Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Σε ισχύ από απόψε η κυπριακή Navtex για το τεμάχιο «10»

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την έκδοση νέας τουρκικής Navtex, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική Navtex δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς.

Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισαν περαιτέρω πως δεν πρόκειται για ανανέωση προηγούμενης τουρκικής Navtex και αντι-Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, τίθεται από το βράδυ του Σαββάτου σε ισχύ η κυπριακή Navtex που δεσμεύει περιοχή εντός του τεμαχίου «10» και που αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων για λογαριασμό της εταιρείας.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμίσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο.

Το «Ocean Investigator» παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το «Med Surveyor» έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Στον χάρτη με τον αριθμό 3 είναι σημειωμένη η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιβαλλοντικές έρευνες σε σχέση με τις επικείμενες ενέργειες της ExxonMobil στο τεμάχιο «10».

ΠΗΓΗ  phlenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου