Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Τον Δεκέμβριο στο Τελλόγλειο η έκθεση «Ξεριζωμοί» - Με μαρτυρίες μέσα από την τέχνη της περιόδου 1922-2022

Στις 16 Δεκεμβρίου ανοίγει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μια μεγάλη έκθεση με θέμα «Ξεριζωμοί» με μαρτυρίες μέσα από την τέχνη της περιόδου 1922-2022. Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η έκθεση αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση του Ιδρύματος Τεχνών για την επέτειο των εκατό χρόνων από το 1922 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο σύνολο από σχέδια και ακουρέλλες κυρίως του Σπύρου Παπαλουκά, που το Τελλόγλειο απέκτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το ελληνικό κράτος έστειλε τρεις ζωγράφους στη Σμύρνη για να να αποτυπώσουν την εκστρατεία, την καταστροφή. Αυτοί ήταν ο Σπύρος Παπαλουκάς, ο Περικλής Βυζάντιος και ο Παύλος Ροδοκανάκης. Από τον Ροδοκανάκη δεν σώζεται τίποτε. Από τον Παπαλουκά και τον Βυζάντιο σώθηκαν μόνο ελάχιστα δείγματα, μόνο τα λίγα σχέδια που θα δείξουμε στο Τελλόγλειο. Οι τρεις αυτοί ζωγράφοι έκαναν μια έκθεση το 1922, τον Ιούνιο στην Αθήνα, οργανωμένη από τον στρατό. Μετά τους ήρθε η ιδέα να μεταφέρουν αυτή την έκθεση στη Σμύρνη και φθάσανε στη Σμύρνη παραμονές της καταστροφής με αποτέλεσμα να καούν τα έργα, να μη σωθεί τίποτε. Σώθηκαν μόνο κάποια σχέδια, λίγα μικρά, του Βυζάντιου που ευτυχώς τα βρήκαμε και θα τα έχουμε στην έκθεση. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτή την εικαστική μαρτυρία που αρχίζει από τα σχέδια του Παπαλουκά την ώρα που ο κόσμος πέφτει από την παραλία της Σμύρνης στις βάρκες. Είναι λίγα αλλά είναι συγκλονιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βουτυρά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 10 τελευταία χρόνια (2013-2022) δράσεων του Ιδρύματος.

Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου 1886

Σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 1866 συντελείται η κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας.

Η κακοδιοίκηση και η καταπίεση της τουρκικής διοίκησης ανάγκασε την Παγκρήτια Συνέλευση που συνήλθε στα Χανιά να αποστείλει στις 14 Μαΐου 1866 αναφορά στον Σουλτάνο με μια σειρά αιτημάτων. Συγκεκριμένα, ζητούσε: βελτίωση του φορολογικού συστήματος, σεβασμό της χριστιανικής θρησκείας, αναγνώριση του πληθυσμού να εκλέγει ελεύθερα τους δημογέροντές του και τη λήψη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Η απελευθέρωση της Λέσβου από τον ελληνικό στόλο υπό το Ναύαρχο Κουντουριώτη

Σαν σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, Μοίρα του ελληνικού στόλου, υπό τις διαταγές του ναύαρχου Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά θα παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Το νησί έκτοτε θα παραμείνει ελληνικό.

Η κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) έγινε με αφορμή την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που έθεσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας, τα οποία αφορούσαν την ισότιμη, εκ μέρους των οθωμανικών αρχών, μεταχείριση των χριστιανών και των μουσουλμάνων, υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πλατεία Θεάτρου: Αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων

Κύριο μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι να φωτίσει και να διασώσει άγνωστες πτυχές της ιστορικής και αρχαιολογικής εξέλιξης του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις του σημαντικού έργου που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της Πλατείας.

Οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν την 07η-10-2022 στο πλαίσιο έργου που εκτελεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου, έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

Πολεμικό Ναυτικό: Θα υπάρξει άλλη έκπληξη στο “παρά ένα” της επιλογής κορβέτας για τον ελληνικό Στόλο;

Περιηγούμενος κανείς στον διαδικτυακό κόμβο του Πολεμικού Ναυτικού, μπορεί να διαβάσει τα βιογραφικά της ηγεσίας. Στην περίπτωση του αρχηγού, αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, αναφέρει ότι «εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1981, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1985». Γιατί αυτό παρουσιάζει σήμερα ξεχωριστό ενδιαφέρον και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αρκούσε από μόνο του να αποδείξει την ολιγωρία του πολιτικού συστήματος συνολικά απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Διότι εκείνη την περίοδο που ξεκινούσε την πορεία του ο σημερινός αρχηγός, η Ελλάδα παρελάμβανε

Οι έρευνες στην Κρήτη, οι προσδοκίες και η μάχη με το χρόνο

 Γιώργος Φιντικάκης

Η έναρξη των σεισμικών ερευνών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μάλιστα με αναβάθμιση του στόχου για πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δυσδιάστατων δεδομένων έναντι 6.500 του αρχικού πλάνου, αναδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την απόφαση κυβέρνησης και ExxonMobil για επίσπευση των διαδικασιών.

Η έναρξη εξερεύνησης των δύο περιοχών, από το πλοίο Sanco Swift της νορβηγικής PGS που έχει ναυλωθεί από τον αμερικανικό όμιλο της ExxonMobil, και το οποίο απλώνει ήδη καλώδια 12 χλμ, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει στην συλλογή δυσδιάστατων δεδομένων, με δυνατότητα μετά να προχωρήσει ακόμη και σε τρισδιάστατα, σηματοδοτεί τη βούληση κυβέρνησης και επενδυτών η πρώτη γεώτρηση να γίνει ακόμη και νωρίτερα του 2025.

ΤΑΙΠΕΔ: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και την ανάληψη άμεσα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ανάπτυξή του, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, το Ταμείο αποφάσισε τα εξής:

-ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.

Την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings AG, για την εκμίσθωση του δημοσίου μεταλλείου Λάρυμνας και του δημοσίου μεταλλείου Λουτσίου που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. και την εκκίνηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας εφόσον ενεργοποιηθεί. 

Βασίλειος Μαρτζούκος: Πως διαμορφώνεται ο στόλος μετά τις αποφάσεις για κορβέτες & την 4η Belh@rra

 

Βασίλειος Μαρτζούκος: Πως διαμορφώνεται ο στόλος μετά τις αποφάσεις για κορβέτες & την 4η Belh@rra

Ο Α. Στεφανής για τα εξοπλιστικά προγραμματα και την αμυντική ισχύ της χώρας

 
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ μιλάει στην εκπομπή 7-10 της NaftemporikiTV για τα εξοπλιστικά, την αμυντική ισχύ της χώρα αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Θεόδωρος Καρυώτης: Αποκαλυπτικό παρασκήνιο 40 ετών για την ΑΟΖ - Μία ιστορική μαρτυρία

 

Θεόδωρος Καρυώτης: Αποκαλυπτικό παρασκήνιο 40 ετών για την ΑΟΖ - Μία ιστορική μαρτυρία

Κωστής Σταμπολής: Ξεκίνησαν οι έρευνες- Η Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών-παραγωγών. Τα επόμενα βήματα

 

Κωστής Σταμπολής: Ξεκίνησαν οι έρευνες- Η Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών-παραγωγών. Τα επόμενα βήματα

Σάββας Καλεντερίδης: Αμήχανη η Τουρκία παρακολουθεί τις NAVTEX ΝΔ της Κρήτης (9-11-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Αμήχανη η Τουρκία παρακολουθεί τις NAVTEX ΝΔ της Κρήτης

Ο επικεφαλής της εταιρείας υδρογονανθράκων και το χρονοδιάγραμμα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου | Αταίριαστοι | 10/11/2022

 
1. Η νίκη του Τζον Φέτερμαν απέναντι στον φιλότουρκο Dr Oz στην Πενσιλβάνια
2. Ο επικεφαλής της εταιρείας υδρογονανθράκων και το χρονοδιάγραμμα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου

Ηλίας Κωνοφάγος: Πού θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο | Ώρα Ελλάδος 10/11/2022 | OPEN TV

 
1. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία
2. Ηλίας Κωνοφάγος: Πού θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο
3. Πώς αντιδρούν οι Τούρκοι στις έρευνες για το φυσικό αέριο

Κρήτη-Πελοπόννησος: Πληροφορίες για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων | Σήμερα | 10/11/2022

 

1. Κρήτη-Πελοπόννησος: Πληροφορίες για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
2. Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας η έναρξη σεισμικών ερευνών και η παράδοση νέων Rafale στην Ελλάδα
3. Αλλάζουν οι ισορροπίες με τα ραφάλ και τις φρεγάτες - Συναγερμός στη Τουρκία