Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Δείτε πώς θα γίνει η Πανεπιστημίου

Δείτε πώς θα γίνει η Πανεπιστημίου
Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. 
Σύμφωνα με τους Ολλανδούς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
Στo έργο που κέρδισε τον διαγωνισμό προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί το πράσινο. Επίσης θα δημιουργηθεί πολιτιστικό κέντρο πάνω στην πλατεία Ομονοίας και μια μεγάλη λεωφόρος για πεζούς που θα ενώνει Σύνταγμα και Ομόνοια.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.
Έπειτα από περίπου 70 προτάσεις από την Ελλάδα και ακόμα 11 χώρες την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, το ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού.
Οι κύριες αρχές της βραβευμένης πρότασης είναι οι εξής:
Μια πόλη προσιτή: το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα "πρασινίσει" θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η οδός Πανεπιστημίου στο μέσον θα διασχίζεται από μια ζώνη πρασίνου.
Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: μείωση της αστικής θερμοκρασίας, βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού. Το πράσινο τρίγωνο που θα δημιουργηθεί θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο.
Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων όπου στα παρακείμενα κτήρια  θα δημιουργηθούν χώροι όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.
Δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του έργου
«Οι πολίτες αυτοδιοργανώνονται και αυτό μας κάνει να τους ακούμε. Η κοινωνική συναίνεση είναι αναγκαία και η παρουσία των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη το αποδεικνύει. Το έργο της αναδιαμόρφωσης και της βελτίωσης της πόλης και του περιβάλλοντος επαφίεται στον πατριωτισμό όλων μας», είπε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, σημείωσε πως «η παρουσίαση για την ανάπλαση με άξονα την Πανεπιστημίου έχει συμβολικό χαρακτήρα και δείχνει ότι υπάρχει ζωντανή κοινωνία μέσα στο ζόφο της κρίσης και έχουμε τεράστιο δυναμικό που μπορούμε να το έχουμε σε όφελος μας και σε όφελος των επόμενων γενιών. Η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί. Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου μαζί με το Δέλτα Φαλήρου και το ελληνικό αποτελούν το τρίγωνο της αναγέννησης της Αθήνας».
Ο νικητής
Το ολλανδικό γραφείο Οkra, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και είναι  διεθνώς καταξιωμένο στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Στα τελευταία σχέδιά τους συμπεριλαμβάνονται το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρότερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου