Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετά από ώρες σιωπής επιβεβαίωσε το Σάββατο (28/9) ότι ο ηγέτης της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ορκίστηκε να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισραήλ.

«Ο Σαγίντ Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ενώθηκε με τους μεγάλους, αθάνατους μάρτυρες συντρόφους του, των οποίων ηγήθηκε για περίπου 30 χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η Χεζμπολάχ ορκίζεται να «συνεχίσει τον ιερό πόλεμο κατά του εχθρού και για την υποστήριξη της Παλαιστίνης».

Νωρίτερα πηγές από Βηρυτό αποκάλυπταν ότι έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί του από το βράδυ της Παρασκευής (27/9) που έγινε η επίθεση του Ισραήλ.

Η επόμενη μέρα για Λίβανο, Ιράν και Μέση Ανατολή

Ο θάνατος του Νασράλα είναι ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τη Χεζμπολάχ καθώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Το 2006, στον τελευταίο πόλεμο του Λιβάνου, το Ισραήλ προσπάθησε και απέτυχε να τον σκοτώσει. Το βράδυ της Παρασκευής, σε μια τεράστια σειρά χτυπημάτων στη νότια Βηρυτό, πέτυχαν τελικά το στόχο τους.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Νασράλα γιγάντωσε τη Χεζμπολάχ κατ' εικόνα του, επεκτείνοντας τις δυνάμεις της, χτίζοντας τις υποδομές της και επεκτείνοντας σημαντικά το οπλοστάσιό της.

Δεν ήταν απλώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ήταν μια παγκόσμια φιγούρα της αντι-ισραηλινής αντίστασης. Με τη βοήθεια του Ιράν, η Χεζμπολάχ έγινε ένας από τους καλύτερα εξοπλισμένους μη κρατικούς στρατούς στον κόσμο. Τώρα είναι αποκεφαλισμένη και σε αποσύνθεση.

Τώρα το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν: θα πολεμήσουν ή θα υποχωρήσουν.

Αυτό που ελπίζει το Ισραήλ είναι ότι ο θάνατός του θα κάνει τη Χεζμπολάχ να αλλάξει πορεία, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης.

«Βλέπουμε τη Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον μας εδώ και ένα χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους εναντίον μας ή θα προσπαθήσουν να το κάνουν», είπε.

Βραχυπρόθεσμη νίκη για το Ισραήλ

Ωστόσο η νίκη αυτή θα αποδειχθεί βραχύβια. Η Χεζμπολάχ δεν θα μείνει ακέφαλη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα συχνά τους διαδέχεται κάποιος πιο τρομερός από πριν, όπως μαρτυρά η δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Αμπάς Αλ Μουσάουι το 1992. Τον διαδέχθηκε ο Νασράλα.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η οργάνωση θα απαντήσει με καταιγισμό πυραύλων προς το Ισραήλ, πιθανώς με στόχο το Τελ Αβίβ. Πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος για να συντονιστεί μια απάντηση και πιθανότατα θα γίνει με καθοδήγηση από την Τεχεράνη.

Ο Νασράλα μπορεί να είναι νεκρός, αλλά η Χεζμπολάχ δεν είναι. Είναι βαριά τραυματισμένη, όχι μόνο ως παραστρατιωτική οργάνωση, αλλά και στα μάτια των Λιβανέζων, πολλοί από τους οποίους είναι θυμωμένοι που η χώρα τους αντιμετωπίζει τώρα άλλη μια περίοδο καταστροφικής βίας.

Έχοντας αντισταθεί στην ευκαιρία να εμπλακεί μέχρι στιγμής, το Ιράν μπορεί να αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να βγάλει τα γάντια και να αναπτύξει ό,τι έχει απομείνει από τους χιλιάδες πυραύλους με τους οποίους έχει εφοδιάσει τη Χεζμπολάχ.

Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός οι μάχες πρέπει να τελειώσουν πρέπει να τελειώσει και να αποσυρθεί με τον κύριο πληρεξούσιό της να είναι ακόμα σε κάποια κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί και να πολεμήσει μια άλλη μέρα.

Αυτό γιατί η κύρια ανησυχία του Ιράν έχει να κάνει με τη δική του τύχη. Ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ είναι για να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τις δικές της επιλογές: να διατάξει χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο ή να συνεχίσει την αεροπορική εκστρατεία που έχει αποφέρει τόσες επιτυχίες.

Κάλεσμα συσπείρωσης των Μουσουλμάνων από τον Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε καλέσει τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το... κακό καθεστώς του Ισραήλ» απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον Νασράλα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ο Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Έτοιμο να στείλει στρατό σε Λίβανο και Συρία το Ιράν

Από την πλευρά του Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει την καταγραφή για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο τις επόμενες ημέρες, μετά το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Χασάν Αχτάρι, αναπληρωτής του Ιράν για τις διεθνείς υποθέσεις, λέει ότι οι αξιωματούχοι θα δώσουν άδεια για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο και στη συριακή πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν.

«Μπορούμε να στείλουμε δυνάμεις στο Λίβανο για να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ, όπως ακριβώς κάναμε το έτος 1981», λέει.Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το... κακό καθεστώς του Ισραήλ».

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr