Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η Μάχη του Γρανικού

Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου του 334 π.Χ. στον ποταμό Γρανικό (σημερινό Μπιγκάτσαϊ), που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, κοντά στην Τροία.
Οι πέρσες σατράπες Μιθριδάτης και Σπιθριδάτης κατείχαν τη μία όχθη του Γρανικού ποταμού, έχοντας υπό τας διαταγάς τους 12.000 πεζούς, 15.000 ιππείς και 5.000 έλληνες μισθοφόρους υπό τον Μέμνωνα τον Ρόδιο. Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξανδρος παρέταξε 30.000 πεζούς και 5000 ιππείς.
Ο Αλέξανδρος είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου από την Πέλλα με το στρατό του και στόλο 160 πλοίων με στρατηγούς τους Παρμενίωνα, Φιλώτα, Κράτερο, Κλείτο και Ηφαιστίωνα.

Πούτιν:Οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε Ρωσία από χώρες όπως η Κύπρος


Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έρχονται στη Ρωσία από χώρες όπως η Κύπρος και η Ολλανδία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδία,ς Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον της συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών της Ρωσίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως η επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία αποτελεί ένδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία. "`Οσον αφορά τα κεφάλαια που φεύγουν, πραγματικά φεύγουν, αλλά έρχονται και πίσω όλο και περισσότερο. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έρχονται στη Ρωσία από χώρες όπως η Κύπρος και η Ολλανδία. Πρόκειται για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, ότι αναπτύσσεται", σημείωσε.

ΓΣ ΟΗΕ: Ψήφισμα για αποχώρηση Βρετανών από Μαυρίκιο

Διπλωματική ήττα υπέστη την Τετάρτη η Βρετανία, καθώς το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα υπέρ του αιτήματος του Μαυρίκιου για αποχώρηση των Βρετανών από τις βάσεις του αρχιπελάγους Τσάγος και συγκεκριμένα του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία.
 
Συγκεκριμένα, με ψήφους 116 υπέρ, έξι εναντίον και 56 αποχές, το Γενικό Συμβούλιο δικαίωσε τον Μαυρίκιο, προκαλώντας την ίδια στιγμή πλήγμα για το Λονδίνο.

Foreign Policy: «Η Άγκυρα διψάει για πόλεμο με Ελλάδα και Κύπρο»

Άρθρο - «φωτιά» του γνωστού γεωπολιτικού ινστιτούτου Foreign Policy - Προβλέπει εμπόλεμη σύρραξη στην Κύπρο και εμπλοκή στο Αιγαίο μέχρι το Φθινόπωρο - Συνεχείς ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - Σε αυξημένη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό - Παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων
Για πιθανή πολεμική σύγκρουση στην Κύπρο προειδοποιεί το γεωπολιτικό ινστιτούτο Foreign Policy, κάνοντας λόγο για σύρραξη ανάμεσα σε Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία με κορύφωση τον Φθινόπωρο. Παράλληλα, εμπλέκει και την Ελλάδα σε πολεμικά σενάρια στο Αιγαίο, λόγω της κατάστασης εντός της γειτονικής χώρας.

Η Κύπρος, η Τουρκία και η ηττοπάθεια - Η ιστορική δήλωση των Βορειοπειρωτών

Η Κύπρος, η Τουρκία και η ηττοπάθεια
Του Νίκου Λυγερού

Τόσα χρόνια υπάρχουν Κύπριοι που δεν πίστεψαν ποτέ στα οφέλη της ΑΟΖ και τώρα αναρωτιούνται αν μπορεί να τους τα πάρει η Τουρκία με τις κινήσεις της. Αν η Κύπρος δεν είχε θεσπίσει την ΑΟΖ της το 2004, θα μιλούσαμε τώρα για παραβιάσεις; Αν η Κύπρος δεν είχε πετύχει συμφωνίες οριοθέτησης το 2003, το 2007 και το 2010 με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, θα μιλούσαμε τώρα για απαράδεκτες κινήσεις; Αν η Κύπρος δεν είχε προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρείες στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 θα μιλούσαμε τώρα για τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τη Δημοκρατία μας και τα Δικαιώματά της; Στην πραγματικότητα, λόγω ηττοπάθειας,

Οι επόμενες εκλογές είναι η αρχή της απελευθέρωσης - Σιγά σιγά πληθαίνουν οι φωνές για την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών

Οι επόμενες εκλογές είναι η αρχή της απελευθέρωσης
Του Νίκου Λυγερού


Οι επόμενες εκλογές σε όλα τα επίπεδα, τόσο δημοτικά και περιφερειακά όσο και ευρωπαϊκά, δεν είναι μόνο μια άλλη μορφή δημοσκοπήσεων, αλλά πραγματικά η αρχή της απελευθέρωσης από τον ζυγό της βαρβαρότητας, που προσπάθησε να επιβληθεί μέσω λανθασμένης επιλογής λόγω παραπληροφόρησης και παραπλάνησης. Αυτή η απελευθέρωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει επιτέλους να ανακάμψει ο Ελληνισμός, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διότι με τα τωρινά δεδομένα λόγω κυβέρνησης χάνει την εικόνα του. Η ελευθερία που χρειάζεται ο ελληνικός λαός φαίνεται σε όλα τα εθνικά θέματα: ΑΟΖ, Αιγαίο, Μακεδονία, Ποντιακό και Κυπριακό. Οι θέσεις του κομματισμού της βαρβαρότητας όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά είναι επικίνδυνες και για την Ανθρωπότητα, επειδή είναι μια παράλογη προσπάθεια επαναφοράς καθυστερημένης ιδεολογίας που πάντα έβλεπε εχθρικά την κριτική σκέψη και την ελεύθερη βούληση.