Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

«H προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται, όταν η λήγουσα είναι μακρά…»- 38 χρόνια από την καθιέρωση του μονοτονικού

Στις 11 Ιανουαρίου του 1982 η Βουλή συνεδριάζει με αντικείμενο τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων από τα Γυμνάσια στα Λύκεια. Με την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Λευτέρης Βερυβάκης ζητάει το λόγο και ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση εισάγει στο νομοσχέδιο τροπολογία για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος.

«Κύριε πρόεδρε, ήθελα με την έναρξη της συζητήσεως να θέσω μια τροπολογία την οποία η κυβέρνηση εισηγείται προς τη Βουλή, την επιψήφιση του μονοτονικού και να ζητήσω από τη Βουλή να την ενσωματώσει ως άρθρο 2 στο συζητούμενο νομοσχέδιο για να μπορέσει αμέσως

H Επανάσταση του 1821 μέσα από την εικονική πραγματικότητα

“Πυρπολητές” τουρκικής ναυαρχίδας, μπαίνοντας εικονικά στο κόσμο που απεικονίζει στον γνωστό πίνακά του ο Νικηφόρος Λύτρας, θα μπορούν να γίνουν οι επισκέπτες του πρωτοποριακού μουσείου “Επανάστασις 1821”, που ετοιμάζει το Εργαστήριο Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων(Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory) του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Η επιστημονική ομάδα ανέλαβε το έργο που αφορά την “επικοινωνία και προώθηση της αναβίωσης σταθμών του Αγώνα του 1821 με συστήματα εικονικής πραγματικότητας”, αφού υπέβαλε τη σχετική πρόταση και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο 2021.

“Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ”… και σε προσκαλεί

Η Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης [του] Αγώνα για την Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.) διοργανώνει στις 17 Ιανουαρίου 2020, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα), εκδήλωση με θέμα: Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε.

Εισαγωγή: Ευάγγελος Κουρής, δικηγόρος, Πρόεδρος της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι

Το έμβλημα της 1ης Στρατιάς, κάτι μας παραγγέλνει εμάς τους Έλληνες


Η μακεδονική ασπίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας φανερώνει τη δύναμη αλλά και την αποφασιστικότητα της 1ης Στρατιάς να μην προβεί ποτέ σε συμβιβασμό με τον εχθρό.

‘Έστ’ αν ήλιος την αυτήν οδόν ίη”, που σημαίνει “Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο”, μας λέει το ρητό, που είναι η απάντηση που έδωσαν οι Αθηναίοι πριν από τη μάχη των Πλαταιών στον Μαρδόνιο, που πρότεινε διχαστική ειρήνη στους Αθηναίους (αναφέρεται στον Ηρόδοτο) το 479 π.Χ.: ”Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ’ αν ήλιος την αυτήν οδόν ίη, τήπερ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας Ξέρξη. Αλλά θεοίσι τε και ήρωσι επέξιμεν αμυνόμενοι… Συ τε του λοιπού μη επιφαίνεο!”

Το παράξενο «πράγμα» με… γαλανό μάτι σε αυλή σπιτιού που αναστάτωσε το χωριό! (Εικόνα)

Δέκα μέρες ζωής είχε το παράξενο «πράγμα» διαμέτρου 10 εκατοστών που βρισκόταν στην αυλή σπιτιού στη Μυρσίνη Ηλείας και κουνιόταν πολύ αργά ενώ στο κέντρο του είχε ένα… «γαλάζιο μάτι».


Δεν είναι ιστορία… μυστηρίου, αλλά πραγματικότητα αφού αυτό το συγκεκριμένο μικρό «πράγμα» -αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης- βρισκόταν πίσω από κάποιο σπίτι της Μυρσίνης και προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών κατοίκων.

“Αρχές του χρόνου πίσω από το σπίτι μου και κάτω από ένα νάυλον με το οποίο είχα σκεπάσει τα ξύλα για το τζάκι, είδα αυτό το περίεργο πράγμα. Στρογγυλό, χωρίς πόδια, διαμέτρου περίπου

Εκλογικός νόμος: Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση – Ανέβηκε στο opengov.gr - Δείτε ποιες είναι οι αλλαγές

Σε διαβούλευση τίθεται από σήμερα (10/1) ο εκλογικός νόμος, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση προχωράει στις διαδικασίες για τη ψήφιση του εκλογικού νόμου, έπειτα και από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο opengov.gr ανακοινώθηκε πως ο εκλογικός νόμος: «Τίθεται από σήμερα 10.1.2020 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο : "Εκλογή Βουλευτών".

Προετοιμασία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Του Ν. Λυγερού

Μετά την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, βλέπουμε ένα καταλυτικό πλαίσιο που διαμορφώνει τις επόμενες κινήσεις. Έτσι άλλαξε το ύφος της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Αμερικής αλλά κατάφερε επίσης να μετατρέψει την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε πενταμερή μέσω της πρόσθετης παρουσίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες λειτουργούν παραδοσιακά σε συμμαχικό και στρατηγικό πλαίσιο που έχει ενισχυθεί με τη συνεργασία των πετρελαϊκών εταιρειών Total και Eni στην ΑΟΖ της Κύπρου. Έτσι πριν καν έρθουν σε επαφή οι τρεις χώρες για αυτή τη συνάντηση έγιναν

Η ώρα της Ελληνοαμερικανικής συμμαχίας

Του Ν. Λυγερού

Η τριπλή υπογραφή για τον αγωγό East- Med λειτουργεί καταλυτικά για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρo: Πρώτον λόγω της ενίσχυσης της σχέσης με το Ισραήλ που έχει στρατηγικό δεσμό με τις ΗΠΑ, δεύτερον λόγω του δρόμου που ανοίγει για την Exxon Mobil που παίζει έναν ενεργό ρόλο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, τρίτον λόγω της υποστήριξης της αμυντικής συμφωνίας, τέταρτον λόγω της αναζήτησης κράτους σταθεροποίησης.