Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Να τερματιστούν τα λαϊκά δικαστήρια, ζητά ο Πέτρος Κληρίδης Πράσινο φως για την άσκηση έφεσης, άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας

Λευκωσία: Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μετά τη μελέτη της απόφασης του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία της Ήλιος αποφάσισε να προχωρήσει σε καταχώρηση έφεσης, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να καταχωρηθεί το αργότερο σε 14 ημέρες.

Ο Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ακόμη ότι επαφίεται στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει με βάση τη μαρτυρία κατά πόσο δικαιολογείται καταδίκη ή αθώωση.


Επανέλαβε ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση και τόνισε ότι στο πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή για την τραγωδία καταλογίζονται ευθύνες στους ίδιους κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι αθωώθηκαν χθες για τους ίδιους λόγους που έχουν συνταχθεί τα κατηγορητήρια.

Επανέλαβε ακόμη ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής εναπόκειται στο υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης είχε ζητήσει να αφεθεί η Νομική Υπηρεσία να μελετήσει με σοβαρότητα το θέμα χωρίς να ασκούνται πιέσεις.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, κυρίως από τους συγγενείς των θυμάτων, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο αυτοί που διατυπώνουν επικρίσεις μελέτησαν σωστά την πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε άθλο τη διερεύνηση της υπόθεσης και ζήτησε να τερματιστούν τα λαϊκά δικαστήρια, η επιπόλαιη κριτική και ο λαϊκισμός.

Σε σχέση με το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αυτό εναπόκειται στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος είχε εισηγηθεί στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο να μη δημοσιοποιηθεί το πόρισμα γιατί θα στοχοποιούνταν άνθρωποι και θα επηρεαζόταν η δικαστική διαδικασία.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το ποινικό μέρος του πορίσματος.

Επεσήμανε ωστόσο ότι είχε γίνει αποδεκτό αίτημα των δικηγόρων να δοθεί στη δημοσιότητα το μέρος του πορίσματος με το οποίο καταλογίζονται αστικές ευθύνες για να μπορέσουν να καταχωρηθούν αγωγές.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία

Η κυβέρνηση θα ανταλλάξει απόψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, δήλωσε ο Διευθυντής του προεδρικού γραφείου, Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ποια στάση τηρεί σε σχέση με πορίσματα στο πλαίσιο της διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ακόμη και όταν η ίδια βρίσκεται υπό κρίση.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου