Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ναυμαχία Ναυπάκτου:Δείτε την ώρα που οι «μάχες» καθήλωσαν τον κόσμο και τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό.(Βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία και πάρα πολύ κόσμο η Ναύπακτος τίμησε την 447η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Τους ενόχλησαν οι ζωγραφιές των παιδιών στο ασθενοφόρο - Η μία από αυτές απεικόνιζε την Παναγία

Κι όμως συνέβη κι αυτό στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις ζωγραφιές μικρών παιδιών που είχαν τοποθετήσει οι διασώστες του ΕΚΑΒ μέσα στο ασθενοφόρο.

Συγκεκριμένα εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου είχαν τοποθετήσει ζωγραφιές στην πόρτα του ασθενοφόρου, που τους είχαν χαρίσει λιλιπούτειοι φίλοι τους , χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα.

“Έφυγε” ο Χάτσικο της Κρήτης – Περίμενε οκτώ χρόνια το αφεντικό του να επιστρέψει έξω από το σούπερ μάρκετ

Κάθε μέρα εμφανιζόταν στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, με την ελπίδα να ξαναδεί τον καλύτερο του φίλο, τον οποίο συνόδευε στα ψώνια. Εκείνος όμως είχε πεθάνει από ανακοπή στο σούπερ μάρκετ. Το αξιαγάπητο σκυλί μ το θλιμμένο βλέμμα, που έγινε γνωστό ως “Χάτσικο της Κρήτης, αποχωρούσε από το σημείο αργά το βράδυ και επέστρεφε στο σπίτι που διέμενε ο ιδιοκτήτης. Τώρα πια ούτε εκείνος βρίσκεται ανάμεσά μας…
Η κατάσταση της υγείας του γέρικου σκύλου επιβαρύνθηκε με συνέπεια να μην υπάρχει επιστροφή. Γείτονες που τον φρόντιζαν όσο μπορούσαν, συγκέντρωσαν ένα μικρό χρηματικό ποσό καθώς η ευθανασία ήταν μονόδρομος.

Επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών στη νεκρή ζώνη - Η ένταση προκλήθηκε το πρωί του Σαββάτου

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών, στην περιοχή του Σοπάζ στην Επαρχία Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζωνής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ Ελληνοκύπριοι γεωργοί εκτελούσαν καθιερωμένες εργασίες εντός της ζώνης για τις οποίες έχουν σχετική άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, Τούρκοι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι τους προκαλούσαν, διότι πλησίαζαν επικίνδυνα τα δικά τους φυλάκια, σύμφωνα με το sigmalive.com.
Αποτέλεσμα ήταν να ειδοποιηθούν τα Ηνωμένα Έθνη για να απομακρύνουν στη συνέχεια από την περιοχή τους γεωργούς. Το σκηνικό έντασης με την ανταλλαγή χαρακτηρισμών φαίνεται να επαναλήφθηκε δυο φορές μέσα σε λίγες ώρες.

Στην κόψη του ξυραφιού το μέλλον των Σκοπίων: Εκλογές ΤΩΡΑ ζητά η αντιπολίτευση, υπομονή ζητά ο Ζάεφ(Βίντεο)

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Με μία νέα πρόταση εμφανίστηκε ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO των Σκοπίων, Κρίστιαν Μίτσκοσκι στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Οκτωβρίου.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στα Σκόπια.
«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή.

Ιταλία: Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή - Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, με αναφορές και στο ελληνικό ζήτημα

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες φαίνεται πως ρίχνει η Ιταλία, με αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.
Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».

Έξυπνη Παιδεία ενάντια στη βαρβαρότητα - Έξυπνη Παιδεία και Δικαιώματα Ανθρωπότητας

Έξυπνη Παιδεία ενάντια στη βαρβαρότητα
Του Ν. Λυγερού

Οι μελέτες στη Ρωσία δείχνουν ότι η νεολαία δεν γνωρίζει καλά ή καθόλου τις σταλινικές διώξεις που οδήγησαν και σε γενοκτονία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην εκπαίδευση και μόνο οι πιο μεγάλοι θυμούνται και δεν ξέχασαν την ουσία του αγώνα για να καταρρεύσει το σταλινικό σύστημα. Έτσι βλέπουμε ένα άλλο καλό παράδειγμα όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί η Έξυπνη Παιδεία αφού αυτή είναι ικανή μέσω της στρατηγικής στην ιστορία να συνδέσει το μέλλον με το βαθύ παρελθόν για να εξηγήσει τα νοητικά σχήματα που χρησιμοποίησε το σύστημα για να εξοντώσει συστηματικά τα θύματα που είχε στοχοποιήσει. Αν ένα κράτος σαν τη Ρωσία που ξεπέρασε με τόση δυσκολία, δεν μπορεί να μαθαίνει στους επόμενους τι έχει γίνει, σημαίνει ότι η λήθη επανέρχεται εύκολα ενώ η μνήμη θέλει έργο ειδικά γιατί η νεολαία δεν έχει τα βιώματα και πρέπει αυτά να μεταφερθούν.

Διακλάδωση στα Σκόπια - Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενάντια στη βαρβαρότητα - Σε αναμονή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό

Διακλάδωση στα Σκόπια
Του Ν. Λυγερού

Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και ειδικά η τεράστια αποχή να προκαλέσει μια διακλάδωση στα Σκόπια μεταξύ των πολιτικών της ηγεσίας. Οι θέσεις των κομμάτων του Προέδρου και του Πρωθυπουργού είναι πλέον ξεκάθαρα ορθογώνιες. Τώρα το θέμα δεν είναι πια μόνο εθνικό αλλά και πολιτικό. Πιο συγκεκριμένα τώρα το κόμμα του Προέδρου θέλει να αξιοποιήσει τη διαφορά και μάλιστα να πάει η χώρα ακόμα και σε πρόωρες εκλογές για ν' αλλάξει τα δεδομένα της υπόθεσης.

Καινοτομία για το θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κύπρου - Προσύμφωνο και πολιτικάντικες κινήσεις

Καινοτομία για το θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κύπρου
Του Ν. Λυγερού

Η Κύπρος αποφάσισε να αξιοποιήσει εντελώς διαφορετικά το θαλάσσιο οικόπεδο 7 αφού θα ζητήσει τους αδειούχους των θαλάσσιων οικοπέδων 6, 8, 10, 11 δηλαδή την Total, την Eni, την ExxonMobil και την Qatar Petroleum όπως το είχαμε αναλύσει με τον Ηλία Κονοφάγο μέσω των δεδομένων της Spectrum, το θαλάσσιο οικόπεδο 7 αποτελεί για την κυπριακή ΑΟΖ ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία λόγω γεωλογίας, μάλιστα είναι χάρη σε αυτήν που ενεργοποιήθηκε ένα ειδικό πλαίσιο με το Νόμο 5.6 που επιτρέπει στην Κύπρο να καλέσει τους αδειούχους των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν κοινά όρια με αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο 7.