Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η Σφαγή στο Κοντομαρί

Στις 2 Ιουνίου 1941, γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 31 Μαΐου 1941). Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Με την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωστιστών της Βέρμαχτ  προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει στις 5 κοινότητες

Του Ν. Λυγερού

Στη Κύπρο υπάρχουν πέντε κοινότητες: η αρμενική, η ελληνοκυπριακή, η λατινική, η μαρωνίτικη και η τουρκοκυπριακή. Κατά συνέπεια, η Κυπριακή ΑΟΖ ανήκει σε αυτές τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο σε δύο, όπως θα ήθελαν μερικοί, για να υπάρχει μια αντιπαράθεση. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η λανθασμένη βάση, αφού λειτουργούμε μόνο και μόνο με ένα κράτος που αντιπροσωπεύει ελεύθερα τις πέντε κοινότητες κι όχι μόνο μία. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της.

Η Ελλάδα μεταξύ Πιτυοκάμπτη και Προκρούστη

Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επίκουρου Καθηγητή
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Στο δρόμο του Θησέα, ο Πιτυοκάμπτης έδενε τους ανθρώπους σε λυγισμένα πεύκα που τους έσκιζαν στα δυο. Ο Προκρούστης ακρωτηρίαζε ή εξάρθρωνε τα δικά του θύματα προκειμένου να τα προσαρμόσει στην ομώνυμη κλίνη του.
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση: στο ρόλο του Προκρούστη οι πιστωτές που προσπαθούν να την εντάξουν σε ένα αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα εξόφλησης του δημόσιου χρέους που θα αποστραγγίζει κάθε διαθέσιμη ρευστότητα από την εσωτερική αγορά.

Πολύ κακό για το τίποτα… Παραιτήθηκε ο Μπλάτερ από πρόεδρος της FIFA

Παραιτήθηκε από την προεδρία της FIFA o Σεπ Μπλάτερ, τέσσερις μέρες μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα αυτό για πέμπτη θητεία.
Ο 79χρονος Μπλάτερ ανακοίνωσε την απόφασή του σε διάσκεψη Τύπου στη Ζυρίχη, έξι ημέρες μετά την επιδρομή του FBI σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης και τη σύλληψη αξιωματούχων της FIFA.
Ο Μπλάτερ είχε επανεκλεγεί μετά που ο μόνος του αντίπαλος, Πρίγκηπας της Ιορδανίας Αλί μπιν `Αλ Χουσεϊν αποσύρθηκε, αφού έχασε κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ :Πραγματικότητα ή φαντασίωση;

Του Χασάν Γκαντούρ
Από το dimpenews

Πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες  για το αναπόφευκτο της διαίρεσης της Συρίας, και αυτή η » καντονοποίηση» αναλύεται από δεκάδες εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια  που  προσδοκούν  την κατεύθυνση αυτή.
Παρουσιάζουν το θέμα »ζωτικής σημασίας» ως  »τετελεσμένο γεγονός» και ρέει άφθονο το μελάνι και ξεχειλίζουν τα στυλό για την επικείμενη διαίρεση και την νέα οριοθέτηση των συνόρων μαζί με την ανακοίνωση των νέων μίνι-κρατών.

Η αλήθεια στη φόρα… Οι Τσέχοι κράζουν τον ψεύτη σπιούνο του ΝΑΤΟ και στηρίζουν τη Ρωσία

Οι Τσέχοι κράζουν τον ψεύτη σπιούνο του ΝΑΤΟ και στηρίζουν τη ΡωσίαΟ Τσέχος Στρατηγός, Petr Pavel, οποίος (εντελώς τυχαία…) θα αναλάβει τα καθήκοντά του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ την 1η Ιουνίου 2015, θεωρεί τη Ρωσία απειλή για την ασφάλεια όλων των χωρών της Συμμαχίας. Και μάλιστα την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με το ISIS…

Αυτές οι δηλώσεις στάθηκαν αφορμή για τον Τσέχικο Τύπο να πει την αλήθεια για τον κατά τα άλλα «σεβάσμιο» Στρατηγό…

Ἡ διήγησις τοῦ Αἰγυπτίου ἱερέως εἰς τὸν Σόλωνα.


ΤΙΜΑΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (ἀπόσπασμα) Ἡ διήγησις εἶναι Αἰγυπτίου Ἰερέως εἰς τὸν Σόλωνα, ἀναφέρεται δὲ εἰς τὴν ἀρχαίαν ἐποχὴν 9.000 ἔτη πρὸ τῆς ἐποχῆς τοῦ Σόλωνος.
Ὁ Ἰερεύς ἐγκωμιάζει τοὺς Ἀθηναίους.

Τὰ ἐπιτεύγματα τῆς πόλεώς σας ἦσαν πολλὰ καὶ μεγάλα· εἶναι γραμμένα ἐδῶ, κι᾿ ἐμεῖς συνεχίζωμεν νὰ τὰ θαυμάζωμεν.
Ὑπάρχει ὅμως ἕνα, ποὺ τὰ ξεπερνᾶ ὅλα εἰς μεγαλεῖον καὶ ἀρετήν.
Τά ἀρχεῖα μας ἀναφέρουν, ὅτι ἡ πόλις σας ἀναχαίτισε κάποτε μίαν μεγάλην δύναμιν ποὺ εἶχε ἐπιτεθῆ μὲ ἀλαζονεία ἐναντίον ὁλόκληρης τῆς Εὐρώπης, καὶ τῆς Ἀσίας, μὲ ἀφετηρία τὸν Ἀτλαντικὸν ὠκεανόν.