Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΞ Το στίγμα των τοποθετήσεων σε Ουάσιγκτον, Μόσχα, Άγκυρα, Τρίπολη


Νίκος Μελέτης

Με αποφάσεις για την τοποθέτηση νέων πρεσβευτών σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα, Μόσχα αλλά και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας της Αθήνας τοποθέτηση πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης συνεδρίασε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ, που είχε «άρωμα γυναίκας» και τη σφραγίδα της νέας υφυπουργού Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου.

Στην Ουάσιγκτον θέση που «χήρευε» μετά την υπουργοποίηση της Αλ. Παπαδοπούλου αναλαμβάνει η Αικατερίνη Νασίκα η οποία μετακινείται από τη Μόσχα όπου διαχειρίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και μια πρωτοφανή επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Στη Μόσχα μετατέθηκε από τη Βέρνη η Α. Ξαγοράρη της απολύτου εμπιστοσύνης της υφυπουργού Εξωτερικών.

Στην Άγκυρα τοποθετείται πρέσβης ο Θ. Μπιζάκης ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ο πρέσβης Σύμβουλος στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον στενός συνεργάτης της υφυπουργού Αλ. Παπαδοπούλου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επιλογή της μετάθεσης στην Τρίπολη της Λιβύης του Ν. Γαριλίδη με εμπειρία από δύσκολα πόστα (Ιράν, Αίγυπτος) ο οποίος έζησε από κοντά το Τουρκολυβικό ως πρέσβης στο Κάιρο. Στην Τρίπολη είχε τοποθετηθεί προ μηνών ο Ν. Κοτροκόης ο οποίος αν και μετέβη στην Τρίπολη δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του λόγω και της όξυνσης των σχέσεων με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά με αφορμή το επεισόδιο στην επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Τρίπολη.

Με την τοποθέτηση νέου πρέσβη καλύπτεται ένα σοβαρό κενό, καθώς υπάρχουν εξελίξεις σημαντικές στη Λιβύη από τις οποίες η Ελλάδα είναι εντελώς απούσα. Ενδιαφέρον έχει ότι στο Γ.Π. Κωνσταντινούπολης μετατίθεται ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρώην Γ.Π. Νέας Υόρκης Κ.Κούτρας σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα ελληνοτουρκικά.

Στην Αθήνα επιστρέφει Θ-Π. Αγγελάτου από τη Λιουμπλιάνα (αν και θα χρειασθεί να παραμείνει για να οργανώσει την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας το φθινόπωρο) η οποία αναμένεται να αναλάβει στη θέση της ΓΓ του ΥΠΕΞ, θέση στην οποία παραμένει αν και έχει υποβάλει την παραίτηση του ο Χ. Λαλάκος.

Στο Τελ Αβίβ αν και είχε μπει στη λίστα  των μεταθέσεων φαίνεται ότι παραμένει με νέα παράταση ο πολύ έμπειρος και γνώστης των εξελίξεων στην περιοχή Κ. Λουκάκης.

Επίσης στο επόμενο «μικρό» Υπηρεσιακό αναμένεται να αναλάβει Υπηρεσία ο Γ. Κουμουτσάκος που είχε διατελέσει υφυπουργός, ευρωβουλευτής και βουλευτής, που μετά τη μη εκλογή του στις τελευταίες εκλογές επέστρεψε στη Διπλωματική Υπηρεσία με βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α’ και προορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες για θέση είτε στην ΟΥΝΕΣΚΟ είτε στο Παρίσι.

Η απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού

Από Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία:

Χ. Λάζαρης από Άγκυρα, Α. Παπαδοπούλου από Ουάσιγκτον, Θ-Π.Αγγελάτου από Λιουμπλιάνα, Μ. Διαμαντοπούλου από ΜΑ ΟΥΝΕΣΚΟ, Α. Κόϊκα από Βιέννη, Α. Φρυγανάς από Στοκχόλμη, Κ .Πιπερίγκος από Κουβέϊτ, Γ. Παπακώστας από Καμπέρρα, Δ. Παπανδρέου από Σεράγεβο, Α. Παπακώστας από θέση Πρέσβη Συμβούλου ΜΑ ΟΗΕ, Α. Παπαιωάννου από ΜΑ Γενεύης.

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας:

Ν. Γαριλίδης σε πρεσβεία Τρίπολης, Λ. Μακρής σε Λιουμπλιάνα, Γ. Ηλιόπουλος σε Βιέννη, (ανάκληση απόφασης για  μετάθεση σε Βερολίνο), Ι. Ευθυμιάδου σε Σεράγεβο, Σ. Βενιζέλος σε Καμπέρρα (ανάκληση απόφασης μετάθεσης σε Μοντεβιδέο), Τ. Καταπόδη σε Ραμπάτ, Ν. Πιπερίγκος σε Σαντιάγκο, Α. Χαζίρογλου σε Ντακάρ, Α.Παπαδόπουλος σε Κινσάσα, Κ. Κούτρας σε Γ.Π. Κωσταντινουπολης, Γ. Βλαχάκης  σε θέση Πρέσβη Συμβούλου ΜΑ ΝΑΤΟ, Χ. Σοφιανόπουλος σε Ερεβάν, Π. Κωνσταντινοπούλου σε θέση Πρέσβη Συμβούλου πρεσβεία Βερολίνου.

Από Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας:

Α. Νασίκα από Μόσχα σε Ουάσιγκτον, Α. Ξαγοράρη από Βέρνη σε Μόσχα, Ε. Παϊζης - Παραδέλλης από Σαντιάγκο σε Μοντεβιδέο, Σ. Γραμματά από Βουκουρέστι σε Βρυξέλλες, Λ. Φουντουλάκη από Βηρυτό σε Στοκχόλμη, Ι. Γκίκας από θέση πρέσβη συμβούλου ΜΑ Ε.Ε. σε ΜΑ Γενεύης, Θ. Μπιζάκης από θέση Πρέσβη Συμβούλου σε Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, Ε. Τουρνάκης από Ερεβάν σε Ρίγα, Ι. Πλώτας από Αμπούτζα σε Κουβέϊτ (ανάκληση απόφασης μετάθεσης σε Κεντρική Υπηρεσία, Ε-Γ Κωστόπουλος από Ντακάρ σε θέση πρέσβη Συμβούλου ΜΑ Ε.Ε.,Δ. Κουκουλόπουλου από Ρώμη σε Βηρυτό, Ε. Γραμματίκα από θέση συμβούλου πρεσβείας Χάγης σε Βουκουρέστι.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου