Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ναυμαχία του Ακτίου

Από τις σημαντικότερες πολεμικές συγκρούσεις της αρχαιότητας, που έκρινε την εξουσία στη Ρώμη και την τύχη του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου. Έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. στο Άκτιο, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, ανάμεσα στον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό.

Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα από τον Κάσσιο και τον Βρούτο το 44 π.Χ, δημιουργήθηκε κενό εξουσίας στη Ρώμη. Σταδιακά, η εξουσία πέρασε στα χέρια του Μάρκου Αντώνιου, του Οκταβιανού και του Λέπιδου, οι οποίοι το 43 π.Χ. συγκρότησαν τη Β’ Τριανδρία για να καταδιώξουν τους δολοφόνους του Καίσαρα στην Ανατολή. Στη μάχη που έγινε στους Φιλίππους της Μακεδονίας το 42 π.Χ, οι δυνάμεις της τριανδρίας νίκησαν και οι δολοφόνοι του Καίσαρα αυτοκτόνησαν.

Βρέθηκαν Πρωτομινωικοί ελίτ τάφοι στη Σητεία -Με περίτεχνες χάντρες από χρυσό και κρύσταλλο - ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΥΣΙΩΝ(Εικόνες)

Ευρήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος έφερε στο φως η ανασκαφή του Προ- και Παλαιοανακτορικού νεκροταφείου στον Πετρά Σητείας (2800-1700 π.Χ.).

H ανασσκαφή συνεχίστηκε για 14η χρονιά υπό τη διεύθυνση της επίτιμης διευθύντριας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου.

Στρατοί που άφησαν το στίγμα τους στην Ελλάδα και τι τους έκανε ξεχωριστούς - Οι στρατιωτικές μονάδες που έγραψαν ιστορία με την τακτική τους και τα επιτεύγματά τους

Χιλιάδες και χιλιάδες σελίδες της πολεμικής ιστορίας έχουν γραφτεί αναλύοντας τις μεγάλες μάχες του παρελθόντος, εκείνους που ξεχώρισαν για το θάρρος τους ή τα λάθη τους αλλά και τα ποτάμια αίματος που χύθηκαν για να γραφτεί εν τέλει αυτή η ιστορία.
Η ελληνική επικράτεια από την αρχαιότητα μέχρι και τα πιο σύγχρονα χρόνια βρίθει από εχθροπραξίες και μάχες οι οποίες είτε έγιναν για την δόξα και την κατάκτηση νέων εδαφών είτε για την προστασία και την απελευθέρωση των ήδη υπαρχόντων.

ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ : ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Είναι γνωστό πως η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό την Μόσχα, γιατί γίνεται αντιληπτό πως η στόχευση αυτής της συμφωνίας είναι η ίδια η Ρωσία, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο και η απομόνωση της από τα Βαλκάνια εν όψει και των αναμενόμενων σημαντικών εξελίξεων στους ενεργειακούς αγωγούς.
Αλλά η οργή της Μόσχας για το σημαντικό αυτό ζήτημα φαίνεται και από τις προειδοποιήσεις της προς τα Σκόπια, ότι σε περίπτωση θερμής σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα είναι από τους πρώτους στόχους των ρωσικών δυνάμεων.

Συναγερμός στη Μεσόγειο: Τουρκικά πολεμικά πλοία έτοιμα για «πόλεμο»

Από μία κλωστή φαίνεται πως κρέμονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τουρκικά πολεμικά πλοίο βρίσκονται «επί ποδός».
Η έναρξη ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk που έχουν στοχεύσει προς την την Ιντλίμπ, το τελευταίο ανταρτικό οχυρό της Συρίας, έχουν σημάνει συναγερμό στη γείτονα αφού εκλαμβάνονται ως δείγμα επιθετικότητας.