Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;


Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

Ο θάλαμος εξομολόγησης του φεμινισμού


Ο θάλαμος εξομολόγησης του φεμινισμού ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Ας δούμε τι αντίκτυπο έχει στο εξωτερικό που ο φεμινισμός τον έχει εξαναγκάσει εδώ και χρόνια. Η Αμερικανική κυβέρνηση έστειλε τους λευκούς άντρες εργαζόμενους μιας εταιρείας κατασκευής πυρηνικών όπλων, σε έγκλειστο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης για το “λευκό αντρικό τους προνόμιο”.

Δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα

Ομολογησε η 49χρονη πως δολοφονησε με μαχαιρι τον 68χρονο συζυγο της. Εδω δεν εχει ομως ουτε χασταγκ #ανδροκτονια, ουτε να παιζει παντου η ειδηση, ουτε να παραληρει ο οχλος με την ενδοοικογενειακη βια που δεχονται και οι ανδρες. Οχι. Απλα Σαββατο. Οκ 👍

Δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα: Ομολόγησε το έγκλημα η 49χρονη σύζυγός του


DIKASTIKO.GR / ΕΙΔΗΣΗ / Δολοφονια 68χρονου στην Κερκυρα: Ομολογησε το εγκλημα η 49χρονη συζυγος του

Ομολόγησε τη δολοφονία του 68χρονου η 49χρονη σύζυγός του πριν από λίγη ώρα στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Κέρκυρας.

Ογδόντα ένα χρόνια από την εκτέλεση των 49 προκρίτων Παραμυθιάς


German army units entering Corinth, Greece, on April 27, 1941, after it had been captured. German paratroopers made a surprise attack on Corinth, capturing over 900 British soldiers and a large amount of light and heavy anti aircraft guns. (AP Photo)
via Associated Press
«Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου το μοιρολόι της μητέρας μου, που για χρόνια θρηνούσε τον αδελφό της Κωνσταντίνο Τζώη...»

Γεώργιος Γκορέζης, Αρθρογράφος
Υποστρατήγος ε.α. - Συγγραφέας - Αρθρογράφος

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Για Κυπριακό και Μέση Ανατολή ενημερώθηκαν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε σήμερα, γεύμα προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Ramstein Flag 24: F-4E PI 2000, F-16 της ΠΑ, Gripen (11Aviation vid.)


H πολυεθνική νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24» (RAFL24) αρχίζει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όμως η 11Avation βρίσκεται στην περιοχή από τις 25 Σεπτεμβρίου καταγράφοντας εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τις προκαταρκτικές φάσεις της και συγκεκριμένα τις πτήσεις μαχητικών σε χαμηλά ύψη.

F-35 στην Ελλάδα: Η τελική επιθεώρηση των ΗΠΑ στην Ανδραβίδα και το χρονοδιάγραμμα των έργων


*Του Κώστα Σαρικά

Εντός των επόμενων εβδομάδων και αμέσως μετά το τέλος της νατοϊκής άσκησης «RAMSTEIN FLAG 24» αναμένεται η τελική επιθεώρηση των Αμερικανών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των ελληνικών F-35. 

Mayday εκπέμπει ο στόλος των ελικοπτέρων Έρευνας & Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας

Γιάννης Νικήτας

Εξαιρετικά οριακή είναι η κατάσταση στον στόλο των ελικοπτέρων Έρευνας – Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Το προσωπικό εδάφους δίνει τιτάνιο αγώνα προκειμένου να κρατήσει ενεργά τα ελικόπτερα SUPER PUMA προκειμένου να καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες της ΠΑ αλλά και το κοινωνικό έργο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Υποβρύχια: Πώς η Ελλάδα με την βοήθεια των Γάλλων μπορεί να αλλάξει επίπεδο τα ελληνικά υποβρύχια;

Πλέον, οι Γάλλοι έχουν κάνει άλματα στον τομέα των υποβρυχίων.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η φρεγάτα “Σπέτσαι” έφυγε για το δύσκολο ταξίδι στην Ερυθρά Θάλασσα: Το σπριντ του ελληνικού Πολεμικού Στόλου και η αγωνία για τις τέσσερις ΜΕΚΟ (video)


Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ έλυσε κάβους από τη Σαλαμίνα. Φωτο: ΥΠΕΘΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» έλυσε κάβους από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου που πήρε την σκυτάλη από την άλλη ΜΕΚΟ «ΨΑΡΑ», θα δει ξανά το γνωστό τοπίο της «ναυτικής φωλιάς» κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους θα εορτάσουν τις επερχόμενες χαρούμενες ημέρες της Χριστιανοσύνης.

Το σχέδιο του «Θόλου Προστασίας» για Αιγαίο και ηπειρωτική χώρα από τον Νίκο Δένδια


Η ανακοίνωση για την δημιουργία «θόλου προστασίας» στο Αιγαίο, του Νίκου Δένδια, πάνω από τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα και την επιχείρηση ASPIDES επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του enikos.gr σχετικά με το δρομολογούμενο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αεράμυνα: Ζήτημα άμεσης αναγκαιότητας η συνολική αναβάθμιση των εθνικών δυνατοτήτων

Αναστάσιος Παπανδρέου

Το τελευταίο αρκετό διάστημα γίνεται συνεχής αναφορά από τους αρμόδιους στον ελληνικό θόλο που σχεδιάζεται και θα είναι το άλφα και το ωμέγα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας και ο οποίος θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ικανότητα να αντιμετωπίσει πλήθος διαφορετικών απειλών. 

Πρόταση – τελεσίγραφο των Αμερικανών στην Ελλάδα για παραγωγή 60.000 βλημάτων τον μήνα – Αποκλειστικό enikos.gr


Σε μία πρόταση – μαμούθ προς την ελληνική κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση μονάδας παραγωγής βλημάτων για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού – και όποτε το χρειαστούν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – προχώρησαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Το enikos.gr παρουσιάζει αποκλειστικές πληροφορίες από την πρόταση, η οποία όμως έχει τη μορφή τελεσιγράφου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ι. Κεφαλογιάννης: Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, για να διασφαλίζουμε την εθνική μας κυριαρχία


Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο δεν είναι αντιφατική, αλλά είναι απαραιτήτως συμπληρωματική. Για να μπορούμε να περνάμε τα κατάλληλα μηνύματα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, όπως η Τουρκία, που δεν έχει κάνει βήματα πίσω όσον αφορά τον αναθεωρητισμό της, θα πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε να γνωρίζει οποιοσδήποτε επίδοξος επιβουλέας ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διασφαλίζουμε την εθνική κυριαρχία.

Μικροεπεισόδιά σημειώθηκαν στο ΕΜΠ- Πρύτανης: Το ίδρυμα δεν ανήκει σε λίγους, ανήκει σε όλους μας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Βραδιά του Ερευνητή» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Παρασκευή, όταν φοιτητές εισέβαλαν και πέταξαν τρικάκια στην αίθουσα στην οποία θα γίνονταν τα εγκαίνια της εκδήλωσης. 

Οι Βούλγαροι διακωμωδούν τη φωτό της προέδρου των Σκοπίων με τον Αμερικανό πρόεδρο


Σεπτέμβριος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Κατά την επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας της, συμμετείχε στην 79η Γενική Συνέλευση  του ΟΗΕ.

Οικονομικό Φόρουμ Βόρειας Μακεδονίας- Τουρκίας, ευκαιρία για ισχυρούς δεσμούς


Σεπτέμβριος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Βόρειο Μακεδονία. 

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον φάκελο του Αιγαίου - Καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Θέλει τόλμη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έριξε το γάντι στην Άγκυρα, αλλά κι ο Ερντογάν φαίνεται να το σήκωσε

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης μας είπε ότι θα λύσει τα γνωστά προβλήματα στο Αιγαίο


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μας είπε ότι θα λύσει τα γνωστά προβλήματα στο Αιγαίο, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του έξω από το τζαμί έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, αναφερόμενος στα τελευταία επεισόδια με την ελληνική ακτοφυλακή που μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ερντογάν: Χαιρέτισε τη φρεγάτα Φατίχ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η ένδοξη Νίκη της Πρέβεζας μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη»

Γερμανία: Θα απελάσει πάνω από 13.500 Τούρκους μετά από συμφωνία Σολτς και Ερντογάν


Η Γερμανία απελαύνει εκατοντάδες μετανάστες προς την Τουρκία, έπειτα από διμερή συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ερντογάν: Ισραηλινή γενοκτονία κατά του λιβανέζικου λαού


«Ο Λίβανος και ο λιβανέζικος λαός είναι ο τελευταίος στόχος μιας πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής που ασκείται από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου», γράφει ο Τούρκος πρόεδρος στο X.

Ειδικός αναλυτής για τον θάνατο Νασράλα: Μάθημα για Ευρώπη - ΗΠΑ αυτό που έκανε το Ισραήλ


Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρούμπιν  το μάθημα του χαμού του Νασράλα θα έπρεπε να είναι ένα κατηγορητήριο για το τι έχει γίνει η δυτική διπλωματία και η διπλωματία του ΟΗΕ

Επιμέλεια - Μάνος Χατζηγιάννης

Συναγερμός στο Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές - Πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη


Συναγερμός σήμανε σε 140 περιοχές μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη

Ισραήλ: Νέα επικοινωνιακή διαχείριση μετά το θάνατο Νασράλα;


Ανταπόκριση

Προφανώς, η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι, πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας που απορρέουν από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και προσφύγων, είναι σε θέση να κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τελειώνει εύκολα. 

Μυστήριο με ιρανικό αεροπλάνο που απαγορεύτηκε να μπει στον Λίβανο


Το Ισραήλ προειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ότι θα χρησιμοποιούσε «βία» αν το αεροπλάνο προσγειωνόταν. 

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Πού καταλήγει το παρόν χάος στη Μέση Ανατολή;


Ο πόλεμος στη μέση Ανατολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει στην ισραηλινή πλευρά. Μετά την εξουδετέρωση του συνόλου της ηγεσίας της λιβανέζικης ένοπλης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τελευταίο θέμα τον γενικό γραμματέα, σεΐχη Χασάν Νασράλα, το μέγα ερώτημα είναι αν το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν την εξαιρετικά δυσμενή, επικοινωνιακά και ουσιαστικά κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παραμένοντας στην σκάλα της κλιμάκωσης.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Times of Israel Το Ισραήλ γνώριζε επί μήνες για τη θέση του Νασράλα στη Βηρυτό


Το Ισραήλ γνώριζε επί μήνες πριν από το χτύπημα στη Βηρυτό για τη θέση του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, όπως αναφέρουν τρεις ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας στους New York Times.

Ισραήλ: Η στιγμή που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα - Βίντεο από τα «κεντρικά» του IDF

Ένα βίντεο από την στιγμή που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός του Ισραήλ (IDF).

«Η δολοφονία του θα ενισχύσει μόνο την αντίσταση» δηλώνει η Χαμάς για τον θάνατο του Νασράλα

AP Photo/Vahid Salemi

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θρηνεί τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σημειώνοντας ότι η «δολοφονία του θα ενισχύσει μόνο την αντίσταση».

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Τα επόμενα βήματα στην πολεμική σκακιέρα


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έπειτα, το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης για να διασφαλίσει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα επαναληφθούν.

Ισραηλινός αξιωματούχος: Το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του αρχηγού της Χεζμπολάχ


Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

Απειλές Ιράν στο Ισραήλ για τον Νασράλα -Ο Χαμενεΐ καλεί τον μουσουλμανικό κόσμο στο πλευρό της Χεζμπολάχ


Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να «παραμείνουν δίπλα στον λαό του Λιβάνου και στην υπερήφανη Χεζμπολάχ με οποιαδήποτε μέσα έχουν και να τον συνδράμουν στην αντιμετώπιση του μοχθηρού καθεστώτος (του Ισραήλ)».

Το απίστευτο (νέο) χουνέρι των Ισραηλινών στους Αμερικανούς: Ο σκληρός Γκάλαντ τηλεφώνησε στον Λόιντ Όστιν, ενώ η επιχείρηση κατά του Νασράλα ήταν σε εξέλιξη!!!


Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών συνομιλεί με Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Credit: Air Force Tech. Sgt. Jackie Sanders, DOD

Ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιν Όστιν (Lloyd J. Austin III) έκανε δηλώσεις μετά από ισραηλινό χτύπημα στη λιβανική Χεζμπολάχ, μόλις έφτασε στην αεροπορική βάση Andrews, μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με τους ομολόγους του της ομάδας AUKUS.

Επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ το θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα

Πόστερ με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα AP Photo/Vahid Salemi

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετά από ώρες σιωπής επιβεβαίωσε το Σάββατο (28/9) ότι ο ηγέτης της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ορκίστηκε να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισραήλ.

The Economist: Η Δύση και η Ουκρανία πρέπει επειγόντως να αλλάξουν πορεία αν θέλουν νίκη εναντίον της Ρωσίας


Σεπτέμβριος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να «αλλάξει επειγόντως πορεία» για να κερδίσει τον πόλεμο.