Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Τα επόμενα βήματα στην πολεμική σκακιέρα


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έπειτα, το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης για να διασφαλίσει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα επαναληφθούν.

Για να το επιτύχει αυτό, ο Νετανιάχου έθεσε ως στόχο να αποστρατιωτικοποιήσει τη Χαμάς στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνά τη Λωρίδα. Αυτές οι ενέργειες είναι αρκετά δύσκολες. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη δύναμη περιφερειακού πληρεξουσίου του Ιράν, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 8.000 ρουκέτες, πυραύλους και όλμους στο Ισραήλ, εκτοπίζοντας σχεδόν 80.000 με 90.000 ανθρώπους από τις περιοχές του Βορρά. Εδώ και μήνες, οι παγκόσμιες δυνάμεις επιδίδονται σε διπλωματία από την πίσω πόρτα, προσπαθώντας να αποτρέψουν έναν πόλεμο, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να μετακινήσει τις δυνάμεις της πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 19 μίλια βόρεια, όπως απαιτείται από το Ψήφισμα 1701 του Σ.Α./ΟΗΕ του 2006, το οποίο ορίζει ότι οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις εκτός από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ή τον τακτικό λιβανέζικο στρατό πρέπει να μεταφερθούν βόρεια. Το Ισραήλ αποφάσισε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε επαναπατρισμό των εκτοπισμένων στο Βόρειο Ισραήλ.

Ακολουθούν τα βήματα που έκανε το Ισραήλ το περασμένο δωδεκαήμερο:

Πρώτον, τροποποίησε τους στόχους του συνεχιζόμενου πολέμου, συμπεριλαμβάνοντας την επιστροφή πολιτών στα σπίτια τους στο Ισραήλ. Αυτή ήταν μια κυβερνητική ενέργεια για να ενταχθούν στον πόλεμο οι επικείμενες στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η μυστική υπηρεσία Μοσάντ στον Λίβανο, και να διατεθούν οι πόροι ανάλογα.

Δεύτερον, το Ισραήλ ξεκίνησε μια επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον ηγετών της Χεζμπολάχ και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Τρίτον, το Ισραήλ εξαπέλυσε στοχευμένο χτύπημα στη Βηρυτό στις 20 Σεπτεμβρίου, που έπληξε σχεδόν όλη την ηγεσία της μονάδας Ραντβάν της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια μιας μυστικής συνάντησης. Η μονάδα Ραντβάν είναι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Τέταρτον, το Ισραήλ προχώρησε σε προετοιμασίες για μια μαζική επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ και πραγματοποίησε προληπτικά χτυπήματα στις 21 Σεπτεμβρίου εναντίον εκτοξευτών πυραύλων και ρουκετών, καθώς και τοποθεσιών αποθήκευσης στον Λίβανο.

Πέμπτον, το Ισραήλ προχώρησε σε μαζική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών, στοχεύοντας τα εναπομείναντα αποθέματα, τις αποθήκες και τους εκτοξευτές στον Νότιο Λίβανο. Ο στόχος του Ισραήλ είναι να υποβαθμίσει συστηματικά το απόθεμα πυραύλων της Χεζμπολάχ, το οποίο εκτιμήθηκε ότι ήταν μεταξύ 120.000 και 150.000 στην αρχή του πολέμου. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να διασπάσει τον «Σιδηρούν Θόλο» (Iron Dome) του Ισραήλ με σημαντικά μεγαλύτερα μπαράζ ρουκετών και πυραύλων.

Η διάρκεια του Τρίτου Πολέμου του Λιβάνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα η Χεζμπολάχ θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εκστρατεία δολιοφθοράς του Ισραήλ, τα προληπτικά πλήγματα και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον εκτοξευτών πυραύλων και αποθηκών στρατιωτικού υλικού φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τη Χεζμπολάχ. Η οργάνωση δεν έχει ακόμη απαντήσει ουσιαστικά. Δημιουργώντας αυτή την αναστάτωση, το Ισραήλ έχει αποδείξει την ικανότητά του να διεισδύει και να συλλέγει επιχειρησιακές πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ.

Το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τη Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό εκτός τη Βηρυτό, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βομβαρδισμοί στόχων της Χεζμπολάχ εκεί και αλλού στη χώρα, αν η Χεζμπολάχ αρνηθεί να υποχωρήσει στο θέμα της μετακίνησης βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το Ισραήλ πιθανότατα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο, για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ. Αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Μια χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο θα απαιτηθεί αν ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να καταστρέψει τις θέσεις της Χεζμπολάχ, τα αποθέματα όπλων και τις θέσεις εκτόξευσης στην περιοχή μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι. Αυτή θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένες μονάδες, πυροβολικό, πεζικό και ειδικές δυνάμεις, που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα διεξάγουν επιδρομές και θα στοχεύουν θέσεις της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ θα προτιμούσε να αποφύγει χερσαία εισβολή, δεδομένου του κινδύνου και των απωλειών για τις χερσαίες δυνάμεις. Αλλά αν κρίνει ότι μια χερσαία εισβολή είναι απαραίτητη, μπορεί να επιδιώξει να «μαλακώσει» το πεδίο της μάχης όσο το δυνατόν περισσότερο με εναέριο βομβαρδισμό, όπως έκανε στη Γάζα, πριν από την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Χεζμπολάχ αποσυρθεί οικειοθελώς βόρεια του ποταμού και από το αν το Ισραήλ αποφασίσει ότι μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή του μόνο από τον αέρα. Ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου διήρκεσε 34 ημέρες το 2006. Η διάρκεια του Τρίτου Πολέμου θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Χεζμπολάχ θα «έρθει στο τραπέζι».

Ερωτήματα για τη στάση της Τεχεράνης

Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι: Τι θα κάνει το Ιράν; Η Τεχεράνη μπορεί, για παράδειγμα, να πιέσει για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου, για να διασώσει τη Χεζμπολάχ, καθώς δεν θέλει να χάσει τη μεγαλύτερη δύναμη πληρεξουσίου της στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ θα έπαιζε βασικό ρόλο στα αντίποινα αν το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ, στο Φόρντο και στο Ισφαχάν, ένα μείζον θέμα που εξακολουθεί να σιγοβράζει στο φόντο μιας ολοένα και πιο ασταθούς περιφερειακής σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου