Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στην ακρόπολη Φαρσάλων


Εικόνα 1

Η ακρόπολη της αρχαίας και βυζαντινής Φαρσάλου καταλαμβάνει την κορυφή του υψώματος Προφήτης Ηλίας, στα νότια της σύγχρονης πόλης.

Ο τερματισμός του Πόλεμου της Κορέας και οι απώλειες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος


Σαν σήμερα, στις 27 Ιουλίου 1953, υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος της Κορέας. 

Η Μάχη του Βαφέως: Η αρχή του τέλους των Βυζαντινών στη Μικρά Ασία


Σαν σήμερα, στις 27 Ιουλίου 1302  διεξήχθη  η Μάχη του Βαφέως, μεταξύ του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α’ και του στρατού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπό τη διοίκηση του Γεωργίου Μουζάλωνα. Η μάχη έληξε με νίκη των Οθωμανών, με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να εγκαθιδρύσουν το κράτος τους και να καταλάβουν τελικά τη Βιθυνία από τους Βυζαντινούς.

Θα μας σώσουν άραγε τα «Μπέριεφ»;


του Γιάννη Ξένου

Την προηγούμενη εβδομάδα επανήλθε το δίλημμα βούτυρο ή κανόνια, προσαρμοσμένο στην συγκυρία των μεγάλων πυρκαγιών, που έχουν προκαλέσει 5 θανάτους και έχουν κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, διατυπωμένο ως εξής: 

Τουρκία: Επιστροφή στην πολιτική ”μηδενικών προβλημάτων”;

20 Ιουλίου 2023 Ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο μαζί με τον Τατάρ τον ηγέτη του ψευδοκράτους
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η επιστροφή της Τουρκίας έστω και πιεζόμενη στην τακτική αυτή θα πρέπει να αφυπνίσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας,

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος

Γεωπολιτικός αναλυτής

Αμερικανός αξιωματούχος πάει στην Κύπρο για τις κυρώσεις: Ευπρόσδεκτος για το Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της Κύπρου και της Αμερικής και της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της επιβολής των κυρώσεων.

F-35 στην Ελλάδα: Μετά την Έκθεση Θεσσαλονίκης η LOA από τις ΗΠΑ


Του Κώστα Αλατζά

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται η αποστολή της τελικής πρότασης, Letter of Acceptance (LOA), από την αμερικανική κυβέρνηση για την πώληση στην Ελλάδα των Stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Ολοκληρώνεται η παραλαβή των 40 Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα ανταλλαγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3 που παραχωρεί η Γερμανία, με ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 34 οχήματα στον Ελληνικό Στρατό και βρίσκεται καθ’ οδόν η τελευταία παρτίδα 6 οχημάτων.

Πολεμικό Ναυτικό πρόγραμμα νέων κορβετών: Ιταλική δυσκαμψία για TACTICOS, MK-41 και ESSM Block ΙΙ

Γιάννης Νικήτας

Δυσχέρεια και δυσκαμψία καταγράφεται από την ιταλική πλευρά αναφορικά με την εγκατάσταση του τακτικού συστήματος TACTICOS, των εκτοξευτών MK-41 ή MK-56 και των ESSM Block II στις υποψήφιες κορβέτες Doha (FcX 30) στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). 

Εξελίξεις στο πρόγραμμα των κορβετών – Οι εξηγήσεις που ζητά η ελληνική πλευρά


Το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό κάθε άλλο παρά «πεθαμένο» είναι, προς διάψευση ορισμένων κύκλων, με την ελληνική πλευρά να ζητά εγγράφως εγγυήσεις από Γάλλους και Αμερικανο-ιταλούς.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ν. Χαρδαλιάς: Νομοθετικές πρωτοβουλίες από Σεπτέμβριο για ενίσχυση αμυντικής βιομηχανίας


Με εμφανή συγκίνηση ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και στον άδικο χαμό του 34χρονου κυβερνήτη σμηναγού, Χρήστου Μουλά, και του 27χρονου ανθυποσμηναγού συγκυβερνήτη, Περικλή Στεφανίδη

Μετά τα μαθήματα, οι αποφάσεις


Άννα Παναγιωταρέα

Τα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ χθες, απέδειξαν ότι βρίσκονται «σε πόλεμο με την κοινή λογική», η οποία λέει ότι τα ντουβάρια ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όχι. Ομως, στο Μάτι δεν υπήρξε λογική. Δεν έγινε εκκένωση ή προειδοποίηση από τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Καν μεγάφωνα στο δρόμο!

Παύλος Μαρινάκης: 177 φωτιές τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα


«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας τις τρεις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν 177 φωτιές

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία: Οι περιοχές που υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Κλιματική κρίση: Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη


Τα πρώτα αεροσκάφη «θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δυο χρόνια» και «όλος ο στόλος να είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΞ Το στίγμα των τοποθετήσεων σε Ουάσιγκτον, Μόσχα, Άγκυρα, Τρίπολη


Νίκος Μελέτης

Με αποφάσεις για την τοποθέτηση νέων πρεσβευτών σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα, Μόσχα αλλά και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας της Αθήνας τοποθέτηση πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης συνεδρίασε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ, που είχε «άρωμα γυναίκας» και τη σφραγίδα της νέας υφυπουργού Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου.

Ασύλληπτος Δημ. Αβραμόπουλος! Παριστάνει την 5η φάλαγγα ή τον Τούρκο πολιτικό;


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διετέλεσε και υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως και Ευρωπαίος Επίτροπος, ισχυρίστηκε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, ότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα υποχωρήσει στο θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Λοιπόν, και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Μενέντεζ: Πώς θα πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία όταν διατηρεί πολεμικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα;


Την εκτίμηση ότι τα «σαφή μηνύματα» που έχει εκπέμψει το Κογκρέσο έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των F-16 καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία, σημείωσε ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς ο Μπράιαν, την ώρα που ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν. 

Τουρκία: ΣΟΚ στη Δύση: Ο Ερντογάν θέλει φανατικά να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με την βοήθεια του Πακιστάν – Το σχέδιο που αποκαλύπτουν οι Ρώσοι


Πακιστανικές ειδικές δυνάμεις «συμμετείχαν σε τουρκική στρατιωτική άσκηση το 2022 με στόχο τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο».

Διονύσης Αντωνέλλος

Το Αζερμπαϊτζάν εντάσσεται στο πρόγραμμα του τουρκικού KAAN


Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) για συνεργασία στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους KAAN. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στην έκθεση IDEF 2023.  

Ο Σουηδός πρωθυπουργός "ανησυχεί ιδιαίτερα" για τις συνέπειες αν συνεχιστεί το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου


Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος" για τις συνέπειες αν συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις στις οποίες βεβηλώνονται αντίτυπα του Κορανίου, καθώς η σουηδική κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν εγκρίνει τέτοιες εκδηλώσεις αλλά προστατεύονται από τους νόμους περί ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Κώστας Ονισένκο γράφει: Αύξηση στις τιμές των προϊόντων, μεταναστευτικά κύματα και πόλεμο διαρκείας προωθεί ο Πούτιν


Καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες διακοπής της λειτουργίας του διαδρόμου για τη μεταφορά των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο για τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση αλλά ίσως και για την Ευρώπη, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτικά κύματα εξαιτίας αυτής της κρίσης.

Ρωσία: Καταστρέψαμε το 26% της ουκρανικής λιμενικής υποδομής και 5 εμπορικά πλοία μέσα σε 9 ημέρες


Ιούλιος 27, 2023. Ελλάδα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το 26% της υποδομής των ουκρανικών λιμανιών και 5 εμπορικά πλοία μέσα σε 9 ημέρες, ενώ ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη ιχνών εκρηκτικών σε πλοίο που εισήλθε πρόσφατα στο λιμάνι της Ουκρανίας στο πλαίσιο της συμφωνίας σιτηρών.

NYT: Κλιμακώνεται η ουκρανική αντεπίθεση


Σε εξέλιξη ο βασικός άξονας της αντεπίθεσης, σύμφωνα με αξιωματούχους από το Πεντάγωνο. Χιλιάδες ενισχύσεις, με πολλά στρατεύματα να έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τη Δύση. TASS: Αποκρούσαμε τις επιθέσεις των Ουκρανών.

Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Ρώσος Υπουργός Άμυνας: Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ισχυρότερος στον κόσμο


Σε μια ιστορική επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περιέγραψε τον στρατό της Βόρειας Κορέας ως «τον ισχυρότερο στον κόσμο», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πρόεδρος Αξιωματικων Πυροσβεστικής: Έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών ταυτόχρονα


Πρόεδρος Αξιωματικων Πυροσβεστικής: Έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών ταυτόχρονα

Κων. Φίλης, Η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητά τα πάντα με την Τουρκία για να ικανοποιηθούν κάποιοι


Να κρατάμε μικρό καλάθι για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ενεχόμενο επίλυσης της διαφοράς οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλώνει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Συγγραφέας, Κύριος Κωνσταντίνος Φίλης

Γιώργος Φίλης, Οργανωμένο σχέδιο Εμπρησμών. Υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας


Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας πίσω από τις πυρκαγιές που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα δηλώνει ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης.

Σε βέρτιγκο ο Ερντογάν (26-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης, vlogάρει στις 26 Ιουλίου 2023.

Τζόρτζια Μελόνι: Γιατί γίνεται η «ακροδεξιά εξαίρεση» στον Λευκό Οίκο


1. Τζόρτζια Μελόνι: Γιατί γίνεται η «ακροδεξιά εξαίρεση» στον Λευκό Οίκο
2. Μπελάδες με τον γιο του έχει ο Τζο Μπάιντεν
3. Μάχη κατά των πυρκαγιών με drones

Η Βουλή θα υιοθετήσει το αγέννητο παιδί του σμηναγού Χρήστου Μουλά | OPEN TV


1. Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη – Στο επίκεντρο της συζήτησης οι πυρκαγιές
2. Ράγισαν καρδιές στο Πεντάγωνο στην εκδήλωση μνήμης για τους δύο πιλότους
3. Η Βουλή θα υιοθετήσει το αγέννητο παιδί του σμηναγού Χρήστου Μουλά

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή "Το νησί της Ναυσικάς" στον FM 100 (27.07.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οι επιδιώξεις Ερντογάν και η στάση της Αθήνας


Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οι επιδιώξεις Ερντογάν και η στάση της Αθήνας

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή της Ε. Μπαλτατζή στο Πρώτο Πρόγραμμα (27.07.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Ελληνοτουρκικά: Ι. Μπαλτζώης και Σ. Καλεντερίδης σχολιάζουν τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών


Ελληνοτουρκικά: Ι. Μπαλτζώης και Σ. Καλεντερίδης σχολιάζουν τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών

594 φωτιές το τελευταίο 10ήμερο –74 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί –Γιατί δεν αυξάνονται τα Καναντέρ | Αταίριαστοι | 27/07/2023


1. 594 φωτιές το τελευταίο 10ήμερο –74 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί –Γιατί δεν αυξάνονται τα Καναντέρ
2. «Ράγισαν» καρδιές στην τελετή προς τιμήν των δύο πιλότων που έγινε το πρωί στο Πεντάγωνο
3. Το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του κόσμου στο Φάληρο
4. Εφιάλτης οι πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογείου 

Σενάρια για τα τουρκικά F-16 που συνδέονται με ΗΠΑ, Σουηδία, Ελλάδα και Ε.Ε. | Σήμερα | 27/07/2023


1. Σενάρια για τα τουρκικά F-16 που συνδέονται με ΗΠΑ, Σουηδία, Ελλάδα και Ε.Ε.
2. Η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία υποστηρίζει πως το μαχητικό KAAN θα είναι ισάξιο του F-35
3. Συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Λιβύης στην Άγκυρα – Τι γίνεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο
4. Η κίνηση Ερντογάν που δείχνει προσέγγιση προς την Αίγυπτο – Η Τουρκία εκσυγχρονίζει ρωσικά μαχητικά
5. Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Τουρκία - Ψήνουν αυγά στην άσφαλτο και σπεύδουν στις παραλίες
6. Νέα παζάρια Ερντογάν για το F-16 - Αβραμόπουλος, Σέρμπος και Κωστίδης σχολιάζουν

Σε «Hot Spot» της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ο Ειρηνικός


1. Σε «Hot Spot» της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης μετατρέπεται ο Ειρηνικός
2. Ρωσική και κινεζική αντιπροσωπεία στην 70η επέτειο από την συνθήκη ανακωχής της Κορέας