Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΥΠΠΟ: Αποκαλύπτεται το Γυμνάσιο στην Αρχαία Ολυμπία


Ανασκαφή του Γυμνασίου

Στην γ' φάση του έργου της αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια των θετικών γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της στατικής μελέτης των πρανών και της μελέτης αποχέτευσης–αποστράγγισης των όμβριων υδάτων του ανασκαφικού σκάμματος. 

Μεταδίδεται τούρκικη σαπουνόπερα; Αλλάζουμε αμέσως κανάλι!


Αύγουστος 1, 2024. Ελλάδα

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Όπως είναι γνωστό, ο τηλεοπτικός σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας ΣΚΑΙ (συμφερόντων οικογένειας Αλαφούζου), διατηρεί στενούς δεσμούς συνεργασίας με τον εντιμότατο κύριο Ατζούν Ιλίτζαλι – αυτόν ντε που πανηγύριζε την «κατάκτηση» 

Η αντίσταση των Ελλήνων μετά το 1453 -Α. Από τον Κορκόνδειλο Κλαδά στον Μερκούριο Μπούα


Α. Από τον Κορκόνδειλο Κλαδά στον Μερκούριο Μπούα

του Γιώργου Καραμπελιά από το βιβλίο του 1821, Η Δυναμική της Παλιγγενεσίας

Στη μακρά διαδρομή της Τουρκοκρατίας, οι Έλληνες δεν έπαψαν ποτέ να αντιστέκονται και να οραματίζονται την απελευθέρωσή τους. Η αντίσταση θα πάρει όλες τις δυνατές μορφές, τη θρησκευτική, την οικονομική, την πολιτισμική και την εκπαιδευτική, τη γλωσσική, την κοινοτική οργάνωση και την αυτοδιοίκηση, εν τέλει δε και την ένοπλη – από την κλεφτουριά και την ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις κάποιας ξένης δύναμης, έως τις αναρίθμητες εξεγέρσεις, που κάποτε θα παίρνουν τις διαστάσεις επαναστάσεων, όπως θα συμβεί με τα «Ορλωφικά».

Κτίζουν ερείσματα εντός Ευρωβουλής με τουρκικής καταγωγής Ευρωβουλευτές


Ανδρέας Πιμπίσιης


Την παρουσία τουρκικής καταγωγής Ευρωβουλευτών προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να κτίσει ερείσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, προωθώντας την προσπάθεια για αναγνώριση χωριστής κυριαρχικής οντότητας στα κατεχόμενα.

Κολυμπώντας στη Μόρφου και μετά...Περιστερώνα-Ακόμα 44 μετανάστες στη Νεκρά


Επιβεβαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, η είδηση ότι «από το πρωί, παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, με την Αστυνομία να τους εμποδίζει και να παραμένουν στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Περιστερώνας».

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στην THEON

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, επισκέφθηκε την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024, τις εγκαταστάσεις της THEON στο Κορωπί. Συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα, και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγο Γεώργιο Πανούση.

Πολεμική Αεροπορία: Κοινό πρόγραμμα υποστήριξης των ραντάρ AN/APG(v)9 των F-16 μαζί με άλλες 10 χώρες

Ευθύμιος Λάζος

H αμερικανική Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση σταθερής τιμής, απροσδιόριστης ποσότητας, μέχρι τα $ 49.999.999, με το F-16 System Program Office, για την υποστήριξη των ραντάρ AN/APG-68(v)9 των F-16, για 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία. 

Belharra: Προ των πυλών η απόφαση για την απόκτηση 4ης φρεγάτας


* Του Κώστα Σαρικά

Σε απόφαση για ενεργοποίηση της option αγοράς 4ης φρεγάτας Belharra φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από σχετική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού με απόλυτη στήριξη της πρότασης από το ΓΕΕΘΑ.

Φάκελος Αεροδιακομιδές: Η Αεροπορία Στρατού – ο ακούραστος «εργάτης» – έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του * Βρίσκεται οπουδήποτε, οποτεδήποτε…


Τα στελέχη της αεροπορίας στρατού δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να αυξήσουν τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων. Photo: Υπουργείο Έθνικής Άμυνας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Επιχειρησιακή εκπαίδευση κάθε είδους. Μεταφορά προσωπικού ή κυβερνητικές αποστολές σε νησιά. Μεταφορά υλικών, ακόμη και τροφών σε απομακρυσμένες περιοχές ή και νησίδες που υπάρχει οικονομική ζωή. Αεροπυροσβεση, αεροδιακομιδές από οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.

Μάτι - Αθηνά Μουτάφη: «Είδα το παιδί μου να χάνεται στη θάλασσα για να σώσω το άλλο»


Σοφία Σπίγγου

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Αθηνά Μουτάφη που είδε δίπλα της τον γιο της να χάνεται μέσα στη θάλασσα στο Μάτι ενώ πάσχιζε να σώσει την κόρη της.

Κάσος: Τέλος ΤΩΡΑ κάθε συζήτησης με Τουρκία


Η Κάσος. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το εξαιρετικής σημασίας συνέδριο της Δωδεκανησιακής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Κάσο, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής, όπως δικαίως ονομάζεται, νήσου.

Γιατί επιδώσαμε ρηματική διακοίνωση αφού όλα πήγαν καλά στην Κάσο; Πότε θα το συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει σχέδιο διαμοιρασμού των θαλασσών;


Αύγουστος 1, 2024. Ελλάδα.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση του «Ievoli Relume» (24/07/24) από τα ανοιχτά της Κάσου σε περιοχή εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ και την ταυτόχρονη απόπλευση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, η Αθήνα επέδωσε στις 30/07/24 ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ρηματική διακοίνωση στην Άγκυρα για το Ievoli Relume και επιστολές στον ΟΗΕ για Αν. Μεσόγειο


Νίκος Μελέτης

Με ρηματική διακοίνωση η οποία επιδόθηκε την Τρίτη στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα αντέδρασε σε όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα νότια της Κάσου με τις έρευνες του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume.

Ο Ερντογάν “ξηλώνει” την στρατιωτική ηγεσία;


Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γερμανία εξακολουθεί να μπλοκάρει την πώληση των αεροπλάνων Eurofighter Typhoon στην Τουρκία: Ενστάσεις λόγω των απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου


FILE PHOTO: A “Bavarian Tiger” from 74 Tactical Air Wing, Neuburg/Donau together with the “Austrian Tiger” from Zeltweg over the Alps. Copyright Luftwaffe, EUROFIGHTER Typhoon Official Page, via Facebook

Άρθρο με υπογραφή του Laurent Lagneau στην ενημερωτική για θέματα άμυνας ιστοσελίδα Zone Militaire opex360.com αναφέρει ότι στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από μήνες συζητήσεων με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των οποίων έδωσε το πράσινο φως της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα πέτυχε το σκοπό της:

Ισμαήλ Χανίγια: Μετά τον θάνατό του, ο Ερντογάν «πρωταγωνιστεί» στο Παλαιστινιακό - Τι σημαίνει η επίσκεψη Αμπάς στην Άκυρα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ερντογάν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγο και τα παιδιά του Χανίγια

Ο θρήνος της Αριστεράς για τον Χανίγια


Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Με αναφορές στις ανακοινώσεις μόνο των χωρών που στηρίζουν τη Χαμάς και των οργανώσεων που δρουν συμπληρωματικά στο τρομοκρατικό της έργο, υποδέχθηκε η εγχώρια Αριστερά, την είδηση του θανάτου του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία Χανίγια


Ο ήρωας της παλαιστινιακής αντίστασης Χαλέντ Μεσάλ φέρεται ως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με το Reuters.

O θάνατος του Χανίγια και οι απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ... Είναι τα πράγματα, όπως φαίνονται;


Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, παράλληλα και ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Φατάχ κήρυξε τριήμερο "εθνικό" πένθος για το θάνατο του Χανίγια. Φυσικά, είναι γνωστή η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Χαμάς και Φατάχ για παραπάνω από μία 15ετία που είχε ως συνέπεια με την πραξικοπηματική ενέργεια του 2008, να δημιουργηθούν δύο κέντρα εξουσίας, αυτή της Λωρίδας της Γάζας και αυτή της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση


Από σήμερα το πρωί κάνει τον γύρο των ισραηλινών μέσων φωτογραφία του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, την ώρα που σβήνει από τον κατάλογο των στελεχών της Χαμάς το όνομα του Μοχάμαντ Ντεφ, ο οποίος είχε εξουδετερωθεί κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα στις 13 Ιουλίου. 

Το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι εξετάζουν τα πιθανά αντίποινα απέναντι στο Ισραήλ


Εν μέσω ανησυχιών για ολοκληρωτικό ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ομιλία 

Μετά τον Χανίγιε, ο Ντέιφ: το Ισραήλ "γυρίζει το παιχνίδι;"


Του Κώστα Ράπτη

Προτού αφομοιωθεί διεθνώς ο αντίκτυπος από την δολοφονία (και μάλιστα επί ιρανικού εδάφους) του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργού της Λωρίδας της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει εξοντώσει και τον Μοχάμαντ Ντέιφ, πλέον υψηλόβαθμο στρατιωτικό ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης "επί του πεδίου”, ο οποίος είχε αυτή την τύχη.

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της – Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ

Φωτογραφία που λέγεται ότι δείχνει τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ / Πηγή: Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), Reuters

Ο Izzat Al-Risheq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σχολίασε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ σχετικά με τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ντέιφ, του γενικού διοικητή των Ταξιαρχιών Al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Μέση Ανατολή: Τι σηματοδοτεί το διπλό χτύπημα του Ισραήλ στη Χαμάς

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα (φωτογραφία αρχείου)AP Photo/Leo Correa

Με την ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή να «μυρίζει μπαρούτι», ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 01/08 ότι κατάφερε δεύτερο χτύπημα έναντι της Χαμάς, με την οποία βρίσκεται σε πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, και για την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα εξουδετερώσει. 

Εξέχουσες αραβικές χώρες αγνόησαν ή δεν καταδίκασαν τη δολοφονία του Χανίγια από το Ισραήλ


Ιούλιος 31, 2024. Ελλάδα.

Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε αραβικό και διεθνές επίπεδο.

Δολοφονία Χανίγια: Άναψε φυτίλι ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο η πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, με τη δολοφονία χθες τα χαράματα στην Τεχεράνη, του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς -και επί πολλά χρόνια ηγετικού στελέχους της ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια. Ο Παλαιστίνιος πολιτικός βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα για τις σχετικές εκδηλώσεις ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου του Ιράν.

Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα στην Μολδαβία λόγω απέλασης Ρώσου διπλωμάτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την απόφαση της Μολδαβίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη, μιλώντας για ένα «μη φιλικό βήμα» και δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα.

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταρρίψουν τα F-16 που έλαβε η Ουκρανία


Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι παραδόθηκαν στην Ουκρανία τα πρώτα F-16

Χαραμάδα ελπίδας ή μπλόφα οι συζητήσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία; Ο ρόλος των εκλογών στις ΗΠΑ


ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και συχνότερα προτάσεις και πληροφορίες για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να σχετίζονται μόνο με ένα πράγμα: Τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Βενεζουέλα: Σε κινητοποιήσεις κατά του Μαδούρο καλεί η αντιπολίτευση – Και μέλη της Wagner στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής; [vid]


Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε χθες Τετάρτη (31.7.2024) το βράδυ μέσω X σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντίπαλη πλευρά, υποστηρίζοντας πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος.