Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Αίτια σύγκρουσης των αυτοκρατοριών Μυκηνών – Τροίας, γιατί έγινε ο Τρωικός;

Ως το 1300 π.Χ. περίπου οι Μυκηναίοι είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία, έχοντας υπό τον έλεγχο τους το εμπόριο της Μεσογείου. Τότε όμως (γύρω στο 1274 π.Χ.) συνέβη ένα κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός, η μάχη του Καντές. Στην μάχη αυτή συγκρούστηκαν Αιγύπτιοι και Χετταίοι. Η μάχη έληξε τελικά μάλλον ισόπαλη, με πολλές απώλειες και για τους δύο αντιμαχόμενους. Τακτικά επικράτησαν οι Χετταίοι, αλλά στρατηγικά νικητές ήσαν οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι κατόρθωσαν να σταματήσουν την χιττιτική επέκταση στην Συρία.

Την ίδια ώρα η αποτυχία άρχισε να προκαλεί τριγμούς στην πολυεθνική Χιττιτική Αυτοκρατορία.

Άρθρο-καταπέλτης από Guardian: Χωρίς ηθικούς φραγμούς η συμφωνία Τζόνσον - Ερντογάν

Η νέα εμπορική συμφωνία του Λονδίνου με την Άγκυρα αγνοεί φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, γράφει o Guardian.

Η νέα εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Τουρκία, που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα, αγνοεί τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση, ενδυναμώνει τον επικίνδυνο πρόεδρο της Τουρκίας και πετά στα σκουπίδια τις υποσχέσεις Βρετανών υπουργών για δήθεν τήρηση των διεθνών νόμων και αξιών από μία «οικουμενική Βρετανία». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά το άρθρο-καταπέλτης κατά του Μπόρις Τζόνσον για την συμφωνία της χώρας του με τους Τούρκους, ο Σάιμον Τίσνταλ στον Guardian.

ΑΜΥΝΑ ΝΗΣΩΝ: Ας μιλήσουμε λοιπόν για μια τουρκική αποβατική ενέργεια σε μεγάλο νησί

Επί χρόνια η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου επικρέμεται σαν πραγματική απειλή εναντίον των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ποιες, όμως, είναι οι δυνατότητες της Τουρκίας για απόβαση και πως μπορεί να αμυνθεί η Ελλάδα; Αμφίβιες επιχειρήσεις διεξάγονται από την αρχαιότητα, αν και τα αποβατικά πλοία είναι πρόσφατη ανακάλυψη. Οι Έλληνες στην Τροία (1200 π.Χ.) έπρεπε να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στην ακτή, όπως και οι Πέρσες στον Μαραθώνα.

Γράφει ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Οι αποβατικές επιχειρήσεις είναι οι πλέον δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις και εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο για τον επιτιθέμενο, ο οποίος δεν έχει δυνατότητες απαγκίστρωσης και υποχώρησης.

Έξι φρεγάτες αυξημένων Α/Α δυνατοτήτων ήθελε το ΠΝ – Αδιάφορο για την κυβέρνηση

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios
 

Η απότομη στροφή της κυβερνήσεως Μητσοτάκη στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) τον περασμένο Ιούλιο – Αύγουστο, δεν έχει δικαιολογηθεί επισήμως. Επικρατεί βασίμως η εντύπωση ότι η απόφαση ελήφθη όχι με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Κλάδου αλλά τις προσωπικές αποφάσεις ενός στενού κυβερνητικού κύκλου με άλλα προτάγματα.

Κατά την επικρατούσα άποψη, η κυβέρνηση προτιμά να αναθέσει το πρόγραμμα σε αμερικανική εταιρεία, συνδέοντάς το άμεσα με την τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (“προίκα”) όπου η κυβέρνηση προωθεί αμερικανική υποψηφιότητα επενδυτού. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η διαφοροποίηση σήμανε την υποβάθμιση των απαιτήσεων της νέας φρεγάτας, από αυξημένων δυνατοτήτων Αντιαεροπορικής Αμύνης (Α/Α), σε “πολλαπλού ρόλου”, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Θράκη: H επικεφαλής του “μειονοτικού” DEB κατηγορεί την Ελλάδα για καταπίεση

Παραθέτουμε το μεγαλύτερο τμήμα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος της προέδρου του κόμματος της Άγκυρας DEΒ: “Αφήνοντας ένα ακόμη χρόνο πίσω παρά τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2020 μεταφέρουμε για τον επόμενο χρόνο τις φιλοδοξίες για καλές εξελίξεις χωρίς να χάνουμε την ελπίδα μας για το μέλλον.

“Επιθυμώ να τονίσω την προσδοκία μας, κατά την νέα χρονιά να τερματιστούν τα περιστατικά και οι κινήσεις που θυμίζουν στους Τούρκους της δυτικής Θράκης και στους μειονοτικούς φορείς, τις πρακτικές και τα χρόνια της καταπίεσης του παρελθόντος. Ως κοινότητα προσκολλημένη σφιχτά στην ανεκτικότητα που είναι η πιο ωραία κληρονομιά του πολιτισμού μας, θα εργαστούμε καλοπροαίρετα μα αγάπη προς την χώρα μας, να συμβάλουμε στην πρόοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας και στην διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.