*Του Κώστα Σαρικά
Εντός των επόμενων εβδομάδων και αμέσως μετά το τέλος της νατοϊκής άσκησης «RAMSTEIN FLAG 24» αναμένεται η τελική επιθεώρηση των Αμερικανών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των ελληνικών F-35.
Στην τελική αυτοψία θα συμμετέχουν στελέχη του προγράμματος F-35 της αμερικανικής κυβέρνησης, στελέχη της USAF, της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin και φυσικά του ελληνικού αεροπορικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ήδη συγκροτήσει γραφείο με αποκλειστική αρμοδιότητα το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, το οποίο βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Η τελική επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης συνεπάγεται και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κατάρτιση του «master plan» σχετικά με τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου η Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας να πιστοποιηθεί και να είναι έτοιμη να δεχθεί τα διαβαθμισμένα stealth μαχητικά.
Τα έργα τα οποία έχει αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αναλάβει εργολάβος με στόχο το αργότερο έως τις αρχές του 2028 όλα να έχουν τελειώσει και η αεροπορική βάση να είναι έτοιμη να υποδεχτεί μαχητικά και προσωπικό, ιπτάμενους και τεχνικούς των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.
Τα έργα εκσυγχρονισμού στην Ανδραβίδα
Το τελικό κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών και υποδομών ώστε η 117 Πτέρυγα Μάχης να μετατραπεί στην πιο σύγχρονη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων κατασκευή νέων διαδρόμων, νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού της Βάσης αλλά και νέων shelters μαζί με την ανακατασκευή όλων των παλαιότερων, καθώς επίσης και ανακατασκευή του πύργου ελέγχου και των υπόστεγων συντήρησης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στις εργασίες και υποδομές που αφορούν την ασφάλεια του αεροδρομίου. Το ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της αεροπορικής βάσης βρίσκεται στην κορυφή των προαπαιτουμένων. Περιλαμβάνει έργα κατασκευής διπλών περιμετρικών συρματοπλεγμάτων με δίκτυο από κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, όπως και drones που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης.
Παντού θα υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών αλλά και τα πιο σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και αεροβοηθήματα για την προσέγγιση των μαχητικών. Οι προδιαγραφές καθορίζονται αυστηρά από την US Air Force και τους υπεύθυνους του JSFP, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Πολεμική Αεροπορία μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr θα πραγματοποιηθούν εργασίες κατασκευής νέων καταλυμάτων για το προσωπικό της Αεροπορικής Βάσης.
Ο σχεδιασμός του ΓΕΑ
Την ίδια ώρα, το αρμόδιο για τα F-35 γραφείο του αεροπορικού επιτελείου ξεκινά τον σχεδιασμό που αφορά την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών στις ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθείται η πρόοδος στην κατασκευή των μαχητικών. Τα πρώτα οκτώ stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να κατασκευαστούν στο εργοστάσιο των ΗΠΑ καθώς θα είναι αυτά στα οποία θα εκπαιδευτούν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι F-35.
Στόχος του αεροπορικού επιτελείου είναι η παράδοση των πρώτων μαχητικών να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων ώστε να αρχίσουν άμεσα οι πρώτες πτήσεις στις ΗΠΑ. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός ιπτάμενων, οι οποίοι θα μεταβούν για εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο πρόταση των Αμερικανών είναι ο πρώτος πυρήνας να κυμαίνεται από 10 έως 14 ιπτάμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου