Του Κώστα Ράπτη
Προτού αφομοιωθεί διεθνώς ο αντίκτυπος από την δολοφονία (και μάλιστα επί ιρανικού εδάφους) του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργού της Λωρίδας της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει εξοντώσει και τον Μοχάμαντ Ντέιφ, πλέον υψηλόβαθμο στρατιωτικό ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης "επί του πεδίου”, ο οποίος είχε αυτή την τύχη.
Ο Ντέιφ φέρεται να σκοτώθηκε στις 13 Ιουλίου σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κτίριο στο οποίο διέμενε στο Αλ-Μαουάσι, περιοχή που είχε χαρακτηρισθεί από το Ισραήλ ως ανθρωπιστική ζώνη για εκτοπισμένους, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.
Δεν υπάρχουν λόγοι να αμφισβητηθεί ο εκ των υστέρων ισραηλινός ισχυρισμός. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για μια καθαρά προπαγανδιστική κίνηση, ο Ντέιφ προφανώς δεν είναι σε θέση να... εμφανισθεί για να τη διαψεύσει.
Η επίθεση εκείνη στο αλ-Μαουάσι, από τις αιματηρότερες των τελευταίων δέκα μηνών, είχε προκαλέσει, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, τον θάνατο 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300. Στους νεκρούς συμπεριλαμβανόταν, όπως είχε τότε ανακοινωθεί και ο υπαρχηγός του Ντέιφ και επικεφαλής της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις της Χαμάς,Τάφε Σαλάμα.
Οι πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει ο ισραηλινός στρατός πριν από την επίθεση υποδηλώνουν ότι ο Ντέιφ και ο Σαλάμα είχαν βγει από μια υπόγεια σήραγγα και εισήλθαν σε ένα υπέργειο συγκρότημα που ανήκε στον δεύτερο και έμελλε να πληγεί από δύο αεροσκάφη με πυραύλους.
Ο κατά κόσμον Μοχάμαντ Ντίαμπ αλ-Μάσρι, ο οποίος απέκτησε το παρωνύμιο "Ντέιφ” (ήτοι "ο επισκέπτης”, διότι ουδέποτε διανυκτέρευε στο ίδιο μέρος), γεννήθηκε το 1965 στον προφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιούνις και προσχώρησε στην νεοϊδρυθείσα Χαμάς το 1987, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα. Συμμετείχε σε βομβιστικές ενέργειες κατά τη δεκαετία του '90, οι οποίες ως συνέπεια είχαν την εκλογική ήττα του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και την ανάδειξη του αντιπάλου των Συμφωνιών του Όσλο, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το 2000 είχε συλληφθεί κατόπιν ισραηλινού αιτήματος από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά λίγους μήνες αργότερα δραπέτευσε, πιθανότατα με βοήθεια από τους δεσμοφύλακές του.
Από το 2002 διοικούσε τις Ταξιαρχίες "Ιζζ-αλ-Ντιν αλ Κάσσαμ”, ήτοι το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς. Από το 1995 ήταν πρώτος στην λίστα καταζητουμένων του Ισραήλ, ενώ είχε περιληφθεί στους καταλόγους τρομοκρατών των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Είχε επιζήσει από τουλάχιστον επτά προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας από τον ισραηλινό στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Λέγεται πως οι δολοφονικές απόπειρες του είχαν κοστίσει ένα μάτι και ένα πόδι. Η γυναίκα του, ο νεογέννητος γιος του και η τρίχρονη κόρη του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.
Ο Ντέιφ είχε αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς και ιδίως την τακτική της χρήσης υπόγειων στοών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον θεωρούν έναν από τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τον περασμένο Μάιο ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε περιλάβει τον Ντέιφ στα πρόσωπα (από πλαιστινιακής και ισραηλινής πλευράς) για τα οποία ζητούσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.
Μετά τον θάνατο του Ντέιφ, μόνο ο σκληροπυρηνικός στρατιωτικός διοικητής, επίσης στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ απομένει σε υψηλότερη θέση στην λίστα των στόχων του Ισραήλ.
Τα αλλεπάλληλα πλήγματα εναντίον ηγετικών στελεχών της Χαμάς, τα οποία έχει επιφέρει η ισραηλινή πλευρά μέσα σε λίγα 24ωρα, δίνουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να εμφανισθεί νικητής και άρα να συμμορφωθεί με τους δικούς του όρους με την αμερικανική επιθυμία για μία εκεχειρία με την Χαμάς, η οποία προφανώς τελεί σε κατάσταση σοκ. Από αυτή την άποψη, οι ίδιες εξελίξεις που γεννούν βάσιμους φόβους για περιφερειακή γενίκευση του πολέμου, θα μπορούσαν να υποκρύπτουν μιαν ώθηση προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου