Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ: Στη… σφαίρα του διχασμού – Οι απόπειρες δολοφονίας που σοκάρουν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην κομητεία Μπόλντερ της Πολιτείας Πενσιλβανία έχει προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία και φόβο, ακόμα και για εμφυλιοπολεμικά επεισόδια σε μία δυστυχώς ιδιαίτερα διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία.

Και, φυσικά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εσωτερική ασφάλεια της υπερδύναμης αλλά και πολυδιάστατες προεκτάσεις και επιπτώσεις το εξωτερικό. Ασφαλώς, πέραν όλων μετράει η ανθρώπινη ζωή, αλλά ο ιδιόρρυθμος υποψήφιος εκ νέου των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου έχει προκαλέσει βαθιά ρήγματα στην αμερικανική κοινωνία με τις εκκεντρικές, προβληματικές, αχαλίνωτα ανερμάτιστες και απύθμενα συνωμοσιολογικές θέσεις του.

Ας θυμηθούμε τις θέσεις του ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και την καθαρή ήττα του από τον Μπάιντεν, την εισβολή φασιστικών, ψεκασμένων και αναρχικών στοιχείων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, τις εκκεντρικές θέσεις του για θέματα του ΝΑΤΟ, τη στενή σχέση του με τον Πούτιν, τον Ορμπαν, τον Ερντογάν, τον Κιμ κ.ά. Η τρέχουσα τοξικότητα και πρωτοφανής πόλωση στο αμερικανικό εσωτερικό τοπίο είναι άκρως επικίνδυνη και, δυστυχώς, οι παρενέργειες είναι αχαρτογράφητες σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός των ΗΠΑ.

1 Οι πολιτικές δολοφονίες στις ΗΠΑ έχουν μακρά και ανησυχητική ιστορία. Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι αναζητούν ψήφους σε μια χώρα της οποίας το Σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα να φέρουν όπλα.

Ο Τραμπ εντάσσεται σε μια όχι και τόσο κλειστή ομάδα προέδρων των ΗΠΑ, πρώην προέδρων και υποψήφιων προέδρων που έχουν γίνει στόχος ενόπλων επιθέσεων. Από τα 45 άτομα που έχουν διατελέσει πρόεδροι, τα τέσσερα δολοφονήθηκαν, ενώ ήταν στην εξουσία. Λίνκολν, Κένεντι, Γκάρφιλντ, Μακίνλεϊ. Δεδομένης της σχεδόν μυθικής θέσης των προέδρων των ΗΠΑ και του ρόλου της υπερδύναμης του έθνους, οι πολιτικές δολοφονίες χτυπούν στην καρδιά της αμερικανικής ψυχής. Η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν το 1865 και αυτή του Τζον Φ. Κένεντι το 1963 είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Τζέιμς Γκάρφιλντ (1881) και Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ (1901) μνημονεύονται λιγότερο, αλλά ο θάνατός τους συγκλόνισε το έθνος εκείνη την εποχή. Ηταν μετά τη δολοφονία του Mακ Κίνλεϊ που δόθηκε στη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ η δουλειά να παρέχει πλήρη προστασία στους προέδρους. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που πυροβολήθηκε ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση το 1981. Αλλοι πρόεδροι έχουν πυροβοληθεί, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Το 1933, ένας ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές το αυτοκίνητο του τότε εκλεγμένου προέδρου Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ. Ο Ρούσβελτ δεν χτυπήθηκε, αλλά ο δήμαρχος του Σικάγο, Αντον Τσέρμακ, ο οποίος μιλούσε με τον Ρούσβελτ, τραυματίστηκε και πέθανε 19 ημέρες αργότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1975, ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ επέζησε από δύο διαφορετικές απόπειρες δολοφονίας – και οι δύο από γυναίκες. Η πρώτη στις 5 Σεπτεμβρίου όταν η Λίνετ Φρομ, οπαδός του αιρετικού Τσαρλς Μάνσον, προσπάθησε να τον πυροβολήσει, καθώς περνούσε μέσα από ένα πάρκο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Το όπλο της, όμως, την πρόδωσε.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Σάρα Τζέιν Μουρ, μια γυναίκα με δεσμούς με αριστερές ριζοσπαστικές ομάδες, πυροβόλησε μία φορά ανεπιτυχώς κατά του Φορντ καθώς έφευγε από ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο. Ούτε και οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν έχουν εξαιρεθεί από απόπειρες δολοφονίας. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Kένεντι δολοφονήθηκε το 1968 και ο Τζορτζ Ουάλας πυροβολήθηκε και έμεινε παράλυτος το 1972.

2 Το 1912, ο πρώην πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ χτυπήθηκε στο στήθος από μια σφαίρα διαμετρήματος 38 χιλιοστών καθώς αγωνιζόταν για την ανάκτηση του Λευκού Οίκου. Η σφαίρα καρφώθηκε ανάμεσα σε αντικείμενα που είχε στην τσέπη του σακακιού του ο Ρούσβελτ, στο ύψος του στήθους. Παρόλο που είχε πυροβοληθεί συνέχισε την προεκλογική του ομιλία με τη σφαίρα ακόμα στο στήθος του.

Αλλες προσωπικότητες με σημαντική πολιτική εξουσία έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμούς, κυρίως ο αγωνιστής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ το 1968, λίγους μόλις μήνες πριν από τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι. Σε μια χώρα με περισσότερα όπλα από ανθρώπους και με πυροβόλα όπλα εύκολα διαθέσιμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πυροβολισμοί είναι πάντα το προτιμώμενο μέσο για τη δολοφονία ή την απόπειρα δολοφονίας κατόχων πολιτικών αξιωμάτων.

3 Οπως με τον Τραμπ, οι περισσότερες απόπειρες δολοφονίας συμβαίνουν όταν υποψήφιοι και πολιτικοί βρίσκονται σε δημόσιους μεταξύ ανθρώπων.

Ο Τραμπ ήταν εξαιρετικά τυχερός που γλίτωσε μόνο με ελαφρά τραύματα.

Επίσης, ο Τραμπ είναι ένθερμος υποστηρικτής της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής και υποστηρίζεται ενεργά από τον Οργανισμό NRA που είναι ο κύριος υπέρμαχος της διάθεσης, πώλησης και χρήσης όπλων. Εχει υποσχεθεί ότι αν επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές, τότε θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς και νόμους που επέβαλε ο Μπάιντεν.

4 Ο υπόλοιπος κόσμος βιώνει επίσης την πόλωση της πολιτικής και τι μπορεί να συμβεί σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία όταν ο πολιτικός λόγος ακροδεξιών και ακροαριστερών είναι γεμάτος υπερβολές, fakenews και ψέματα που στη συνέχεια ενισχύονται πολλαπλασιαστικά μέσω των social media. Από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, τα τελευταία χρόνια έγιναν απόπειρες δολοφονίας εναντίον μιας σειράς πολιτικών ηγετών στο φως της ημέρας.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο (ένας λαϊκιστής ηγέτης στο στιλ του Τραμπ) πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από κοντινή απόσταση από έναν μοναχικό λύκο. Επέζησε και άρπαξε αμέσως την ευκαιρία για να εντείνει τις επιθέσεις του στα μέσα ενημέρωσης, τους εισαγγελείς και την αντιπολίτευση.

5 Και όσο για όλα αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν στις ΗΠΑ, αρκεί να κοιτάξουμε πίσω στο 2018 στο περιστατικό με τον Βραζιλιάνο Γιαΐρ Μπολσονάρο, μια πολιτική φιγούρα που είναι σχεδόν μια λατινοαμερικανική εκδοχή του Τραμπ. Ο ακροδεξιός ηγέτης μαχαιρώθηκε στο στομάχι σε προεκλογική συγκέντρωση έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Ηταν μια καθοριστική στιγμή που εκτόξευσε την εκλογική του βάση του και τον οδήγησε στην εξουσία για τέσσερα χρόνια.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, πολιτικοκοινωνικά εύφλεκτη και έχουμε να δούμε πολλά ακόμη μέσα στους επόμενους 4 μήνες μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ και πιθανότατα αμέσως μετά…

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου