Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Εξελίξεις σε ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

ΔΗΣΥ: Θα έχει ανθυποψήφιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

Ρευστή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον Δημοκρατικό Συναγερμό καθώς το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά την διεκδικήσει ή όχι της προεδρίας πέραν του Αναπληρωτή προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως κύκλοι του ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι ο Νίκος Τορναρίτης δεν προτίθεται να διεκδικήσει την Προεδρία, ωστόσο δεν αποκλείεται άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος να έχει τέτοια πρόθεση. Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους την οποία πληροφορίες έφεραν να ενδιαφέρεται για τη θέση του Αναπληρωτή προέδρου θέση για την οποία ο μοναδικός που επέδειξε μέχρι στιγμής ενδιαφέρον είναι ο Λευτέρης Χριστοφόρου, επικοινώνησε με την «Αλήθεια» και διέψευσε ότι εκδήλωσε ενδιαφέρον είτε για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου είτε για μια από τις θέσεις Αντιπροέδρου. Όσο για την θέση του Προέδρου του κόμματος η κυρία Θεοχάρους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καθώς σε ερώτηση μας εάν έχει πρόθεση να την διεκδικήσει μας είπε κατά λέξη «δεν το έχω ακόμη σκεφτεί» αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ alithia
Επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ

Σε πλήρη αναδιάρθρωση οδηγείται το ΔΗΚΟ καθώς παλαιότερες και πρόσφατες εξελίξεις με τις απομακρύνσεις και παραιτήσεις αξιωματούχων της ηγετικής πυραμίδας άνοιξαν το δρόμο σε νέα και παλαιά στελέχη να επιδείξουν ενδιαφέρον να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Πάντως αυτό που επείγει είναι ο διορισμός από τον πρόεδρο του κόμματος Εκπροσώπου Τύπου μετά την υπουργοποίηση του Φώτη Φωτίου. Πληροφορίες φέρουν να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θέση οι Κίκης Θεοδότου μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Γιάννης Παναγιώτου Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, ο Μαρίνος Κλεάνθους, και ο Νέστορας Νέστορος μέλος επίσης του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο διορισμός σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Καρογιάν αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τις προσεχούς εβδομάδας. Πάντως για όλες σχεδόν τις υπόλοιπες θέσεις φέρεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον αρκετοί μνηστήρες. Μυστήριο ωστόσο παραμένει κατά πόσο ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν θα έχει αντίπαλο, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος φέρεται να είναι ο μοναδικός πιθανόν αντίπαλος του, έχει απομακρυνθεί ακόμη και από τις εσωκομματικές δραστηριότητες, κρατώντας σιγή ιχθύος. Ύστερα από αρκετό καιρό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στα έδρανα της Βουλής κατά την εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αποφεύγοντας τις όποιες συζητήσεις κομματικού περιεχομένου. Ωστόσο κύκλοι του ΔΗΚΟ δεν αποκλείουν να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αν και εκτιμούν ότι η προεκλογική συμπεριφορά του, πιθανόν να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τον ίδιο, μετά την επικράτηση της απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής την οποία εναντιώθηκε και παρασκηνιακά «πολέμησε». Πάντως κύκλοι φιλικά προσκείμενοι στον πρόεδρο Μάριο Καρογιάν, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον κ. Καρογιάν ειδικά μετά την στήριξη της απόφασης του κόμματος να υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, οι οποίοι παρά τις προτροπές διαφόρων κύκλων εντός και εκτός κόμματος να την αποδοκιμάσουν δεν υπάκουσαν και επέδειξαν κομματικό πατριωτισμό. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η πλειοψηφία των μελών και στελεχών του κόμματος πείσθηκαν έστω και το δεύτερο γύρο των εκλογών ότι οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ είναι δικαιολογημένοι για το καλό της πατρίδας και έκλεισε τα αφτιά στις σειρήνες γυρίζοντας τις πλάτες στους επιτήδειους και καιροσκόπους. Ως εκ τούτου τονίζουν στελέχη του ΔΗΚΟ στόχος και επιδίωξη της ηγεσίας του κόμματος είναι να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για το καλό του κόμματος και της πατρίδας.
Πάντως ο κ. Καρογιάν κατάφερε να κρατήσει δίπλα του στελέχη και αξιωματούχους του κόμματος οι οποίοι παλαιότερα συνασπίζονταν και συνεργάζονταν ιδιαίτερα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών φέρεται να έχει αποδυναμώσει τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος ακολούθησε μοναχικό δρόμο. Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες και ειδικά μετά τις εκλογές, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από στελέχη να αναλάβουν ή να διεκδικήσουν κάποια από τις θέσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν ενόψει του Παγκυπρίου Εκλογικού Συνεδρίου το οποίο σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος θα πρέπει να συνέλθει στα μέσα Μαρτίου καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη Εκλογική Συνέλευση. Ανώτερο στέλεχος του κόμματος ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην σύγκλιση Εκλογικής Συνέλευσης κάτι που φέρεται να ευνοούν πολλά στελέχη προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου οι οποίες χηρεύουν, ενδιαφέρον επιδεικνύουν ο Μάρκος Κυπριανού και ο Χρήστος Πατσαλίδης αντίστοιχα. Δεν αποκλείουν ωστόσο ενδιαφέρον ειδικά για τις δύο συγκεκριμένες θέσεις να επιδείξουν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη ενδιαφέρον όπως των Βασίλη Πάλμα, Άγγελου Βότση, Αθηνάς Κυριακίδου και της Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου. Από πλευράς του ο κ. Καρογιάν άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα έχει καμία ανάμειξη σ' αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να μην δημιουργήσει κλίμα διχαστικό ειδικά σ' αυτή την περίοδο που ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο θα έχει ανθυποψήφιο.


ΠΗΓΗ alithia
Χριστόφιας non grata

Δεν τον θέλουν στο κόμμα, μέσα στα πόδια τους, και προσπαθούν να του το πουν ευγενικά, με το μαλακό, αλλά ο ίδιος φαίνεται να μην καταλαβαίνει ή να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μάλλον το δεύτερο. Και μόνον ως απάντηση στα όσα έχουν φθάσει στ' αφτιά του από αυτά που λένε οι σύντροφοι του, μπορεί να ερμηνευθεί η δήλωση τού τέως Προέδρου την ώρα της αναχώρησής του από το προεδρικό ως απλός πολίτης. Στην ερώτηση του Αριστείδη Βικέτου του ΑΠΕ «που θα σας βρίσκουμε από αύριο», ο κ. Χριστόφιας απάντησε με νόημα: «Στο Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού». Την Παρασκευή πάντως πήγε στο Κελλάκι και όχι στο ΑΚΕΛ. Στα υπόλοιπα τέως κυβερνητικά στελέχη το κόμμα έδωσε δεκαπέντε μέρες άδεια να ξεκουραστούν. Στον τέως Πρόεδρο ουδείς τόλμησε να πει κουβέντα. Θα αναμένουν να 'ρθει το αύριο για να μάθουν τις προθέσεις του...

ΠΗΓΗ alithia
ΔΗΣΥ: Θα έχει ανθυποψήφιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου