Γιάννης Χαραμίδης

Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πόλωσης στις ΗΠΑ.

Με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή ενάντια σε έναν υποψήφιο αλλά και πρώην Πρόεδρο τα ερωτήματα που διατυπώνονται μπορεί να είναι πολλά, αλλά η ουσία παραμένει μία:

Πόσο βαθύτερη μπορεί να γίνει η κρίση στις ΗΠΑ;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξόχως δύσκολο και κυρίως παρακινδυνευμένο να δοθεί καθώς τα όσα έγιναν πριν από μερικές ώρες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πόλωσης στην κοινωνία αλλά και το πολιτικό πεδίο της χώρας.

Η επίθεση ενάντια στον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη εξίσωση ούτε στην επίλυση ούτε και στην διαχείριση. Η κλιμάκωση είναι δεδομένη και η ένταση ανάλογη. Η πολιτική σκηνή είναι δεδομένο πως όταν γεμίζει με αίμα στις ΗΠΑ η κατάσταση οδηγείται στα άκρα. Το πια είναι αυτά τα άκρα μένει να φανεί αλλά με τα δεδομένα και όχι με εικασίες και ευσεβείς πόθους δεν γράφεται και δεν γράφτηκε και ποτέ ιστορία.

Πόλωση χωρίς προηγούμενο

Τα στοιχεία δείχνουν πόλωση χωρίς προηγούμενο στην Αμερικανική κοινωνία ή για να πλησιάσουμε λίγο περισσότερο στα εσωτερικά των ΗΠΑ, πόλωση που όμοια της η χώρα έχει ζήσει λίγο πριν τον εμφύλιο Βορείων και Νοτίων…

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απλά ένας ακόμη Πρόεδρος ή υποψήφιος που μπήκε σε μία μακρά λίστα με απόπειρες δολοφονίας αλλά ένας σημαντικός πόλος που τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς χαρακτηρίζει σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας.

Η επίθεση στον Τραμπ φέρνει νέα δεδομένα στην κόντρα με τους Δημοκρατικούς αλλά φαίνεται πως θα συνεχίσει να πολώνει και να οδηγεί στα άκρα την κοινή γνώμη. Μπορεί το απλοϊκό συμπέρασμα πως πλέον τα πάντα θα είναι εντελώς διαφορετικά μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου να «καρκινοβατεί» με αστείο σήμερα αλλά θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι πως οι τέσσερις μήνες που μεσολαβούν είναι δυνατό να φέρουν μπροστά μας γεγονότα, καταστάσεις και εικόνες που δεν θα έχουμε ξαναζήσει ειδικά τον 21ο αιώνα.

Η Αμερική χωρισμένη σε στρατόπεδα

Δεν θα πρέπει για παράδειγμα να θεωρείται κινδυνολογία το να πιστεύει κάποιος σήμερα πως οι σφαίρες ενάντια στον Τραμπ είναι δυνατό κάποια στιγμή να έχουν ως στόχο τον πολιτικό του αντίπαλο. Δεν είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας επίσης το σενάριο, αν και θα έπρεπε, η χώρα να βρεθεί χωρισμένη διακριτά σε στρατόπεδα τα οποία θα συγκρουστούν σε δρόμους και πλατείες και θα υπάρχουν εκτεταμένα και αιματηρά επεισόδια ειδικά στο Νότο.

Η επίθεση ενάντια στον εκλεκτό των Ρεπουμπικάνων και κυρίως το χρονικό σημείο στο οποίο καταγράφηκε είναι η σπίθα που θα προκαλέσει έκρηξη σε όλα τα επίπεδα μία έκρηξη που κανένας στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου δεν επιθυμεί. Ακόμη κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τη μάχη στις κάλπες του Νοέμβρη είναι δεδομένο πως δεν επιθυμεί να είναι Πρόεδρος μίας χώρας που βρίσκεται στα χαρακώματα.

Από τις ΗΠΑ επίσης εξαρτώνται και όλα τα ανοιχτά και σημαντικά θέματα του πλανήτη.

Μία χώρα τόσο βαθιά και κυρίως ανοιχτά διχασμένη όπως αυτή που σκιαγραφείται σήμερα δεν θα είναι σε θέση να ορίσει τις εξελίξεις ούτε στο μέτωπο της Ουκρανίας ούτε και στη Μέση Ανατολή κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο του «βότσαλου» που ο 20χρονος που επιχείρησε να σκοτώσει τον Τραμπ πέταξε στην αχανή «λίμνη» του χάους και της ανισορροπίας.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr