Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μωσαϊκό δάπεδο της ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε στην Ερέτρια


Μωσαϊκό δάπεδο της ελληνιστικής περιόδου φιλοτεχνημένο με βότσαλα και πέτρες όπως διαφαίνεται από την φωτογραφία του ανακαλύφθηκε στην πόλη της Ερέτριας.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ


Το σύνδρομο του απατεώνα επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες στους άντρες. Μέσα από την ψυχολογική βία που τους ασκεί το αφήγημα του φεμινισμού. Ένα από τα πιθανά μαρτύρια της ψυχολογικής βίας είναι η ικανότητα της να μετατρέπει σιγά σιγά το θύμα της στον θύτη της ίδιας του της κακοποίησης. 

Το μεγάλο σκάνδαλο του σχολείου: Πώς τα παιδιά σταμάτησαν να μαθαίνουν


Οι «μοντερνιές», τα culture wars και άλλες ατζέντες μπήκαν στη μέση και περιόρισαν τη μάθηση, μας λέει ο Economist.

Νέο βιβλίο από Ιστορικό-Σλαβολόγο για τη «δίνη του πανσλαβισμού»


Ιούλιος 15, 2024. Ελλάδα.

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε που διερευνά την κατεύθυνση που έλαβε η ‘Συμφωνία των Πρεσπών’ καθώς και η ελληνική μειονότητα εντός της σλαβικής οντότητας των Σκοπίων.

Χίμαιρες: Χειμάρρα και απογραφή


του Αλέξανδρου Μαλλιά* 

Απογραφή και Χειμάρρα είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος σε ό,τι αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα. Το κύριο όμως συμπέρασμα που προκύπτει από την πληθυσμιακή απογραφή στην Αλβανία είναι η αβεβαιότητα των Αλβανών για τη χώρα τους. 

Συνομιλίες επί της ουσίας θα ζητήσει ο ΓΓ από τους δύο ηγέτες


Ανδρέας Πιμπίσιης


Την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, προκειμένου να τους ενημερώσει για το επόμενο του βήμα. Η πρόσκληση δεν αποκλείεται να σταλεί πριν το Σεπτέμβρη. Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, εντός του φθινοπώρου το Κυπριακό να μπει στα βαθιά.

ΠτΔ για επίσκεψη Δένδια: «Συγκεκριμένα μηνύματα και ουσιαστικές ενέργειες»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος.

The National Interest: «Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους του ΝΑΤΟ»


Ιούλιος 15, 2024. Ελλάδα.

Ο πολιτικός αναλυτής, Ρόμπερτ Έλις υποστήριξε, σε δημοσίευμά του στο αμερικανικό περιοδικό The National Interest, ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζεται με τη συμπεριφορά που αναμένεται από έναν πραγματικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στην Intracom Defense (IDE)


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με επιτελείς του επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της INTRACOM DEFENSE στο Κορωπί, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα καθώς επίσης τον Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ για την Καινοτομία και την Αμυντική Τεχνολογία, Υποστράτηγο Γεώργιο Πανούση.

Ελληνικός Στρατός: Η Raytheon προτείνει το NASAMS ως πιθανό αντικαταστάτη των HAWK

Ευθύμιος Λάζος

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με εκπρόσωπο της αμερικανικής Raytheon, σχετικά με τις δυνατότητες του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), ως πιθανό αντικαταστάτη των HAWK. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Raytheon έχει παρουσιάσει το NASAMS στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ).

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Η ολονύχτια μάχη απέναντι σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους


*Του Κώστα Σαρικά

Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο από το σμήνος drones των Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και τους βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν το υψηλής επικινδυνότητας εμπορικό πλοίο, την συνοδεία και προστασία του οποίου είχε αναλάβει η φρεγάτα του ελληνικού Στόλου.

Κλειδώνουν τα Slots των F-35, αποσύρονται τα Phantom


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένο να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την υπογραφή των συμβολαίων προμήθειας των πρώτων 20 μαχητικών F-35 και μάλιστα πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο. Παράλληλα, τα εμβληματικά F-4 Phantom αποσύρονται οριστικά από την Πολεμική Αεροπορία, το Φθινόπωρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει την Τρίτη για τα F-35 και τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα S-100


Αύριο, Τρίτη 16 Ιουλίου, στις 10:00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα: “Βιομηχανία” ή “αρπαχτή”;


Υπάρχει ένα όριο στην τιμολόγηση μιας σοβαρής πλουτοπαραγωγικής πηγής μιας χώρας, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά κυρίως για λόγους υπαρξιακούς. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κρίσιμος αυτός τομέας με συστημικά χαρακτηριστικά για το σύνολο της χώρας είναι ο τουρισμός. Αν το όριο στην τιμολόγησή του ξεπεραστεί πολύ, τότε δεν μιλάμε για «βιομηχανία» όπως αρέσει σε πολλούς να αποκαλούν τον τουρισμό, αλλά για «αρπαχτή».

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Μπελέρη: Θέλουμε μία Αλβανία που έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Έχουμε κάθε λόγο και εμείς να θέλουμε μία Αλβανία η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της άδειας που έλαβε από τις αλβανικές φυλακές, όπου κρατείται, ώστε να μεταβεί στο Στρασβούργο για να ορκιστεί ευρωβουλευτής.

Αρκoύν η άδεια στον Μπελέρη και οι εκλογές στη Χειμάρρα για να δοθεί συγχωροχάρτι στον Ράμα;


Το μπρα ντε φερ 14 μηνών με τον Ε. Ράμα, με αφορμή την  προσπάθεια του να ελέγξει τον Δήμο της Χειμάρρας, ώστε να μην περάσει στα χέρια του εκπροσώπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που θα ακύρωνε και στην πράξη τη μακρόχρονη προσπάθεια των Τιράνων ακόμη από την εποχή Χότζα, να ακυρώσει τον μειονοτικό χαρακτήρα της, οδηγείται στο τέλος του. 

Η ήπια δύναμη της Τουρκίας – τα τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ


Ιούλιος 14, 2024. Ελλάδα.

Η τηλεοπτική βιομηχανία της Τουρκίας έχει αποκτήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2023 από τις εξαγωγές σαπουνόπερας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό της χώρας, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο Δρ Ντενίζ Γκιούργκεν Αταλάι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο επικαλείται το Associated Press.

Αισχρός ο υπουργός Άμυνας της κατοχικής Τουρκίας: Ισχυρίζεται χωρίς ντροπή ότι η άνανδρη εισβολή εναντίον της Κύπρου ήταν δήθεν “δικαιολογημένη και αναγκαία”!!!


Ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Φωτογραφία από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, o ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας

«Σήμερα γίνεται καλύτερα κατανοητό πόσο δικαιολογημένη και αναγκαία ήταν η ειρηνευτική επιχείρηση (όπως χαρακτήρισε την άνανδρη εισβολή) στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ επανέλαβε ότι οι Τούρκοι προστατεύουντα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην παράνομη «γαλάζια και ουράνια πατρίδα».

Τούρκοι: Άθλιο σχέδιο της Ελλάδας με 7 σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου για τα τουρκικά UAV – H Eλλάδα σχεδιάζει να καταρρίψει Bayraktar λένε

«Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 7 σταθμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Διονύσης Αντωνέλλος

«Κρίση» Τουρκίας - Γαλλίας για την εκπαίδευση στα γαλλοτουρκικά σχολεία: Σάλος με τις γενικές κατευθύνσεις του Ερντογάν


Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να απαγορεύσει εφεξής την εγγραφή Τούρκων μαθητών στα σχολεία αν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα δεν προσαρμοστούν στις γενικές της κατευθύνσεις, αναφορικά με τα μαθήματα που άπτονται της θρησκείας και της ηθικής

Γαλλία: Τα κόμματα της Αριστεράς δεν βρίσκουν «κοινή γραμμή» - Τι θα συμβεί με την κυβέρνηση Ατάλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ( Ludovic Marin, Pool via AP, File)

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί υπό παραίτηση μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή.

Politico: Η ΕΕ σκέφτεται να μποϊκοτάρει τη σύνοδο εξωτερικών υποθέσεων που σχεδιάζει ο Όρμπαν


Οι Βρυξέλλες εξοργισμένες από τα εμπόδια που βάζει ο Όρμπαν στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ σκέφτονται να προβούν σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα: να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο εξωτερικών υποθέσεων που σχεδιάζει η Ουγγαρία.

Εσθονία: Η πρωθυπουργός Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της για να αναλάβει καθήκοντα ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία στην ΕΕ


Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της για να αναλάβει καθήκοντα ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της προεδρίας.

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος


Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο United News την Κυριακή, αναφέρει το Kyiv Independent.

Project 2025, το μανιφέστο των Τραμπιστών που θέλει να αλλάξει το DNA των ΗΠΑ: Ένα σχέδιο 900 σελίδων που προκαλεί τρόμο ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί ολόκληρο


FILE PHOTO: Former US President Donald Trump supporters stand in front of Trump’s Mar-a-Lago property after the guilty verdict in West Palm Beach, Florida, USA, 30 May 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ Τραμπ;

ΗΠΑ: Νωρίς ακόμα για συμπεράσματα στην εκλογική κούρσα


Αναλύσεις βρετανικών ΜΜΕ για τις αμερικανικές εκλογές. Το πρώτο μούδιασμα, η έκρηξη αδρεναλίνης για ακροδεξιές δυνάμεις σε ΗΠΑ και διεθνώς, οι επιφανειακές αναλύσεις και τι έχει δείξει η ιστορία. Το παράδειγμα του Ρίγκαν το '81.

Το προφίλ του Τόμας Μάθιου Κρουκς δεν αποκαλύπτει πολλά για τα κίνητρα που τον οδήγησαν να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τραμπ


Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τον 20χρονο βοηθό σε οίκο ευγηρίας που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αποκαλύπτει πολύ λίγα για τους λόγους που θα μπορούσαν να τον ωθήσουν να κάνει κάτι τέτοιο ή για το πώς κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο.

Αποκάλυψη για την ταράτσα: Το σημείο από όπου πυροβόλησε ο δράστης είχε χαρακτηριστεί «ευάλωτο»


Ντόναλντ Τραμπ: Νέα στοιχεία για το σημείο από όπου χτυπήθηκε και το μπαλάκι των ευθυνών 

4+1 θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Η τέλεια φωτογραφία, η υψωμένη γροθιά και οι εικόνες που δεν… έπεισαν

Ήταν «σκηνοθετημένο» ή «τον ήθελαν νεκρό επειδή πολεμά το σύστημα»; Πολλά είναι τα παρανοϊκά σενάρια που κάνουν την εμφάνισή τους λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Απόπειρα κατά Τραμπ: Ούτε οι Μυστικές Υπηρεσίες ούτε οι τοπικές αρχές έλεγξαν την ταράτσα που ανέβηκε ο 20χρονος δράστης


Παρά το γεγονός πως είχε αναγνωριστεί από τις Μυστικές Υπηρεσίες ως ένας «ευάλωτο» σημείο το οποίο θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί τελικά δεν το έκαναν και αντ' αυτού στηρίχτηκαν στις τοπικές αρχές

Πόσο θα βοηθήσει τελικά τον Τραμπ στις εκλογές η φωτό με την υψωμένη γροθιά μετά την απόπειρα δολοφονίας του


Η φωτογραφία με την υψωμένη γροθιά του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια είναι από τα ενσταντανέ που γράφουν ιστορία.

Γιατί οι επόμενοι τέσσερις μήνες είναι οι πιο απρόβλεπτοι στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ντιμπέιτ. Associated Press

Γιάννης Χαραμίδης

Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πόλωσης στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Στη… σφαίρα του διχασμού – Οι απόπειρες δολοφονίας που σοκάρουν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην κομητεία Μπόλντερ της Πολιτείας Πενσιλβανία έχει προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία και φόβο, ακόμα και για εμφυλιοπολεμικά επεισόδια σε μία δυστυχώς ιδιαίτερα διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία.