Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) – Ο σταυραετός του Μαχαιρά(Βίντεο)

       Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πως πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.
           «Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας,                                                                       αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν».

                                                                                                                   Γρηγόρης Αυξεντίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ (2 ΜΑΡΤΙΟΥ 1913)

Του κ. Αλέξη Σεβαστάκη λογοτέχνη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Σάμος, νήσος του Β.Α. Αιγαίου, εκτείνεται ανατολικά του Ικάριου πελάγους, έχει έκταση 470 τ.χιλ. και ανάπτυγμα ακτογραμμής 79 περίπου μιλίων. Μεταξύ των αρχαίων της ονομάτων σημειώνονται: Δόρυσσα, Δρυούσσα, Παρθενία, Ανθεμίς, Μελάμφυλλος και Φυλλάς.
Πελασγοί, Κάρες και Λέλεγες είναι οι πρώτοι οικιστές. Ο Ηρόδοτος ιστορεί ότι ο Όμηρος επισκέφθηκε την Σάμο κατά την περίοδο 1130-1120 π.Χ.
Η ακμή της Σάμου συνδέεται με τον τύραννο Πολυκράτη (532-522 π.Χ.) όταν αναπτύχθηκε, κυρίως, η ναυτική δύναμη και "...εμεγαλύνθη καταστάσα πολίων πασέων πρώτη Ελληνίδων και βαρβάρων...".

Πάτρα: Τα παιδιά έδωσαν το σύνθημα της διασκέδασης - Εντυπωσιακό και φέτος το Καρναβάλι των Μικρών

19:07 Παρά τις δυσοίωνες καιρικές προβλέψεις και τη βροχή που έπεσε τη νύχτα, από νωρίς το πρωί ο καταγάλανος ουρανός και ο καιρός του Καρναβαλιού στάθηκαν σύμμαχοι στο πλευρό της μεγάλης γιορτής των μικρών καρναβαλιστών.
Και πως θα μπορούσε να μουσκέψει τα παιδικά καρναβαλικά όνειρα και να στερήσει από μικρούς και μεγάλους την έκρηξη του κεφιού, της χαράς για τη ζωή και της ανάγκης να ξεφαντώσουν και να χαρούν με την ψυχή τους μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Η αισιοδοξία, η ελπίδα, η θετική ενέργεια, το εκτυφλωτικό φως της δημιουργίας έδωσαν ραντεβού με τους μικρούς και έκαναν την πόλη όλη ένα απέραντο ποτάμι ζωής και φρεσκάδας.

Τα σεισμικά δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Αφού μερικοί αμφισβητούν ακόμα το έργο των ειδικών, όπως είναι ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Αντώνης Φώσκολος ας διαβάσουν τώρα τα λεγόμενα του αντιπρόεδρου της νορβηγικής εταιρείας PGS αφού αυτός δεν έχει το πρόβλημα των Ελλήνων. Έχει πλέον το πλεονέκτημα να είναι ξεκάθαρος στις δηλώσεις του δίχως να περιμένει οποιαδήποτε γεώτρηση επιβεβαίωσης «Στα υποστρώματα του θαλασσίου πυθμένα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο υπάρχουν υδρογονάνθρακες». Ήδη με αυτή τη δήλωση δικαιώνονται οι Έλληνες ερευνητές. Όμως ο αντιπρόεδρος δεν είπε μόνο αυτό.

Ανοιξε η γη και τον κατάπιε...(Βίντεο)



Οι προσπάθειες διάσωσης του αγνοούμενου που τον "κατάπιε" η γη ενώ κοιμόταν, σταμάτησαν και ο άντρας θεωρείται πλέον νεκρός.
Οι διασώστες στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σταμάτησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του ανθρώπου που εξαφανίστηκε μέσα σε μια τρύπα, η οποία κυριολεκτικά κατάπιε το υπνοδωμάτιο του, ενώ κοιμόταν σε ένα σπίτι σε προάστιο της Τάμπα.
Ο 36χρονος Τζεφ Μπους θεωρείται νεκρός σύμφωνα με τους αξιωματούχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Φλόριντα.

Οχτώ νεκροί από χιονοπτώσεις στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στο νησί Χοκάιντο. Εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων εκτροχιάστηκε τρένο υψηλής ταχύτητας.
Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

Μια γυναίκα
και τρεις έφηβοι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους παγιδεύτηκε στο χιόνι, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου του Νακασιμπέτσου.

Εξελίξεις σε ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

ΔΗΣΥ: Θα έχει ανθυποψήφιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

Ρευστή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον Δημοκρατικό Συναγερμό καθώς το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά την διεκδικήσει ή όχι της προεδρίας πέραν του Αναπληρωτή προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως κύκλοι του ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι ο Νίκος Τορναρίτης δεν προτίθεται να διεκδικήσει την Προεδρία, ωστόσο δεν αποκλείεται άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος να έχει τέτοια πρόθεση.

Κύπρος:Ανήφορος για μνημόνιο και κυπριακό

Δύο μέτωπα και μάλιστα απαιτητικά ανοίγονται για τον Νίκο Αναστασιάδη και τους στενούς συνεργάτες του. Το πρώτο και κυρίαρχο αφορά την ολοκλήρωση του μνημονίου και τον τερματισμό της αβεβαιότητας στην οικονομία. Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την επιθυμία του διεθνούς παράγοντα να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία λύσης του κυπριακού. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί σε πρώτο στάδιο να χειριστεί ταυτόχρονα και τα δύο, μολονότι ο ίδιος έχει σαφώς διαμηνύσει σε αρμόδια ώτα πως προτεραιότητά του είναι η οικονομία και ότι όσον αφορά το κυπριακό δεν προτίθεται για αρκετούς μήνες να ανάψει στο φουλ τις μηχανές.

Μισθό 300€ ζητούν οι πολυεθνικές!!!

Νόμο για μισθό 300 ευρώ το μήνα ζήτησαν πολυθενικές εταιρείες, προκειμένου να προσλάβουν νέους ανέργους, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους άνεργους με μισθούς 300 ευρώ το μήνα για μερική απασχόληση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής ζυμαρικών, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες είπε μεταξύ άλλων στον κ. Χατζηδάκη: «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου».

Κατηγορεί την Βρετανία ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ κατηγόρησε σε συνέντευξή του, που παραχώρησε σε βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα, την κυβέρνηση του Λονδίνου, ότι θέλει να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στους «τρομοκράτες» της Συρίας, όπως αποκάλεσε τους αντικαθεστωτικούς.

«Πώς μπορούμε να αναμένουμε από αυτούς (τη βρετανική κυβέρνηση) να μειώσουν τη βία, όταν θέλουν να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό» δηλώνει ο Άσαντ στη συνέντευξη προς τους Sunday Times που δημοσιεύεται την Κυριακή.

«Ξεπαγώνουν» οι ελληνορωσικές σχέσεις

«Ξεπαγώνουν» σταδιακά οι ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ παρασκηνιακά γίνονται διαβουλεύσεις  για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Η εξέλιξη βέβαια θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία τους διαγωνισμούς για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ για τους οποίους οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει σφοδρό ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ο διαγωνισμός η έκβαση του οποίου θα είναι εμφανής προς το τέλος Μαρτίου θα κατακυρωθεί σε όποιες εταιρίες ή κοινοπραξίες υποβάλλουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές που περιλαμβάνει το τίμημα αλλά και την τιμή προσφοράς του φυσικού αερίου στην χώρα μας η οποία τώρα πληρώνει πολύ ακριβά τον εφοδιασμό της λόγω της παλαιότερης συμφωνίας. Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι δεν υπάρχει θέμα με τις ενστάσεις από αμερικανικής πλευράς να μην δοθούν οι διαγωνισμοί σε ρωσικές εταιρίες.

Ξεκίνησε η συνάντηση Στουρνάρα-ελεγκτών Σκληρό «πόκερ» με την Τρόικα για απολύσεις - φοροδιαφυγή

Αντιμέτωπη με τις πιέσεις της Τρόικας για απολύσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής ή αλλιώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και περικοπών θα βρεθεί εκ νέου η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί και τη συνάντηση των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών μας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο, τις προηγούμενες ημέρες, τώρα ήρθε η ώρα των κυρίων Μαζούχ, Μορς και Φλάναγκαν να ξεκινήσουν σειρά συναντήσεων, αρχικά με τον υπουργό Οικονομικών.

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα η εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα η εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Με την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο, 9ο-Συντακτικό Συνέδριο του κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένος για την εξέλιξη των εργασιών του Συνεδρίου και τις ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα των ψηφοφοριών για οργανωτικά ζητήματα, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι πρόκειται για ζητήματα «δευτερεύουσας σημασίας» και επισήμαιναν μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν παρών στην αίθουσα στη διάρκεια των ψηφοφοριών.

Δείτε πώς θα γίνει η Πανεπιστημίου

Δείτε πώς θα γίνει η Πανεπιστημίου
Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. 
Σύμφωνα με τους Ολλανδούς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
Στo έργο που κέρδισε τον διαγωνισμό προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί το πράσινο. Επίσης θα δημιουργηθεί πολιτιστικό κέντρο πάνω στην πλατεία Ομονοίας και μια μεγάλη λεωφόρος για πεζούς που θα ενώνει Σύνταγμα και Ομόνοια.

Η Τουρκία θέλει πάση θυσία την Ελλάδα εκτός της κούρσας των αγωγών

Η Τουρκία θέλει πάση θυσία την Ελλάδα εκτός της κούρσας των αγωγών
Το φιλοτουρκικό λόμπι σε ΗΠΑ και ΕΕ «δουλεύει» για να αναδειχθεί η Άγκυρα σε ενεργειακό δίαυλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο εν όψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης υπό Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη 
Το τελευταίο διάστημα και ενόσω οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη προχωρούν, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατοχυρώσει για την ίδια το ρόλο του ρυθμιστή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν τόσο η ίδια η κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, αλλά και το φιλοτουρκικό λόμπι, το οποίο έχει ισχυρές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.