Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771 - 1825)

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (11 Μαΐου 1771 - 22 Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 

Νεανικά Χρόνια

Η Λασκαρίνα Μπούμπουλη ( όπως ήταν το κανονικό της όνομα, Πινότση στο πατρικό της) είχε καταγωγή από την Ύδρα. Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771 όταν η μητέρα της Σκεύω επισκέφτηκε τον φυλακισμένο από τους Τούρκους και τον ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση. Μετά τον θάνατο του Πινότση στη φυλακή, μητέρα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα. Αργότερα η μητέρα της Λασκαρίνας παντρεύεται για δεύτερη φορά με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου ή Ορλώφ (το Ορλώφ παρατσούκλι της εποχής λόγω της συμμετοχής του στα Ορλωφικά) και έτσι η Λασκαρίνα εγκαταστάθηκε πλέον στις Σπέτσες.

Αναστασιάδης: Ο πήχης για πενταμερή θα εξαρτηθεί από Τουρκία

Όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις από πλευράς Τουρκίας, περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των ΗΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ θέτουν χαμηλά τον πήχη σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, είπε ότι «η επίσκεψη είναι στα πλαίσια προετοιμασίας για την πενταμερή. Το πού είναι o πήχης θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία».

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Από το newsbeast

Εφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ο 99χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 99 ετών.

«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμη πως πέθανε γαλήνια αυτό το πρωινό στο κάστρο του Ουίνδσορ. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

«Η βασιλική οικογένεια συμπάσχει με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θρηνούν αυτήν την απώλεια».