τους Ρομά να παραμείνουν στη χώρα. Την ίδια έκκληση προς τους συμπατριώτες του απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των Ρομά, Ešref Ramadani. Τέλος, ο κ. Dačić υπενθύμισε ότι οι πιο πρόσφατες τροπολογίες του ισχύοντος Νόμου έδωσαν τις δυνατότητες επίλυσης ενός ακόμα προβλήματος των μελών της εθνικής μειονότητας των Ρομά στη Σερβία, δηλ. την έλλειψη των δελτίων ταυτότητας, επειδή σύντομα όλοι τους θα λάβουν δικό τους δελτίο ταυτότητας με προσωπικά στοιχεία τους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΕΖΕΡ
14.12.2011.
 Ο προϊστάμενος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, κ. Vensan Dežer, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η αναγνώριση του Κοσόβου αποτελεί όρο για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι παρόμοιο αίτημα δεν τέθηκε ενώπιον του Βελιγραδίου. «Στο ζήτημα αυτό εμείς ασκούμε σαφέστατη πολιτική, δηλαδή να συμβάλουμε για την παραπέρα εξέλιξη του διαλόγου ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο»,- δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Dežer, και πρόσθεσε ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να ζητήσουν από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο αφού και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό, όμως, ο ίδιος ανέφερε ότι βλέπει το μέλλον και της Σερβίας και του Κοσόβου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, ο κ. Dežer υπενθύμισε ότι 22 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, και ότι οι υπόλοιπες 5 χώρες-μέλη δεν το έχουν κάνει. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Σερβία θα έχει νέα ευκαιρία για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Φεβρουαρίου του προσεχούς έτους, στην επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ότι στην ίδια συνάντηση κορυφής θα εξεταστεί ο βαθμός της προόδου που έχει σημειώσει η Σερβία.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
14.12.2011.
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε ότι ηχούν ωραία στα αυτιά του κοινού της χώρας οι ισχυρισμοί που λένε ότι ενώπιον της Σερβίας δεν τέθηκε επίσημα το αίτημα για την αναγνώριση του Κοσόβου από μέρους της, σαν όρου για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε κατηγορηματικά πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν καθόλου. «Ίσως είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι δε ζητούν, και τυπικά, από μας να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος του Κοσόβου, όμως, αν εμείς δεχτούμε όλα αυτά που οι Ευρωπαίοι παράγοντες ζητάνε από μας, τότε πάλι έχουμε το ίδιο αίτημα»,- δήλωσε ο κ. Dačić. O ίδιος επανέλαβε πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποκτήσει η Σερβία, το Μάρτιο του προσεχούς έτους, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον οι Ευρωπαίοι παράγοντες συνεχίσουν και πάλι να θέτουν ενώπιον του Βελιγραδίου τους ίδιους απαράδεκτους όρους ή όρους που μπορούν να τηρηθούν πολύ δύσκολα. Επιπλέον, ο κ. Dačić υπενθύμισε ότι από τη Σερβία ζητήθηκε κατηγορηματικά να αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα ενός μέρους των εδαφών της, καθώς και να αγνοηθεί, στις περιπτώσεις εκπροσώπησης του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, το κείμενο του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο κ.  Dačić ανέφερε ότι τον μοναδικό όρο για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, παρότι το ζήτημα αυτό δε βρισκόταν καθόλου, πριν από μερικούς μήνες, στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και, επίσης, ο ίδιος επανέλαβε πως η Σερβία δεν πρόκειται να καταστραφεί αν δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζοντας πως είναι προς συμφέρον της Σερβίας να συνεχίσει η ίδια τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όμως, και να συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, ο κ. Dačić είπε ότι υπάρχει η λεγόμενη ‘κόκκινη γραμμή’, κάτω από την οποία η χώρα μας δεν πρέπει να προχωρήσει.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΟΥΤΑΝΟΒΑΤΣ
14.12.2011.
 Ο υπουργός Άμυνας Σερβίας και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Dragan Šutanovac, δήλωσε ότι, και παρά την αναβολή για το Μάρτιο του προσεχούς έτους της λήψης απόφασης για την υποψηφιότητα στη Σερβία για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, η σερβική κοινωνία πρέπει να γίνει ικανοποιημένη από το γεγονός που τα πράγματα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, δηλ. στα πρόθυρα της λήψης απόφασης επί του προκειμένου. Επιπλέον, ο κ. Šutanovac εκτίμησε, στη δήλωση για την ημερήσια εφημερίδα Blic, του Βελιγραδίου, ότι η αναβολή της λήψης απόφασης για μερικούς μήνες δεν πρόκειται να έχει αρνητική αντανάκλαση για τη ζωή των πολιτών μας, καθώς και ότι η επιμονή μας στην επίτευξη φιλειρηνικής λύσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, με διάλογο, πρόκειται, οπωσδήποτε, να συμβάλει για την παραπέρα σταθεροποίηση και της Σερβίας και της τριγύρω περιοχής. «Είναι γεγονός ότι αυτό το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει άλυτο ακόμα από τη θρυλική Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, και δεν πρόκειται να το λύσει ούτε και η υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,- είπε ο κ. Šutanovac, τονίζοντας ότι η κρατική πολιτική της Σερβίας αναζητάει την καλύτερη λύση, με σχέδια που έχουν οικουμενικό χαρακτήρα. 

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου