Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη Ν.Λυγερού

                                                        Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
                                               στη ραδιοφωνική εκπομπή "Men & Speed"
                                                              του Ράδιο 9 (98,9fm).
                                                                      22/12/2011

Οι Έλληνες, οι γκρινιάρηδες!

Του Ν.Λυγερού

Όταν μας λένε γκρινιάρηδες νομίζουμε ότι μας κατηγορούν, ενώ στην πραγματικότητα αναγνωρίζουν την κατηγορία μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι πιο έμπειροι φαντάροι του Ναπολέοντα ήταν οι γκρινιάρηδες. Έτσι τους ονόμαζε ο ίδιος, διότι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που υπήρχαν στην εκστρατεία. Ήταν όμως οι πιο πιστοί και οι πιο αποτελεσματικοί για να καταλάβουν μια θέση και να την κρατήσουν όσο δυνατός και να ήταν ο εχθρός. Οι άλλοι τους ονόμαζαν: οι παλιοί της παλιάς. Δηλαδή οι παλιοί φαντάροι της παλιάς φρουράς. Όταν οι Αμερικανοί ονομάζουν την Ευρώπη η Γηραιά Ήπειρος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτή την Ευρώπη είμαστε οι παλαιοί της παλιάς. Και γι' αυτό το λόγο οι άλλοι μας χρωστούν το παρελθόν τους. Διασχίσαμε τους αιώνες για να προσφέρουμε τον Ελληνισμό και να τον μεταμορφώσουμε σε ουμανισμό, διότι είναι ένα δώρο στην Ανθρωπότητα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια διαμαρτυρόμαστε για τις συνθήκες μας. Ενώ είμαστε πάντα άτρωτοι σε όλες τις μάχες της δικαιοσύνης, διότι έχουμε σχέση με τον ήλιο.

ΕΕ: «Χαστούκι» στις τουρκικές απειλές για την Κύπρο


Να και κάτι καλό από την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), απέρριψε χωρίς καμία συζήτηση τους λεονταρισμούς της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ.
Ποιο συγκεκριμένα, με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία και επισημαίνει πως η χώρα αυτή οφείλει να σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες της ΕΕ και φυσικά αυτή της κυλιόμενης διαδικασίας της προεδρεύουσας χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παράγραφος υιοθετήθηκε ύστερα από πρόταση της κυπριακής πλευράς με την υποστήριξη της Αθήνας.

Λιβύη: «H Τουρκία θα εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις μας»!


Η Τρίπολη σε μία ακόμα «συγκινητική» ένδειξη ευγνωμοσύνης για την… καθοριστική συμβολή των Νεοθωμανών στην αποκαθήλωση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι – ασχέτως του αν επί πολλά χρόνια η στάση της ήταν εντελώς διαφορετική – ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα αναλάβει ρόλο εκπαιδευτή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Τζιμπρίλ, η απόφαση της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη είναι η δημιουργία τακτικών δυνάμεων κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με τη συμβολή της Άγκυρας αφού θα αναλάβει την εκπαίδευση των ατάκτων οι οποίοι θα πρέπει να μεταβληθούν σε τακτικό στρατό με συμπαγή διοίκηση, εκπαίδευση, δόγμα και υλικό.
Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από απόστρατους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας να εκπαιδεύουν σε τουρκικό έδαφος (!) αντικαθεστωτικούς σε διάφορα αντικείμενα και αποστολές. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, έχουν εκπαιδευτεί από την Άγκυρα περί τους 3.000 άντρες των πάλαι ποτέ αντικαθεστωτικών.

PSI: Το αποτέλεσμα μετράει… Αρνητικοί στο «κούρεμα»



Οι δανειστές της Ελλάδας αντιστέκονται στις πιέσεις που δέχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποδεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κρατικά ομόλογα που διακρατούν, αναφέρει σε σημερινό του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρία πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ελληνικό PSI.
Οι δανειστές θέλουν τα 70 δις. ευρώ των νέων τίτλων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων να έχουν επιτόκιο γύρω στο 5%, ανέφεραν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος, η ανακοίνωση!

Την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Δεκέμβρη, 2011 η Noble Energy πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνητικών εξορύξεων για το οικόπεδο Αφροδίτη (Block 12) εξέλιξη η οποία και θα πυροδοτήσει νέο γύρο δραστηριότητας γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές και αξιόπιστες πληροφορίες του «www.defence-point.gr» (ασφαλώς γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι συνήθως τέτοιες ειδήσεις «απαλλοτριώνονται» και ενίοτε «ρυθμίζεται» και η ώρα, για να ολοκληρωθεί η οικειοποίηση) η ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει αυτή την εβδομάδα αλλά την επόμενη, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Δεκεμβρίου. Τι όμως πρόκειται να ανακοινώσει η Noble Energy;

Συριακή επίδειξη ισχύος με εκτόξευση πυραύλων SS-N-26 Yakhont (Βίντεο)

Ομοβροντία πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και επάκτιου πυροβολικού πραγματοποίησε η Συρία σε μία προσπάθεια να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απόπειρας εισβολής από την θάλασσα ή εφαρμογής ναυτικού αποκλεισμού της χώρας.
Η αποκάλυψη της άσκησης αυτής ήταν η συμμετοχή για πρώτη φορά μίας μονάδας εκ των δύο πυροβολαρχιών του συστήματος K-300P Bastion-P που παρέλαβε πρόσφατα η Συρία οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τα γνωστά βλήματα cruise SS-N-26 (ή Κ310) Yakhont (σχετικό άρθρο για τα βλήματα μπορείτε να βρείτε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί).
Η μονάδα αυτή εκτόξευσε έναν πύραυλο SS-N-26 Yakhont κατά στόχου επιφανείας αποδεικνύοντας ότι το σύστημα είναι επιχειρησιακό. Πρόκειται για τις δύο πυροβολαρχίες του συστήματος K-300P Bastion-P που παραδόθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες από την Ρωσία και το οποίο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ για πρώτη φορά και μάλιστα με την εκτέλεση βολής η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στις κάμερες για ευνόητους λόγους.

"Επεισόδιο" στα Ίμια,ανακοίνωσαν οι Τούρκοι,παραμονές Χριστουγέννων

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ onalert


    Επεισόδιο ανάμεσα σε έλληνες ψαράδες και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας συνέβη στα Ιμια. Οι γείτονες μας ακόμη και τώρα προσπαθούν να δείξουν πως στην περιοχή επικρατεί ένταση
   Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει πως « σκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χθες παραβίασαν 6 φορές τα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή “Kardak” (σ.σ. Iμια) κατά τις ώρες 1:35 μ.μ-5:35 μ.μ. Δυο σκάφη του Τουρκικού Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο απομάκρυναν τα ελληνικά ψαράδικα αλλά και το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τα χωρικά μας ύδατα».

 Αυτό ισχυρίζονται οι γείτονες μας.

Όταν η φύση χωράει σε μία φωτογραφία

Εντυπωσιακές φωτογραφίες βράβευσε το National Geographic στο πλαίσιο διαγωνισμού. Δείτε υπέροχες εικόνες από όλο τον κόσμο (Pics)
  
Μαγεύουν τα φωτογραφικά καρέ που δημοσιεύτηκαν από το National Geographic, με αφορμή με έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι νικητές πέρα από ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό, απέκτησαν την δυνατότητα να κάνουν γνωστό το υλικό τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι τρεις νικητές έστειλαν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, οι οποίες αφορούσαν τρεις κατηγορίες φωτογραφικού υλικού. Οι κατηγορίες αυτές ήταν οι άνθρωποι, η φύση και τέλος διάφορα τοπία και οι οποίες κρίθηκαν από φωτογράφους του National Geographic.

Η Ελλάδα στα άσπρα!

Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί από χθες στη χώρα μας, εκτός από πολύ κρύο έχει προσφέρει και απίστευτες εικόνες!
Η Ελλάδα στα άσπρα!
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας το χιόνι έχει στρωθεί και έχει συνθέσει «μαγικές» εικόνες. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το Κάτω Νευροκώπι, τη Φλώρινα και την Κοζάνη, αλλά και δύο πολύ όμορφα video.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι «Έγραψαν» τον Ερντογάν οι Γάλλοι για την αρμενική Γενοκτονία

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου, που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης, ως Γενοκτονίας, της μαζικής σφαγής -το 1915- των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας, αλλά και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 50 βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ έξι ψήφισαν κατά.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την 'Αγκυρα, θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012.

Δραματικό μήνυμα Δασκαλόπουλου “Αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει…”

Μήνυμα σε δραματικούς τόνους εξέπεμψε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

“Αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, καλώντας παράλληλα του αρχηγού των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε ειλικρινή συνεργασία προκειμένου “να ξορκίσουν οριστικά τον εφιάλτη της δραχμής και της εθνικής υποτίμησης”

“Αυτή τη στιγμή παίζεται αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη.Είναι χρέος και συμφέρον των κομμάτων που συγκατοικούν στην κυβέρνηση

Μπάλα 6 κιλών έπεσε από το διάστημα!



Μια μεταλλική σφαίρα βάρους έξι κιλών έπεσε από τον ουρανό και προσγειώθηκε στη βορειοανατολική Ναμίμπια. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Σήμανσης (National Forensic Science Institute - NFCI), το οποίο διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Η μετάλλιο σφαίρα φαίνεται να αποτελείται από δύο μέρη κολλημένα μεταξύ τους. Βρέθηκε 18 μέτρα μακριά από το σημείο όπου προσγειώθηκε και στο οποίο έχει ανοίξει τρύπα στη γη (βάθους 33 εκατοστών και πλάτους 3,8 μέτρων).

Κινητοποιήθηκαν και....οι νεκροφόρες



Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών που πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας με τις νεκροφόρες.

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρακτηρίσει τις νεκροφόρες ιδιωτικά και όχι επαγγελματικά αυτοκίνητα σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και την ταξινόμηση με αποτέλεσμα το κόστος να αυξηθεί κατακόρυφα.

«Ο χρόνος τελειώνει για τον Παπαδήμο»

Δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Την αρχή έκανε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που ανέφερε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα συναντήσει τους αρχηγούς τον κομμάτων την ώρα που κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από τον Φεβρουάριο.

Το Reuters επικαλείται ανώνυμο Έλληνα αξιωματούχο που φέρεται να δήλωσε «τις επόμενες μέρες θα γίνουν συζητήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες για να συζητηθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης, με στόχο να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει και να τελειώσει το όλο θέμα με την ημερομηνία των εκλογών».

Εκτός στόχων τα έσοδα


Σε αναζήτηση 7,5 δισ. ευρώ για την «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2011 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 43,83 δισ. ευρώ όταν ο ετήσιος μειωμένος στόχος για το 2011 είναι στα 51,3 δισ.ευρώ

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει το ποσό αυτό μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2012 μέσω της παράτασης του οικονομικού έτους για την είσπραξη το 2012 εσόδων που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011.

Πλακώθηκαν για τα διαζύγια στο Υπουργικό


Είναι τόσο τεταμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ των υπουργών που ακόμα και μια διαφωνία για ένα απλό θέμα όπως η έκδοση των διαζυγίων μπορεί να εξελιχθεί σε σφοδρή σύγκρουση. Ευ. Βενιζέλος και Μ. Βορίδης διαπληκτίσθηκαν ενώπιον του Πρωθυπουργού.

Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που είχε ζητήσει η Τρόικα περιλαμβάνεται και το θέμα των διαζυγίων για το οποίο διαφωνεί ο ΛΑ.Ο.Σ

Μ. Βορίδης: «Αυτά που συζητάμε είναι αξιακά θέματα για το κόμμα μου. Ο γάμος είναι θεμέλιο της κοινωνίας για να λύεται τόσο γρήγορα»

Υποτονικότητα στο ταμπλό του ΧΑ, οριακές μεταβολές για τον ΓΔ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το  capital.gr

Οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, χαμηλός τζίρος και νέα άνοδος για τον δείκτη των τραπεζών συνθέτουν την εικόνα του Χ.Α. την Πέμπτη.

Μέσα σε υποτονικό συναλλακτικό κλίμα, οι μετοχές Τρ. Κύπρου και ΕΤΕ στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20, ενώ πιέσεις για δεύτερη συνεχή ημέρα δέχονται οι τίτλοι των ΟΤΕ και Coca-Cola 3E.

«Δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης καθώς η υποχώρηση προς τα χαμηλά ημέρας στις τελικές δημοπρασίες ήταν μάλλον ένδειξη ολοκλήρωσης της σύντομης αντίδρασης που ακολούθησε κατά κύριο λόγο την τάση των ξένων αγορών» σχολιάζει στο σημερινό της report η Beta Securities.

Άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη μέρα παρουσιάζει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Ανοδική πορεία, για τέταρτη στη σειρά ημέρα, παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωταγωνιστούν εκ νέου στην άνοδο της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτη Τιμών βρισκόταν στις 12:57 στις 263,77 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 3,33%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 93,38 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 2,85%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 343.676 ευρώ.

Να τερματιστούν τα λαϊκά δικαστήρια, ζητά ο Πέτρος Κληρίδης Πράσινο φως για την άσκηση έφεσης, άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας

Λευκωσία: Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μετά τη μελέτη της απόφασης του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία της Ήλιος αποφάσισε να προχωρήσει σε καταχώρηση έφεσης, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να καταχωρηθεί το αργότερο σε 14 ημέρες.

Ο Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ακόμη ότι επαφίεται στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει με βάση τη μαρτυρία κατά πόσο δικαιολογείται καταδίκη ή αθώωση.

Wall Street: Έφυγε η Ευρώπη από το επίκεντρο στο τέλος

Dow12.107,744,16 0,03%  



  Nasdaq2.577,97-25,76 -0,99%  

Η Wall Street χθες
Με άνοδο της τελευταίας στιγμής το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει οριακά σε θετικό έδαφος, ξεπερνώντας την αβεβαιότητα για την επίδραση του δανεισμού-ρεκόρ των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ. Τα απογοητευτικά ωστόσο αποτελέσματα της Oracle εγκλώβισαν τον Nasdaq στις απώλειες.

"Οι πωλητές κουράστηκαν και έφυγαν για διακοπές", δήλωσε ο πρόεδρος της Springer Financial Advisors, σχολιάζοντας την ανάκαμψη της αγοράς την τελευταία ώρα των συναλλαγών. "Η Ευρώπη έφυγε από το επίκεντρο και η προσοχή στράφηκε στα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ που τελευταία εκπλήσσουν ευχάριστα", πρόσθεσε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 4,16 μονάδες (+0,03%) κλείνοντας στις 12.107,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 25,76 μονάδων (-1%) φτάνοντας τις 2.577,97 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,42 μονάδων (0,2%) στις 1.243,72 μονάδες.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, βασικών καταναλωτικών αγαθών και ενέργειας.

Στο μεταξύ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1% στα 1,99 δολάρια.

Απίστευτο: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τη συντριβή του αεροσκάφους της «Ήλιος» Οι συγγενείς φώναζαν "αίσχος"

Λευκωσία: Αθώους έκρινε, κατά πλειοψηφία, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τους κατηγορούμενους για τη συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος», στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, με 121 θύματα. Διαφωνία εξέφρασε ο δικαστής Νικόλας Σάντης.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι το κατηγορητήριο για τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, την εταιρεία «Ήλιος» ως νομικό πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Πανταζή, τον διευθυντή Πτητικών Προτύπων, Γιώργο Κικκίδη και τον Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας, Γιάνκο Στοϊμένοφ, «είναι ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με την τραγωδία».

Οι πρώτοι Φιλικοί της Κρήτης

Το θεατρικό "Οι πρώτοι Φιλικοί της Κρήτης"  είναι παραγγελία της κυρίας Δραμουντάνης Ζαφειρένιας, Δασκάλας της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων. Το αίτημα για την συγγραφή του έργου εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κύριου Λυγερού στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων και μετά από συνομιλία που είχε ο κύριος Λυγερός με τους μαθητές του σχολείου. Το θεατρικό έργο που έχει ως θεματικό πυρήνα τον αγώνα των Ανωγιανών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας θα παρουσιαστεί από τους μαθητές του σχολείου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.