Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Οι έρευνες στην Κρήτη, οι προσδοκίες και η μάχη με το χρόνο

 Γιώργος Φιντικάκης

Η έναρξη των σεισμικών ερευνών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μάλιστα με αναβάθμιση του στόχου για πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δυσδιάστατων δεδομένων έναντι 6.500 του αρχικού πλάνου, αναδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την απόφαση κυβέρνησης και ExxonMobil για επίσπευση των διαδικασιών.

Η έναρξη εξερεύνησης των δύο περιοχών, από το πλοίο Sanco Swift της νορβηγικής PGS που έχει ναυλωθεί από τον αμερικανικό όμιλο της ExxonMobil, και το οποίο απλώνει ήδη καλώδια 12 χλμ, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει στην συλλογή δυσδιάστατων δεδομένων, με δυνατότητα μετά να προχωρήσει ακόμη και σε τρισδιάστατα, σηματοδοτεί τη βούληση κυβέρνησης και επενδυτών η πρώτη γεώτρηση να γίνει ακόμη και νωρίτερα του 2025.

Στην πράξη, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα της Κρήτης καλούνται να δώσουν μια μάχη με το χρόνο για να ανακτήσουν το χαμένο διάστημα από το 2014 και μετά όταν και αναγγέλθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων, χωρίς να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Η διάσταση που έλαβε η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν που επανέφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση «ελληνικοί υδρογονάνθρακες», που μέχρι τότε είχε μπει στην άκρη, όπως και γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενθαρρύνουν την εγκατάλειψη των επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας και την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift.

Τώρα, οι επενδυτές, τόσο το σχήμα ExxonMobil- Hellenic Energy στην Κρήτη, όσο και οι παραχωρησιούχοι σε άλλες περιοχές, όπως η Energean στα Ιωάννινα και στο Ιόνιο, καλούνται να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ που δημιουργεί η έναρξη των ερευνών στην Κρήτη, προκειμένου να πιέσουν για ταχύτερες αδειοδοτικής διαδικασίες από την πολιτεία, οι οποίες είναι κολλημένες επί χρόνια, όπως στην περίπτωση του Κατάκωλου.

Στην περίπτωση των δύο οικοπέδων της Κρήτης, στα νοτιοδυτικά (19.868 τ.χλμ) και στα νότια (20.058 τ.χλμ), η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία έχει βάλει στόχο η πρώτη ερευνητική γεώτρηση να γίνει μέσα στο 2025 και η παραγωγή κοιτάσματος το 2027 ή και νωρίτερα. Εάν επιτευχθούν τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα θα πρόκειται για μια από τις ταχύτερες επιδόσεις διεθνώς, από την ώρα έναρξης των σεισμικών έως την πρώτη παραγωγή, με το παγκόσμιο ρεκόρ (2,5 έτη) να κατέχει η ιταλική Eni στην περίπτωση του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο.

Εκτός της Κρήτης, κυρίαρχη θέση στο χάρτη των ερευνών πανελλαδικά έχει η Ήπειρος, όπου και αναμένεται να μπει το πρώτο γεωτρύπανο έπειτα από δεκαετίες, από την Energean, στη χερσαία της παραχώρηση στα Ιωάννινα. Ο οδικός χάρτης του επενδυτή, και της ΕΔΕΥΕΠ, δείχνει ότι η ελληνική πολυεθνική αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση μέχρι το καλοκαίρι του 2023, και εφόσον τα αποτελέσματα στο στόχο (Ζίτσα), τότε το 2024 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος και στα τέλη του 2025 η παραγωγή.

Εντός της προσεχούς διετίας, αναμένονται και οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα τρία θαλάσσια blocks του Ιονίου, δηλαδή το «Block 2» του σχήματος Energean - Helleniq Energy, καθώς και στα «Block 10 – ΒΔ Πελοπόννησος» και «Ιόνιο», της Helleniq Energy. Και στα τρία blocks του Ιονίου Πελάγους αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις από το 2025 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων και στο τέλος του 2027 η παραγωγή ποσοτήτων.

Οι προσδοκίες

Τα οικόπεδα της Κρήτης θεωρούνται πολλά υποσχόμενα, ωστόσο η ώρα της αλήθειας θα έρθει μόνο όταν γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, δίχως την οποία τα πάντα θα παραμείνουν στη σφαίρα της εικασίας. Τίποτα από όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί όσον αφορά το μέγεθος και την ποιότητα των κοιτασμάτων δεν έχει αξία, αν δεν επαληθευτεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η Κρήτη, αποτελεί γεωλογικά συνέχεια της αποκαλούμενης «Λεκάνης του Ηροδότου». Είναι αυτή που δώσει ήδη τα σημαντικά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ΑΟΖ του Ισραήλ, όπου είχαν ήδη τοποθετηθεί ΕxxonMobil και Total.

Επίσης, πάντα βάσει όσων έχει δηλώσει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) Άρης Στεφάτος, τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία πανελλαδικά, δείχνουν ότι και στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δις. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δισ. ευρώ., ενώ το Δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δισ. ευρώ.».

ΠΗΓΗ liberal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου