Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Μέγας Αλέξανδρος: Η Μάχη του Γρανικού (334 π.Χ.)


Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μακεδόνα στρατηλάτη επί των Περσών


Η εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία – Οι ελληνικές και οι περσικές δυνάμεις – Η μάχη του Γρανικού – Ο θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Άγνωστες λεπτομέρειες και επακόλουθα της ελληνικής νίκης.

Την άνοιξη του 334 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος ανέλαβε την υλοποίηση της μεγάλης ασιατικής εκστρατείας, η οποία εντασσόταν στο παλαιότερο σχέδιο του πατέρα του Φίλιππου Β', στο πλαίσιο της "ανταπόδοσης" από τους Έλληνες, της απρόκλητης επίθεσης που είχαν δεχτεί από τους Πέρσες στο παρελθόν.

9 θέσεις για την γεωπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας

Πέτρος Αργυρίου
Από το  agriazwa
 
 Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμα έχουν γίνει τα πράγματα όσον αφορά τη συνέχεια της ύπαρξης του Ελληνικού κράτους.
Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω εναλλακτικών μορφών πολέμου με κυριότερο προς το παρόν τον πόλεμο της πληροφορίας, οφείλω να διασαφηνίσω ορισμένα πράματα για όσους Έλληνες ενδιαφέρονται για τη χώρα τους στο βαθμό που μου επιτρέπει η αντίληψη μου:

Πάτρα: Ένα 11χρονο παιδί αρνείται να πάει σχολείο γιατί δεν έχει ... παπούτσια - Καθημερινά δράματα στην πόλη που χτύπησε χωρίς έλεος η κρίση... Εκκληση απο το "Φωτεινο Αστερι"

Κι όμως! Τα δράματα δεν έχουν τέλος στην Πάτρα, την πόλη που χτύπησε χωρίς έλεος η κρίση.
Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένα μικρό παιδί δημοτικού δεν πάει στο σχολείο γιατί δεν έχει παπούτσια; Αυτό όμως, μας πληροφορεί το "Φωτεινό Αστέρι". Έχουμε ακούσει, για ρούχα, γραφική ύλη, μπουφάν... Έχουμε επίσης βιώσει καταστάσεις με παιδάκια που ντρέπονται να έρθουν στο σχολείο, επειδή δεν έχουν να αλλάξουν ρούχα, ή να πάρουν τετράδια... Ο Γολγοθάς οικογενειών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους, ολοένα και μεγαλώνει.

Σας αφορά! Σε ποιους σταθμούς του μετρό θα κλείσουν οι μπάρες την Κυριακή (11/03)

Αυτή την Κυριακή, (11/03) οι μπάρες αναμένεται να κλείσουν σε άλλους 15 σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

Όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς, μία μπάρα τουλάχιστον θα παραμείνει ανοικτή ώστε να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης. 

Οι νέοι σταθμοί που θα κλείσουν από την Κυριακή 11 Μαρτίου είναι:

Πέθανε ο σπουδαίος δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης

Σε ηλικία 93 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ένας εκ των «μεγάλων» της δημοσιογραφίας.
Θλίψη στη δημοσιογραφική «οικογένεια» καθώς «έφυγε» ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της, ένας «δάσκαλος» της δημοσιογραφίας, που με τη ζωή, τη δράση του, την οξυδερκή πέννα του και τη συγγραφική του δραστηριότητα σημάδεψε τον ελληνικό Τύπο, αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου.
Γεννημένος στις 14 Ιουλίου του 1925, πρόσφερε στην ενημέρωση για πάνω από 75 χρόνια, ως συντάκτης, διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών και αρθρογράφος μέχρι την τελευταία ώρα.
Η κηδεία του Χρήστου Πασαλάρη θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 2 μετά το μεσημέρι στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου.

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος

«Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος», τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές», σημειώνει ο Μοσκοβισί και προσθέτει: «Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Αγορά 4 γαλλικών φρεγατών φέρνει η κρίση στο Αιγαίο


Πλώρη για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου «Belharra», τελευταίας γενιάς, βάζει η Αθήνα μετά τις τελευταίες, διαρκώς κλιμακούμενες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Οι σχετικές συζητήσεις, που αφορούν την αγορά δύο φρεγατών, με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα, έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, αλλά η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αμέσως μετά το Πάσχα.

Σε ισχύ από απόψε η κυπριακή Navtex για το τεμάχιο «10»

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την έκδοση νέας τουρκικής Navtex, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική Navtex δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς.

Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο τεχνητός άνθρωπος - Υπερδομική ύπαρξη

Ο τεχνητός άνθρωπος
Του Ν. Λυγερού

Πάντα υπήρχε μια αντιπαράθεση λόγω άγνοιας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στην αρχή, οφειλόταν στο γεγονός ότι μόνο μερικοί ειδικοί ήξεραν πραγματικά τι σήμαινε η έννοια τεχνητή νοημοσύνη αλλά μόνο σε θεωρητικό πλαίσιο. Οι ίδιοι οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις διότι η εξέλιξή τους ήταν μόνο βασική και όχι θεμελιακή. Στην συνέχεια επειδή απλώθηκε ο τομέας και σε άλλους κλάδους, άτομα θεώρησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν κίνδυνο ή ακόμα και να αντικαταστήσει εξολοκλήρου τους ανθρώπους σε διαφόρους τομείς και αυτό πάλι ενεργοποίησε μια λανθασμένη κοινωνιολογική προσέγγιση που μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Η αλλαγή φάσης ήρθε από αλλού και μάλιστα καθυστερημένα γιατί πολλοί, ακόμα και

Ανάμεσα στα ερείπια - Γαλάζια αποστολή

Ανάμεσα στα ερείπια
Του Ν. Λυγερού

Όλος ο κόσμος είχε δει την διπλή καταστροφή που είχε προκαλέσει η τρομοκρατία της βαρβαρότητας. Όλοι ήξεραν πια και σε πρακτικό επίπεδο τι σημαίνει μια θρησκεία που μισούσε την Ανθρωπότητα. Διότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ύπουλης επίθεσης. Τα θύματα δεν ήταν μόνο Αμερικανοί πολίτες αλλά κι αθώα μέλη της πολυκυκλικής υπερδομής της Ανθρωπότητας. Τα θύματα δεν είχαν γεννηθεί θύματα η βαρβαρότητα τους είχε κλέψει την αθωότητά τους. Αυτό έδειχναν και τα δύο τεράστια συντριβάνια που είχαν αντικαταστήσει τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων. Το δέντρο και η εκκλησία είχαν δει ζωντανά τα πλήγματα και

Η έκδοση NAVTEX - Ατσαλιού Μνήμη

Η έκδοση NAVTEX
Του Ν. Λυγερού

Επειδή πάλι έχουμε δημοσιεύματα περί εκδόσεων NAVTEX συνδυάζοντάς τα με το θέμα της ΑΟΖ αλλά και την υποτιθέμενη προκλητικότητα γειτόνων, η NAVTEX εκδίδεται σε διεθνή χωρικά ύδατα που δεν ανήκουν σε κανένα διότι δεν αποτελούν αποκλειστική ζώνη όπως είναι τα εθνικά χωρικά ύδατα. Έως τα 200ΝΜ από τις ακτές μπορεί να έχει οριοθετηθεί μια θεσπισμένη ΑΟΖ και τότε το κράτος που την έχει ανακηρύξει έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Η ΑΟΖ όμως αφορά μόνο και μόνο την οικονομική δραστηριότητα.