Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η φρεγάτα “Σπέτσαι” έφυγε για το δύσκολο ταξίδι στην Ερυθρά Θάλασσα: Το σπριντ του ελληνικού Πολεμικού Στόλου και η αγωνία για τις τέσσερις ΜΕΚΟ (video)


Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ έλυσε κάβους από τη Σαλαμίνα. Φωτο: ΥΠΕΘΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» έλυσε κάβους από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου που πήρε την σκυτάλη από την άλλη ΜΕΚΟ «ΨΑΡΑ», θα δει ξανά το γνωστό τοπίο της «ναυτικής φωλιάς» κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους θα εορτάσουν τις επερχόμενες χαρούμενες ημέρες της Χριστιανοσύνης.

Η αποστολή πλέον αρκετά γνώριμη στο πολεμικό ναυτικό το οποίο για τρεις μήνες ξέρει ότι μια βασική μονάδα επιφανείας, από τις νεότερες του γερασμένου στόλου της χώρας, εντάσσεται στο δυναμικό της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έδειξε πρόσφατα την αξία της αποστολής, δηλαδή να πλέουν Ευρωπαϊκές ναυτικές μονάδες στην Ερυθρά θάλασσα, διότι αυτές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών κι όχι μόνο συμφερόντων.

Η Ευρώπη έδειξε στην περίπτωση του δεξαμενόπλοιου SOUNION ότι είναι σε θέση να ομιλεί και να επιτυγχάνει συμφωνίες με περιφερειακά κράτη της περιοχής του Κόλπου, ενώ το χαμηλό προφίλ που διατηρούν οι μονάδες που πλέουν στο Άντεν και την Ερυθρά θάλασσα, βοηθά ώστε να πραγματοποιούν συνοδείες και να παρέχουν προστασία από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης.

Η κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή 

Τα γεγονότα πάντως στη Μ. Ανατολή μαρτυρούν ότι παρά την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ δεν θα κάνει πίσω έως ότου διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει από την Χαμάς, από τον Λίβανο αλλά και τους αντάρτες της Υεμένης.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι τη νύχτα της Πέμπτης οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο προς το κεντρικό Ισραήλ, όπου σήμανε συναγερμός. Αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση πανικού κατά την οποία μια 17χρονη παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε κεντρικό νοσοκομείο. Το αντιβαλλιστικό Arrow, μέρος του «Σιδερένιου θόλου», έκανε αυτό που έπρεπε, καταρρίπτοντας την εισερχόμενη απειλή. Επιπλέον οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου που προμηθεύτηκαν από το Ιράν και τον μετέτρεψαν σε πιο ισχυρό όπλο.

Παρόμοιες είναι οι απειλές και για τις μονάδες της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ, ιδίως οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι των Χούθι που στοχοποιούν εμπορικά πλοία, τα οποία προστατεύονται και από τα Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία.

Ο Ελληνικός «Κένταυρος»…

Για τα UAV’s- kamikaze έχει αποκτηθεί μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε ν’ αντιμετωπιστεί και αυτή η απειλή. Άλλωστε είναι εναέρια μέσα που κινούνται με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από έναν πύραυλο, γεγονός που βοηθά σημαντικά στην στοχοποίηση και κατάρριψη τους.

Η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ που ήδη έχει βάλει ρότα για το Σουέζ φέρει το anti-drone σύστημα «Κένταυρος». Σε αντίθεση με τις φρεγάτες ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, στο ΣΠΕΤΣΑΙ είχαν τοποθετηθεί νέες καλωδιώσεις που θα υποστηρίξουν stand alone συστήματα αλλά και τον «Κένταυρο» για τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής άμυνας έχουν ληφθεί αποφάσεις ανάπτυξης κι άλλων τέτοιων συστημάτων που θα θωρακίσουν και τις τέσσερις ΜΕΚΟ.

«Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο υπερηφάνειας για εμάς, ότι τα “ΨΑΡΑ” χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας. Το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι ένα σημαντικό τμήμα από αυτό. Άρα, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι μαζί σας και ελπίζω ότι θα προστατεύσει το πλοίο και τα πλοία που συνοδεύετε με την ίδια επιτυχία που το κατάφερε μέχρι τώρα. Θέλω, επίσης, να σημειώσω το πόσο σημαντικό είναι για το Ναυτικό να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας και να έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες.», είπε ο κος. Δένδιας απευθυνόμενος προς τα στελέχη του πληρώματος της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» λίγο πριν λύσουν κάβους με προορισμό την Ερυθρά θάλασσα.

Στην παρούσα στιγμή πάντως, ο «Κένταυρος» του ΨΑΡΑ είναι αυτός που φιλοξενεί και η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ καθώς όπως προκύπτει από τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτό το σύστημα, δεν ήταν εφικτό να κατασκευαστεί σε τρεις μήνες ένα ίδιο anti-drone και επίσης οι αποφάσεις για την επέκταση του στις άλλες φρεγάτες προέκυψαν ύστερα από την παρουσίαση των δυνατοτήτων του στο Μ. Μαξίμου και στο υπουργείο εθνικής άμυνας.

Παράταση στην αγωνία των ΜΕΚΟ

Ψηλά στην ατζέντα του ναυτικού επιτελείου παραμένει ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι μέχρι την πλήρη αλλαγή σελίδας στον στόλο, ο πλους παραμένει μακρύς και γεμάτος φουρτούνες.

Τα 194 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ έζησαν από τις 19 Ιουνίου έως και πριν ελάχιστες ημέρες σ’ ένα περιβάλλον αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και γενικού συναγερμού. Ήξεραν τις δυνατότητες του πλοίου αλλά και τους περιορισμούς που δεν ήταν λίγοι σε σχέση με τις άλλες μονάδες που είναι ενταγμένες στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες έχει και το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Από την ημέρα απόπλου της φρεγάτας ΨΑΡΑ, στελέχη στο Ναύσταθμο, γνώριζαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ξεκίνησαν να εργάζονται νυχθημερόν ώστε στο ΣΠΕΤΣΑΙ να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που θα προετοίμαζαν το πλοίο για την δύσκολη αποστολή.

Το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ έχει μελετήσει τα συμπεράσματα που μεταφέρθηκαν από τους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν πλέον την εμπειρία της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από το έδαφος της Υεμένης και τους αντάρτες Χούθι.

Η εξαγγελία του κου. Δένδια από το Λοριάν για την έναρξη της διαπραγμάτευσης που αφορά την τέταρτη καινούργια φρεγάτα έφερε συγκρατημένα χαμόγελα στο ναυτικό επιτελείο το οποίο σε κάθε άλλη περίπτωση θα πανηγύριζε.

Το κλίμα όμως δεν μπορεί να είναι τέτοιο διότι υπάρχει ο «δύσκολος πλους» προς τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών.

Και στο ναυτικό ομιλούν πάντα και για τις τέσσερις μονάδες, καθώς τυχόν μείωση εκσυγχρονισμένων πλοίων και με δεδομένο ότι ο στόλος παραμένει σημαντικά γερασμένος, το παραπάνω μεταφράζεται σε μειωμένη δύναμη που δεν θα μπορούσε ν’ αντιπαρατεθεί στο σύγχρονο πεδίο.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου