Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ελληνικός Στρατός: Η Raytheon προτείνει το NASAMS ως πιθανό αντικαταστάτη των HAWK

Ευθύμιος Λάζος

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με εκπρόσωπο της αμερικανικής Raytheon, σχετικά με τις δυνατότητες του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), ως πιθανό αντικαταστάτη των HAWK. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Raytheon έχει παρουσιάσει το NASAMS στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ).

Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της αμερικανικής Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία, τόσο στην αρχική του έκδοση (NASAMS) όσο και στη βελτιωμένη έκδοση NASAMS II η οποία έγινε διαθέσιμη από το 2006 και μετά. Από το 2019 και μετά διατίθεται η νεότερη έκδοση NASAMS III. Στις εκδόσεις NASAMS/NASAMS II το σύστημα χρησιμοποιεί πυραύλους AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), ενώ στην έκδοση NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους πυραύλους AIM-9X Block.ΙΙ/ΙΙ+.

Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με AMRAAM-ER). Το NASAMS αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 1995 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998. Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel. Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης των AIM-9X, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου