Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Οι …άλλοι μακεδονικοί τάφοι της Αμφίπολης

Οι μακεδονικού τύπου τάφοι της Αμφίπολης, αν και πέρασαν περισσότερα από πενήντα χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκαν, παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό

Του Άρη Μεντίζη
δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή
Aπό το xronometro

Απέναντι από την ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης, στους πρόποδες του ιερού βουνού της αρχαιότητας, του Παγγαίου, βρέθηκαν και ανασκάφτηκαν από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη άλλοι έξι ιδιαίτερα επιμελημένοι τάφοι μακεδονικού τύπου, οι οποίοι έδωσαν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο αυτό αστικό κέντρο της αρχαιότητας.

Η στρατηγική του E. Macron στην Ελλάδα(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού


Αν ξεφύγουμε από την κοινότυπη παγίδα της ερμηνείας μιας προεδρικής επίσκεψης της Γαλλίας ως αποδοχή κάποιων κινήσεων της κυβέρνησης, θα αντιληφθούμε ότι η στρατηγική του E. Macron στην Ελλάδα έχει βαθύτητα. Λόγω παράδοσης, η Γαλλία και ειδικά ο πρόεδρος της αδιαφορεί παντελώς για την συγκεκριμένη κυβέρνηση διότι έχει ήδη αναλύσει το ανάλογο μοντέλο της στη χώρα του. Έτσι ξέρει ότι δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα διότι γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο της κενής προπαγάνδας.

Κύπρος, Exxon Mobil και Σταθμός LNG

Tων Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερόυ, Α. Φώσκολου

Μετά την ανακοίνωση της Exxon Mobil ότι θα κάνει γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είχαμε και μια νέα προοπτική που έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια η Κύπρος. Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα των υδρογονανθράκων δεν εκφράζεται χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις των δηλώσεών του. Έτσι όταν ανακοινώνει επίσημα πριν αρχίσει καν την πρώτη του γεώτρηση και έχοντας προς το παρόν μόνο ένα συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θεωρεί στρατηγικής σημασία την ύπαρξη ενός τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο, κατανοούμε όλοι και ακόμα πιο πολύ οι ειδικοί, ότι η Αμερική δεν έρχεται στην περιοχή για να κάνει μόνο φιγούρα.