Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

«Ξεπαγώνουν» οι ελληνορωσικές σχέσεις

«Ξεπαγώνουν» σταδιακά οι ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ παρασκηνιακά γίνονται διαβουλεύσεις  για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Η εξέλιξη βέβαια θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία τους διαγωνισμούς για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ για τους οποίους οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει σφοδρό ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ο διαγωνισμός η έκβαση του οποίου θα είναι εμφανής προς το τέλος Μαρτίου θα κατακυρωθεί σε όποιες εταιρίες ή κοινοπραξίες υποβάλλουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές που περιλαμβάνει το τίμημα αλλά και την τιμή προσφοράς του φυσικού αερίου στην χώρα μας η οποία τώρα πληρώνει πολύ ακριβά τον εφοδιασμό της λόγω της παλαιότερης συμφωνίας. Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι δεν υπάρχει θέμα με τις ενστάσεις από αμερικανικής πλευράς να μην δοθούν οι διαγωνισμοί σε ρωσικές εταιρίες.


Στο πλαίσιο αυτό τον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθεί η Διακυβερνητική Συνεργασία των δύο χωρών που μένει αδρανής για περισσότερο από δύο χρόνια όπως και το ελληνορωσικό επιχειρηματικό συμβούλιο για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς έχουν διαπιστωθεί τομείς πέραν του ενεργειακού και του τουριστικού όπου υπάρχει κοινό πεδίο συμφερόντων. Ενδεικτική του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα είναι η επίσκεψη στην χώρα μας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στον μήνα. Αποκορύφωμα θα είναι το ταξίδι του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Μόσχα που σχεδιάζεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο εφόσον οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ έχουν δρομολογηθεί.

Η καλή πρόθεση των Ρώσων να αναθερμάνουν τις  σχέσεις φάνηκε από την υποδοχή  που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου στο πρόσφατο ταξίδι προετοιμασίας που έκανε  στην ρωσική πρωτεύουσα και όπου έγινε δεκτός από τον υπεύθυνο του Κρεμλίνου, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και από τον υφυπουργό Εξωτερικών. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε καλό επίπεδο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή οπότε είχε δρομολογηθεί και η ενεργειακή συνεργασία αλλά πάγωσαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου που είχε άλλον προσανατολισμό.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου